fbpx
Automobili

2023 Kia Sportage vodi sa smelim stilom

S obzirom na neverovatan uspeh koji je Kia Telluride, možda bi bilo pametno da Kijini dizajneri jednostavno smanje kvadratni izgled tog trorednog SUV-a kada je došlo vreme za redizajn manjih krosovera ovog brenda. Ali najnovija generacija Sorenta srednje veličine se ne pridržava tog šablona, kao ni novi Sportage 2023, koji donosi prepoznatljiv izgled kompaktnom segmentu.

Druga je priča da li ćete biti obožavatelj Sportageovog dizajna. Nećemo ga nazvati ružnim, ali njegovo lice je donekle polarizovano. Sa akcentnim svetlima u obliku bumeranga, nisko postavljenim farovima i rešetkom sa širokim otvorom, prednji kraj daje snažnu izjavu. Šta je tačno ta izjava, prepustićemo vama. Zadnji kraj je malo kohezivniji, sa glatkim površinama i zadnjim svetlima koja nas podsećaju na zgodne jedinice na Kia EV6. Sportage sigurno neće pogrešiti sa svojim korporativnim bratom, Hiundai Tucsonom, koji takođe izgleda upečatljivo za mejnstrim krosover.

Ipak, u Sportageu nije sve u formi. Značajno veći od svog prethodnika po dužini, međuosovinskom rastojanju i mnogim drugim dimenzijama, novi model je na velikom kraju spektra kompaktnih SUV vozila. Ne nudi treći red sedišta kao Volksvagen Tiguan i Micubiši Outlander, ali povećanje međuosovinskog razmaka od 3,4 inča uveliko proširuje zadnja sedišta i prtljažni prostor. Sviđa nam se kako se zadnja sedišta klize i naginju, a Sportage-ovih 40 kubnih stopa tereta iza drugog reda samo je ivica onoga što nudi Honda CR-V.

Unutrašnjost ove Kie je takođe lepša od one Honde. Sportage modeli sa gornjom opremom imaju dva integrisana ekrana od 12,3 inča ispred vozača, jedan za grupu digitalnih merača, a drugi za infotainment. Oba ekrana imaju svetlu, oštru grafiku, a razni materijali kontrolne table su prijatni na dodir gde se računa (i dalje lepo zrnasta tvrda plastika tamo gde nije). Još jedan ekran dole na središnjoj konzoli okružen je sa dva fizička dugmeta koja mogu da prikažu ili haptička dugmad za kontrolu klime ili niz navigacionih i audio kontrola. Funkcije ova dva dugmeta takođe mogu da se menjaju u zavisnosti od ulaza, što je zgodna funkcija, ali ne nužno i zgodna kada posegnete dole da biste podesili jačinu zvuka i shvatite da je dugme trenutno podešeno za kontrolu temperature.

Više dugmadi i dugmadi se nalaze na centralnoj konzoli za upravljanje svime, od opcionih grejnih i ventiliranih sedišta — EKS model koji smo vozili imao je blistavo prazna dugmad za ventilisana sedišta kojima nije bila opremljena — do različitih režima vožnje i podešavanja van puta , kao što je kontrola spuštanja uzbrdo i mogućnost zaključavanja u sistemu pogona na sva četiri točka. Kao i svaki drugi proizvođač krosovera ovih dana, Kia hvali sposobnost svog vozila u prljavštini, a sada nudi Sportage u Ks-Pro kompletu sa gumama za sve terene i nekim vizuelnim podešavanjima robusnog izgleda. Dok se Ks-Pro dobro pokazao na prilično agresivnoj (Kia pripremljenoj) terenskoj stazi, svi Sportage modeli opremljeni pogonom na sve točkove imaju pristojnih 8,3 inča klirensa od tla.

Na trotoaru, Sportage pokazuje lepo poređanu ravnotežu između vožnje i upravljanja, ali, što nije iznenađujuće za svakodnevni SUV, nije ono što bismo nazvali privlačnom za vožnju. Veliki deo krivice leži na upravljaču koji je lišen povratnih informacija, pedali kočnice bez mnogo početnog zagriza i odgovoru na gas koji je pomalo spor. Ovde možda nema mnogo za entuzijaste, ali Sportage je savršeno prijatno vozilo za svakodnevno upravljanje, čak i ako se ne okreće tako oštro kao, recimo, Mazda CKS-5. Nažalost, Kia je napustila odlazeći Sportageov opcioni turbo 2,0-litarski motor u novom modelu. Umesto toga, fokusira se na hibridne varijante kako bi proširio asortiman modela. Osnovni atmosferski 2,5-litarski redni četvorka, koji je uparen sa osmostepenim automatskim menjačem, proizvodi nenadmašnih 187 konjskih snaga i na putu se oseća prilično loše. Takođe može zvučati zujavo kada ga gurnete iznad 4000 o/min ili tako.

Mislimo da je bolja opcija tiša i prefinjenija hibridna postavka, sa 1,6-litarskim turbo motorom sa turbo punjenjem, dva elektromotora, baterijom od 1,5 kVh i šestostepenim automatskim sistemom sa dvostrukim kvačilom. Ova kombinacija je i snažnija (kombinovanih 227 konjskih snaga) i reaguje od osnovnog motora. Spremni smo da oprostimo hibridnoj povremeno neumerenoj isporuci snage zbog povećanja uštede goriva koje obezbeđuje: njegova EPA kombinovana procena od 43 mpg sa pogonom na prednje točkove i 38 mpg sa pogonom na sve točkove je ogroman skok u odnosu na nehibridnih 25 do 28 mpg kombinovano. Međutim, istaći ćemo da je mehanički sličan Tucson hibrid pokazao razočaravajuću ekonomičnost u stvarnom svetu, tako da ćemo morati da vidimo da li je to slučaj sa Sportage-om kada ga dobijemo na testiranje. Plug-in hibrid od 261 KS takođe dolazi kasnije ove godine; tek treba da vozimo taj model.

Kia ne ceni svoja vozila tako agresivno kao nekada, ali početne tačke za novi Sportage — 27.245 dolara za osnovni LKS model do 38.045 dolara za Ks-Pro Prestige — spadaju u konkurentski opseg za kompaktne krosovere. Ne bismo bili voljni da platimo blizu 40.000 dolara za verziju sa osnovnim motorom; Ks-Pro, na primer, ne može da se koristi sa hibridnim pogonom. Ali lepo opremljen EKS hibrid u rasponu od 30.000 dolara u sredini, deluje nam kao atraktivan predlog, prepoznatljiv stil i sve to.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button