fbpx
Automobili

2022 Land Rover Defender 110 V8 donosi stav

Iako SUV-ovi sa performansama ovih dana mogu biti desetke pare, trebalo je neko vreme da proizvođači automobila primene svoje formule koje dišu vatru na utilitarnije ponude. Land Rover, na primer, upravo sada donosi tutnjavu u džunglu sa svojim Defenderom sa V-8 pogonom. Ali kako se radi o projektilima u obliku bloka sa šestocifrenim cenama, vredelo je čekati. Safari nikada neće biti isti.

Ako se recept za Defender V8 čini poznatim, to je zato što je Mercedes-AMG koristio sličan priručnik kada je transformisao Benzovu robusnu G-klasu u razmetljivi izraz superiornosti koji je G63. Za Defender V8, zasluge uglavnom pripadaju 5,0-litarskom V-8 sa kompresorom ispod haube. Isporučujući 518 konjskih snaga i obrtni moment od 461 funtu-stope, on daje neophodne zvučne signale za postizanje pretećeg stava. Čak i četvorostruki izduvni vrhovi pozadi izgledaju isečeni od iste metalne tkanine, iako je zvučna podloga koja se probija kroz cevi prijatnijeg tona od mitraljeza G63.

Defenderova težina praznog vozila od otprilike tri tone je odgovorna za ukroćenje njegovog zverskog motora, što rezultira ubrzanjem koje je više autoritativno nego hitno. Razmislite o brzini od 60 milja na sat u rasponu od niskih pet sekundi—otprilike sekundu brže od 110 modela sa linijskim šest motora koji smo poslednji put testirali, ali V8 takođe nosi još nekoliko stotina kilograma. Ipak, za volanom je jasno da se izduvani V-8 zabavlja suprotstavljajući se neverovatnoj masi ovog Rovera, veselo urlajući sve do njegove crvene linije od 6750 obrtaja u minuti. Defenderov standardni ZF osmostepeni automatski menjač je voljni kohorta, koja trenutno reaguje na klik ručice menjača na zadnjoj strani volana koji dobija samo V8 model. Jednom kada je brzina izabrana, menjač će je poslušno držati dok se ne odredi drugačije. Na sreću, velike kočnice modela V8 — prednji rotori od 14,9 inča, zadnji od 14,3 inča — jake su i ulivaju samopouzdanje, nudeći uverljivo čvrst i progresivan osećaj pedale, čak i nakon teške upotrebe.

Dalje se oslanjajući na svoju neizbežnu ulogu zverke koja živi na trotoaru, sistem Terrain Response sistema Defender V8 dobija novi dinamički režim, koji izoštrava odziv motora na gas i učvršćuje prilagodljive amortizere. Veći stabilizatori i elektronski aktivirani zadnji diferencijal takođe su u zaveru da ovoj snažnoj zveri i visokoj zveri daju pohvalnu interpretaciju agilnosti. Žureći duž krivudavih kanjonskih puteva kroz Nacionalnu šumu Anđelesa, upornost Defender V8 u krivinama iznenadila je nekoliko vozača. Međutim, pritisnite ga previše i kontrola stabilnosti će intervenisati sa svom suptilnošću zamke za medveda.

Naravno, koreni Defender-a prividno ostaju usađeni van puta, uprkos njegovoj novootkrivenoj sposobnosti na pločniku. Sa vazdušnim oprugama podignutim do svoje maksimalne visine — obezbeđujući 11,5 inča razmaka od tla — i uključenim prenosnim kućištem niskog dometa, postoji nekoliko staza po kojima ovaj Defender neće moći da se kreće. Penjanje po strmim uzbrdicama je dečija igra za model V8, koji zadovoljno brblja malo iznad praznog hoda, bez stresa i pun obrtnog momenta. I dok su ova putovanja unazad tehnički moguća sa standardnim točkovima od 22 inča i gumama za sva godišnja doba, mi to ne preporučujemo. Tanke bočne strane odaju smirenost vešanja prenoseći svaki udar, ma koliko manji, pravo u kabinu. Ako ste odlučni da iskoristite Defender V8 u svom najvećem potencijalu, od srca predlažemo da se odlučite za besplatne felne od 20 inča i gume za sve terene od 350 dolara.

Oni koji žele još više opcija biće razočarani, jer Defender V8 dolazi prilično opterećen u svom osnovnom obliku. Izbor boja je ograničen na neinspirativne tri nijanse – crnu, belu i sivu – a vozilo koje smo vozili izgledalo je kao da je uronjeno u crnu rupu. Kao da to nije bilo dovoljno da apsorbuje svu raspoloživu svetlost, Ektended Black Ekterior paket (1180 USD) je prekrio tamne završne slojeve na preostalim kontrastnim delovima. Unutra, Pivi Pro infotainment sistem poseduje veći ekran osetljiv na dodir od 11,4 inča — opcija od 140 dolara u našem primeru, potražite da bude standardna na modelima iz 2023. godine. I dalje smatramo da je ovaj sistem ponekad spor, iako cenimo opcije koje se mogu lako konfigurisati i dobro organizovane menije za odgovor na teren, koji uključuju detaljne opise za svaki režim. Međutim, želimo da možemo da pročitamo o datom režimu bez prethodnog uključivanja. A pošto Defender V8 može da vuče do 8201 funtu, želeli bismo mogućnost da pažljivije pratimo vitalne karakteristike motora izvan usamljenog merača temperature vode.

Ali iako bi ovi detalji mogli biti važni nama i nekolicini drugih, sumnjamo da će većina Land Rover Defender V8 vozila biti primećena sa prikolicom otprilike onoliko često koliko će se naći van puta — drugim rečima, retko. To se delimično može pripisati početnoj ceni modela 110 iz 2022. od 109.560 dolara. Za razliku od Mercedesa G-klase, međutim, Defender dolazi u mnoštvu blažih ukusa koji imaju za cilj da zadovolje praktičniji kontingent – oslobađajući V8 modele da uživaju u njihovom preteranom višku.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button