Automobili

2022 Hyundai Ioniq 5 recenzija: Prva australijska vožnja

Hyundai konačno ozbiljno shvata električna vozila.

Brend brzo vikne o značaju svog novog Ioniq 5 – koji krsti prvu namensku EV platformu Hyundai Motor Group – i zašto je inspirisan prvim konceptnim automobilom brenda.

U početku, poruka se čini kao besmislena tripica za novinare, ali zapravo postoji neka dubina ispod žurnih reči i nostalgije. Hyundai Pony Coupe iz 1974. bio je radikalno stilizovan, italijanski dizajniran automobil sa pogonom na zadnje točkove koji je uzdrmao tribine na međunarodnom sajmu automobila u Torinu.

Osim očiglednih stilskih znakova koje dele stari i novi, postoji činjenica da su oba automobila revolucionarna za svoju eru. Oba predstavljaju novu zoru za brend. Sa starim automobilom, to je bio Hyundai-jev uvod kao masovni proizvođač vozila, a sada je to Hyundaijev ulazak u namenska, prizemljena električna vozila.

Zvuči kao da se istorija, dakle, ponavlja i da ima smisla za ćudljivu i emotivnu tvrdnju.

2022 Hyundai Ioniq 5 je prvo od mnogih električnih vozila iz Hyundai Motor Group-a koje koristi svoju novu, namensku električnu globalnu modularnu platformu, ili E-GMP. Napravljen je sa čistim pristupom, oslobođen okova unutrašnjeg sagorevanja koji opterećuju njegov trenutni električni mali automobil Ionik i mali SUV Kona.

Ovo je naš prvi ukus kako izgleda i kako izgleda EV sa punim otvorom iz južnokorejskog auto konglomerata.

Zbog nedostatka sirovina koji utiče na automobilsku industriju u celini, Hiundai Australia je uspeo da obezbedi samo početnu seriju od 400 automobila za naše tržište. Zauzvrat, takođe je odlučeno da se tih 400 Ionik -a 5 proda direktno kupcima – zaobilazeći tradicionalne prodajne salone – radi boljeg upravljanja očekivanjima kupaca i vremenom čekanja.

Zbog toga su sada dostupne samo dve visoko određene ‘lansirne’ verzije Ioniq 5, jer Hyundai tvrdi da je to sve što prvi korisnici žele. Da bi stvari bile još lakše razumljive, obe lansirne verzije Ioniq 5 imaju isti nivo opreme, veličinu baterije i mogućnost punjenja, sa samo brojem električnih motora, snagom i dometom koji se razlikuje između para.

Stvari počinju sa Hyundai Ioniq 5 2022 sa pogonom na zadnje točkove po ceni od 71.900 dolara pre nego što se kreće na puteve, ili oko 76.000 dolara dok se vozi pre bilo kakvih državnih podsticaja. Poseduje jedan električni motor koji proizvodi 160kW i 350Nm sa zahtevanim dometom od 451km.

Za prvu vožnju u Australiji, dobili smo skuplji Hyundai Ioniq 5 pogon na sva četiri točka iz 2022. Njegova cena počinje od 75.900 dolara pre na putu, ili oko 81.391 dolara za kvadrat na vašem prilazu u Novom Južnom Velsu. Koristi postavku sa dva motora koja se sastoji od zadnjih 155kW/350Nm i prednjih 70kW/255Nm motora, zajedno stvarajući sistemsku snagu od 225kW i 605Nm dok nudi 430km dometa.

Oba automobila izgledaju suštinski isto iznutra i spolja, sa istim staklenim krovom, otmenim 20-inčnim ‘fraktalnim’ aero točkovima, LED osvetljenjem piksela i unutrašnjom opremom u boji.

Ako je neko od njih nedostupan, Hiundai je sugerisao da bi Ionik 5 od 70.000 dolara uskoro mogao biti na karticama za Australiju.

Hyundai-jev pristup dizajnu čistog lista znači da je Ioniq 5 kreiran bez potrebe za nijansama motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Odredbe za rezervoare i vodove goriva, zadnje osovine, menjače i slično izbrisane su radi boljeg pakovanja.

Ovo novo razmišljanje se najbolje vidi u ogromnom međuosovinskom rastojanju modela Ioniq 5 od 3000 mm. Ne samo da su gume udaljenije od Hyundai Palisadea sa osam sedišta, već su i bukvalno postavljene na sva četiri ugla, stvarajući neobičnu količinu unutrašnjeg prostora.

