fbpx
Automobili

2023. BMV Ks5 sa snagom vodonika postavljen da uđe u ograničenu proizvodnju 2022. godine

BMV se bavi tehnologijom vodonika sa modelom zasnovanim na Ks5, iako vozilo neće biti moguće kupiti.

Ograničena proizvodnja BMV-a Ks5 2023. godine biće opremljena pogonskim sistemom na vodonične ćelije od kraja 2022. godine, označenom kao BMV i Hidrogen Nekt – ali još uvek neće biti dostupan javnosti.

Vodonik Ks5 koristiće dva rezervoara ojačana karbonskim vlaknima ukupnog kapaciteta 6 kg. Gorivna ćelija pretvara vodonik u električnu energiju, koja će pokretati električni motor postavljen na zadnju osovinu BMV SUV-a.

U ponudi je ukupno 275kV, potpomognutih visokonaponskom baterijom koja pruža dodatne električne performanse na zahtev vozača.

BMV kaže da će vozilo “garantovati širok domet u svim vremenskim uslovima” – pozivajući se na činjenicu da vozila na baterije mogu izgubiti između 20 i 50 procenata svog dometa na hladnijim temperaturama – dok punjenje gorivom vodonikom traje manje od četiri minuta .

Tehnologija gorivnih ćelija koja je prvi put otkrivena 2019. godine razvijena je kao deo zajedničke saradnje između BMV-a i Toiote, potpisane 2013. Toiota je nedavno počela da nudi mali broj modela Mirai na pogon na vodonik u zakup u Australiji.

BMV i Hidrogen Nekt ući će u malu „pilot“ proizvodnju krajem 2022. godine, ali kompanija kaže da je neophodno dalje zalaganje vlada pre nego što postane održivo da javnosti ponudi model na vodonik.

„Potrebna je dalja posvećenost”, rekao je proizvođač automobila, „posebno u pogledu infrastrukture za punjenje vodonika i zahteva u celom energetskom sistemu, gde zeleni vodonik mora biti dostupan u dovoljnim količinama i proizveden po konkurentnim cenama za individualnu mobilnost.”

BMV očekuje da javnosti počne da nudi modele na vodonik u drugoj polovini ove decenije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button