fbpx
Automobili

2023 Land Rover Range Rover pravi ogroman korak napred

Čudna stvar se desila više puta dok smo pilotirali novim Land Rover Range Roverom na prelepom izboru vijugavih puteva sa dve trake koji vijugaju kroz vinsku zemlju severne Kalifornije i duž njene slikovite obale Pacifika. Nismo sigurni zašto, ali kada smo uvek naišli na sporije vozilo, oni su odmah pronašli skretnicu i sklonili se sa puta u nekoliko krivina. Ovo se nikada ne dešava.

Nije kao da smo kretali u zadnji deo ili svetlili svetla, a naš SUV nije bio obojen crno-belo sa svetlosnom trakom na vrhu. Naravno, sa novim Range Roverom je lako juriti uz dobar klip i bilo je uključeno određenog stepena zatvaranja, ali po našem iskustvu uobičajena reakcija je da se očigledno ignorišu želje onih iza i ostanu na mestu dok ne budu dobri i spremni — posebno ako drže samo jedno vozilo.

Možda novi Range Rover izgleda impresivno u retrovizoru, a oni su želeli da pogledaju. To je svakako slučaj kada je parkiran, jer postoji jednostavna elegancija u tečnom obliku novog Range Rovera koji stoji u direktnoj suprotnosti sa nekim od novijih vozila koja su više lukava u poslednje vreme. Njegove proporcije i linija krova su nepogrešivo Range Rover, ali postoji preciznost u izvedbi koja čini da se čini da je to studija dizajna koja je oživjela. Glatke linije teku duž njegovih bokova, jedva isprekidane blagim krivinama i suptilnim naborima.

To je dizajn koji zahteva preciznu konstrukciju, tako da je uložen veliki trud u pooštravanje tolerancija ispiranja i smanjenje praznina na panelu. Naš omiljeni takav detalj mogao bi biti samo način na koji se strane karoserije kotrljaju za 90 stepeni da bi se susrele sa bočnim staklom bez zakošenja, nabora ili kalupa. Takođe nam se sviđa kako zadnja svetla izgledaju kao crni akcenti dok se ne osvetle, u kom trenutku se otkrivaju onakvima kakvi jesu. Celokupni oblik je prijatan za vazduh koliko i za oko, sa izuzetnim (za SUV) koeficijentom otpora od 0,30.

I standardna (SVB) i verzija sa dugačkom karoserijom (LVB) imaju međuosovinsko rastojanje prošireno za oko tri inča: sa 115,0 na 118,0 inča u slučaju prve i 122,9 do 125,9 inča za drugu. Rezultat je dobrodošlo povećanje prostora za noge na zadnjim sedištima za SVB od 1,1 inča (1,2 inča za LVB) i dodatnih šest kubnih stopa tovarnog prostora iza drugog reda. Najvažnije je da rastegnuti LVB sada omogućava Land Roveru da prvi put ponudi tri reda sedišta. Međutim, proporcije ostaju poznate, jer uredniji prepusti ograničavaju ukupno povećanje dužine na samo 2,0 inča, a veće gume od 32 inča lepo ispunjavaju suptilno uvećane otvore na blatobranima.

Ispod, zadnje vešanje je promenjeno od „integralne veze“ sa više karika sa složenim donjim krakom u pravo podešavanje sa pet karika. Koristi su dvostruke i značajne. Podešavanje omogućava upravljanje zadnjim točkovima, a ova nova funkcija (koja je standardna) smanjuje radijus okretanja na nekih pet stopa uprkos izduženom međuosovinskom rastojanju. Novi Rover sa dugom karoserijom može da obesi polukružno zaokret za samo 37,9 stopa, što je manevar koji je zahtevao 42,8 stopa u odlazećoj LVB mašini i 40,5 stopa u starom SVB modelu. Novi SVB Range Rover može to da uradi za samo 35,9 stopa, što je samo 1,5 stopa manje od Jeep Vrangler-a sa dvoja vrata.

Nova multilink konfiguracija takođe troši manje unutrašnjeg prostora za pakovanje gde se veze pričvršćuju, što je ključni atribut koji omogućava ugradnju poprečnog elektromotora u verziji sa punom baterijom i električnom energijom (BEV). Duže međuosovinsko rastojanje takođe dolazi u obzir sa veličinom veoma važne podne baterije, ali takve specifičnosti neće biti otkrivene tek kasnije. Znamo nešto više o tome kako ovo utiče na model plug-in hibrida (PHEV), koji će uskoro biti pušten u prodaju, koji ima značajno uvećanu bateriju od 31,8 kVh koja će omogućiti očekivani EPA domet od 48 milja umesto odlazećeg jedan je skoro beskorisnih 19 milja.

