fbpx
Automobili

2022 Volksvagen Tiguan R cena i specifikacije

Folksvagen Tiguan R iz 2022. trebalo bi da stigne u Australiju u aprilu sledeće godine kao prvi Volksvagen SUV sa oznakom R na benzin koji se nudi u Australiji.

Po ceni od 69.990 dolara pre troškova na putu, novi Tiguan R je za više od 15.000 dolara skuplji od trenutnog vodećeg Tiguana na benzinski pogon, Tiguana 162TSI R-Line od 54.790 dolara – ali dodaje više performansi nego ikada ranije Volksvagenovom srednjem SUV-u, uporedo sa srodni Golf R hot heč, koji u karavanskom obliku odgovara ceni Tiguana.

Pokreće vrući Tiguan je najnovija iteracija Folksvagenovog 2,0-litarskog turbo benzinskog motora sa četiri cilindra, uparen sa sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom i sistemom pogona na sve točkove „4Motion“ nemačkog brenda (često se klasifikuje kao „ Haldekov sistem).

Snage su ocenjene na 235 kV i 400 Nm – poslednjih 20 Nm manje u odnosu na motor koji se nudi u Evropi, gde je opremljen filterom za čestice benzina koji ograničava emisije (ali potencijalno krhki), koji još nije dostupan na australijskim varijantama.

Folksvagen Australija kaže da je dekonstruisani motor (bez filtera za čestice benzina) izabran kako bi se osiguralo da model može da bude lansiran na „blagovremen način“, a da se puni 420 Nm nagađa očekuje kasnije – kliknite ovde za celu priču.

Smanjenje obrtnog momenta (na 400 Nm umesto na 420 Nm) navodno dodaje dve desetinke sekunde vremenu od 0-100 km/h, sada na 5,1 sekundu, u poređenju sa 4,9 sekundi koliko se prodaje u Evropi. To je i dalje najbrži Tiguan koji je ikada prodat u Australiji, i dolazi za 1,5 sekundu brže od gore pomenutog 162TSI R-Line.

Ispod kože, Tiguan R ima koristi od istog R Performance Torkue Vectoring zadnjeg diferencijala kao i njegov brat Golf R, sposoban da usmeri 100 odsto obrtnog momenta koji se šalje na zadnju osovinu (do 50 odsto ukupnog motora) na bilo koji točak, “eliminišući” nedovoljno upravljanje i “[dovodeći do] primetno agilnijeg upravljanja vozilom”, prema Folksvagenu.

Pridružuje mu se flota režima vožnje (uključujući režim trke, ali mu nedostaju drift i specijalna podešavanja za Golf R), 21-inčni ‘Estoril’ aluminijumski točkovi, performanse prednjih kočnica, prilagodljivi amortizeri, 10 mm niža visina vožnje i sportsko upravljanje . Međutim, ne pominje se Akrapović titanijumski izduvni sistem koji je dostupan u Evropi.

Standardne karakteristike u Australiji uključuju 10,25-inčni podesivi digitalni instrument tablu, 9,2-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir sa Apple CarPlai-om i Android Auto-om, presvlake od napa kože, matrik LED farove i grejana i električno podesiva prednja sedišta, koja karakterišu „udoban sport“. ‘ dizajn, a ne Golf R-eskue ‘sportsko’ sedište koje se nudi u inostranstvu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button