Otvaranjem vrata otkriva se velika, prozračna kabina sa ravnim podom i instrument tablom jedinstvenih proporcija. Dok većina drugih automobila ima donji deo kabine koji okružuje prostor za noge i deli prostor, Ioniq 5 radi potpuno suprotno. Donji deo njegove instrument table je otvoren i slobodan, pa ako je krov viši ili sam ja niži, mogao bih lako da prođem kroz njega okomito.

Klizna centralna konzola se pomera napred i nazad kako bi bolje opslužila svaki red sedišta. Govoreći o tome, čak je i zadnja 60/40 podeljena klupa sa tri sedišta električno podesiva i sa sopstvenim memorijskim podešavanjem, što čini Ioniq 5 teškim za ulazak u njega.

U stvari, čini se da je Hyundai-jeva misija da ga učini što udobnijim. Prednja sedišta imaju lagan način rada „bez gravitacije“ koji pritiskom na (dva puta) jednog dugmeta postaje ravan i podupire teladu. Umesto da razmišljam o zagonetki da se suspendujete dok se vaš električni automobil puni, našao sam se van automobila, u potrazi za pićem, kada je bio napunjen.

Pokušao sam da upravljam sistemom tokom vožnje, što je automobil ljubazno odbio. Ozbiljnije, međutim, drugi red sedišta je podjednako udoban i prostran kao i prvi, ali sa relevantnijim rešenjima za današnje probleme. To uključuje iskačuće žaluzine na vratima, gomile napajanja uključujući kućnu utičnicu od 240 volti i hrpu prostora za skladištenje vaše dece.

U prtljažniku ćete naći 527L skladišnog prostora sa pet gostiju, ili 1587L sa preklopljenim drugim redom. Ispod poda prtljažnika nalazi se mali i plitak prostor za skladištenje sa prostorom za mali komplet za popravku guma, cipele i laptop u najboljem slučaju.

U oblasti ispod haube, prostor za odlaganje se razlikuje između verzija sa pogonom na zadnje i sve točkove. Naš Ioniq 5 AWD ima 24L kadu za skladištenje ispod haube, ili dovoljno za neku opremu za punjenje i 240V adapter za „vozilo za punjenje“ sa kućnom utičnicom koja dolazi uz automobil. Ako se odlučite za Ioniq 5 sa pogonom na zadnje točkove, umesto toga ćete dobiti prednju kadu za skladištenje od 57L, koja povećava njegov ukupni kapacitet tereta do 1644L.

Uprkos tome što zvuči kao visokotehnološki, informativno-zabavni sistem Hyundai Ioniq 5 deluje rudimentarno. Na prednjoj strani se nalaze dva ekrana od 12,3 inča – prvi za Hyundai – koji su integrisani u ravni iza staklenog poklopca. Podešavanje bez korpe izgleda odlično i oseća se u skladu sa vizijom automobila, ali je takođe opterećeno starim softverom od prošlih godina.

Interfejs je identičan automobilu sa unutrašnjim sagorevanjem, koji će podeliti gomilu. Lično, ja sam za ergonomiju, a ne za ponovno izmišljanje točka, tako da činjenica da se Hyundai Ioniq 5 čini poznatim paganima sa unutrašnjim sagorevanjem znači da ima zasluga. Međutim, čini se da su budući mislioci privučeni moći infotainment-a i mogućnostima konfigurisanja koje se nalaze u Teslinom portretnom displeju, sa kojim Ioniq 5 ne može da parira.

Još jedan udarac koji je pao na isklesanu vilicu Ioniq 5 je da Hyundai-jeva Blue Link aplikacija za pametne telefone, dostupna u inostranstvu, ne radi u Australiji. To znači da sve zabavne i zanimljive stvari na električnim automobilima koje biste mogli da radite sa svog telefona – kao što je prethodno kondicioniranje kabine, planiranje rute preko Apple CarPlay-a ili Android Auto-a, ili jednostavno provera punjenja – nisu moguće.

Tehnologija Blue Link bi trebalo da stigne u dogledno vreme, a portparol Hyundaija je rekao da „aktivno radi na planu da se tehnologija Blue Link dovede u Australiju, ne samo na Ioniq 5, već i na širu ponudu Hyundaija“.

Svi automobili dolaze sa fabrički ugrađenim Bose audio sistemom sa osam zvučnika i namenskim pojačalom. Zvuči fantastično, sa svojom osvetljenošću i veličinom dokaz da su neki pametni audio inženjeri imali drugačiji pristup.

Ne samo da je oblik kabine potpuno drugačiji od običnog automobila na benzin ili dizel, već je i sablasno tih. Zvučnici su postavljeni u pravim pozicijama, u skladu sa ukupnim komforom kabine, uz dobro osmišljenu izvedbu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close