Dok ti dodaci ne stignu, dostupna su dva benzinska motora. P400 je 3,0-litarski redni šestokrevet sa kompresorom i turbo punjenjem, koji se prenosi iz prošle godine. Kao i ranije, proizvodi 395 konjskih snaga i 406 funti-stopa obrtnog momenta i uparen je sa osmostepenim automatskim menjačem. Kombinacija se kreće pametno i glatko, čak i kada motiviše SE sa dugim međuosovinskim rastojanjem sa sedam putnika. Land Rover tvrdi da će LVB dostići 60 mph za 5,8 sekundi, što je brže od prethodnog SVB modela. Štaviše, EPA procenjuje da je potrošnja goriva porasla sa 20 na 21 mpg kombinovano (18 gradskih/26 autoputa) zahvaljujući povećanju uštede goriva od 3 mpg na autoputu što mnogo duguje klizavoj aerodinamici.

P530 tvin-turbo V-8 je nova ponuda koju je dizajnirao i napravio BMV prema specifikacijama Land Rover-a. Isporučuje 523 konjske snage i 553 funti-stope obrtnog momenta i isporučuje svoj glatki nalet potiska preko osmobrzinskog automatika. Land Rover kaže da je dobar za vreme od 60 milja na sat od 4,4 sekunde i kapacitet vuče od 8200 funti. P530 isporučuje prefinjeno režanje kada stojite na njemu, a zatim bledi na odgovarajući način u pozadinu kada postignete brzinu krstarenja. Promene napravljene za rad Range Rovera uključuju veći usisni trakt koji omogućava dubinu prodiranja vode od 35,4 inča i prerađeni karter koji neće iscrpljivati motor tokom ekstremnih uglova vožnje napred, nazad ili bočno van puta.

Vijugave dve trake u severnoj Kaliforniji uvek se menjaju kretanjem zemlje, a Rendž Rover se sa njima odlično snašao. U komfornom režimu, vazdušne opruge modela sa kratkim međuosovinskim rastojanjem su težile da lebde, ali na nameran, dostojanstven način Range Rovera koji bi se mogao ojačati podešavanjem Bilstein adaptivnih amortizera na dinamički režim. U svakom slučaju, pokreti karoserije su daleko više kontrolisani nego ranije, posebno u prevrtanju, gde novi aktivni sistem za sprečavanje prevrtanja sa bržim delovanjem može da ponudi suprotan obrtni moment da izravna krivine, a zatim da na odgovarajući način šepa na talasastim pravcima kako bi se izborio sa zabacivanjem glavom. Primetno je da je sedmosed sa dugim međuosovinskim rastojanjem imao tendenciju da bude nešto manje plutajući, možda zbog razlika u podešavanju zadnjeg vešanja potrebnih za smeštaj sedam putnika.

Unutrašnjost, smeštaj je elegantan kao i spoljašnji izgled, sa jednostavnim kontrolama i zgodnim terminima. Ahilova peta je možda bila info-zabavni sistem, ali to može biti slučaj krivice zbog povezanosti jer tok menija izgleda slično ranijim verzijama za koje nismo mnogo marili. Da budemo pošteni, funkcije i prikazi kamere kojima smo pristupili preko ekrana osetljivog na dodir su sprovedeni direktno, ali će biti potrebne dodatne interakcije i određeni stepen poznavanja da bismo stekli bolji utisak o njegovoj jednostavnosti za korišćenje. Isprobali smo sedišta u trećem redu, i lako mu je pristupiti sa drugim redom koji se pomera prema napred koji se pomera na način koji vam omogućava da mnoga dečja sedišta okrenuta ka napred ili pojačala držite na mestu. Kada uđete unutra, prostor za glavu je tesan ako ste visoki šest stopa, ali tamo ćete naći držače za čaše, USB-C portove, otvore za klimatizaciju i grejače sedišta. Land Rover je uradio ovaj deo kako treba.

Za 2023., SE je početni model, iako se jedva oseća golim. P400 SE SVB sa pet sedišta košta 102.350 dolara, a troredni sa dugim međuosovinskim rastojanjem sa istim motorom košta 108.350 dolara. Prelazak na P530 V-8 u bilo kom od njih košta 17.700 dolara. I dok ne znamo mnogo o tome kako će P440e plug-in hibrid voziti, znamo da će to biti SE sa pet sedišta po ceni od relativno razumnih 106.250 dolara. U međuvremenu, V-8 je standardan u tri modela Autobiographi koji obuhvataju raspon od 150.000 dolara od srednje do visoke. Iznad toga, umeće se prvo izdanje izvršnih četvoroseda, a ako želite vrhunsko iskustvo limuzine sa vozačem, gledate u baznu cenu od 212.550 dolara za SV sa dugim međuosovinskim rastojanjem sa četiri mesta.

Ali to vozilo nije ono koje nas najviše impresionira. Sjaj i stil novog Range Rovera je očigledan čak i na SE nivou sa osnovnim P400 pogonom. To je ono što zaista pokreće Range Rover na listi razmatranja, zajedno sa novom konfiguracijom u tri reda i korisnim promenama šasije koje ne samo da ga čine lakšim za život svakog dana, već postavljaju scenu za relevantne plug-in modele u bliskoj budućnosti . Sklonite se s puta, Range Rover prolazi.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button