fbpx
Automobili

2022 Ford F-150 Lightning: Performanse na blistavim stazama, stvarna šlep-šipka T.B.D.

Ford Motor Co. vaskrsnuo je natpisnu pločicu F-150 Lightning ranije ove godine kao potpuno novi električni pikap koji će biti jedan od prvih masovno proizvedenih kamiona u svetu koji se napajaju samo na baterije. Više od noviteta ili namenski napravljenog uređaja, Lightning se nada da će tradicionalne vlasnike pickup-a odvesti u budućnost električnih vozila sa malo ili bez kompromisa i razumnom cenom.

Preko 150.000 dizača ruku već je rezervisalo prednarudžbe za Lightning. Kao odgovor, Ford je rekao da u svojoj fabrici u Dearbornu u Mičigenu povećava kapacitet na 80.000 električnih kamiona godišnje. Prva Lightning je već sišla sa linije, a datum prodaje je zakazan za sledeće proleće.

Ali ostaje mnogo pitanja. Potrošači se već pitaju hoće li predstojeći F-150 Lightning EV ponuditi dovoljan domet za vlasnike kamiona, posebno s obzirom na mogućnost dugotrajnog punjenja. Ford procenjuje da će Lightning preći 230 milja sa punim nabojem kada je opremljen standardnom baterijom i 300 milja sa proširenim dometom.

Priključivanje na DC brzi punjač daje najbrže vreme dopune za obe baterije (oko 40 minuta), ali 240-voltno punjenje 2. nivoa je 10 sati za standardni i 13 za produženo. Ford nije objavio veličinu baterije kamiona, ali Forbes Vheels veruje da će standardne mere baterije biti između 110 i 130 kVh, a prošireni opseg će pasti između 150 i 180 kVh.

Forbes Vheels je rano pogledao 2022 F-150 Lightning kako bi saznao više o tome kako Ford želi da pretvori skeptične vozače kamiona u vernike električne energije. Proizvođač automobila koristio je Auto Club Speedvai u Fontani u Kaliforniji kako bi prikazao impresivne performanse električnog kamiona i dostupnu ugrađenu tehnologiju koja bi mogla pružiti rješenja za potencijalne tačke prepirke.

Nekoliko ručno izrađenih predprodukcionih munja na spidveju su na brzinu dovršili enterijer, kao i pitanja uklapanja i završne obrade i nisu tačno predstavljali konačne dizajne proizvodnje ili nivo opreme.

Umesto toga, Fordov cilj je bio da pokaže najnovije baterije F-150, kako za performanse tako i za svakodnevnu upotrebu. Paukova mreža produžnih kablova koja vodi iz kamiona napajala je više TV ekrana, zvučne sisteme, alate i ventilatore kroz tri masivna šatora tokom događaja. Postavka je bila dobar pokazatelj sposobnosti Lightninga da ponudi više upotrebljive energije i utičnica nego bilo koji drugi trenutni EV.

Rezime električnog pogona
Ford planira da izgradi opcije za baterije sa standardnim i proširenim opsegom i sva četiri nivoa opreme – KSLT, Pro, Lariat i Platinum. Za sada je popularna SuperCrev (najveća kabina) u paru sa kratkim krevetom od 5,5 stopa jedina dostupna konfiguracija, mada je Ford nagovestio buduće rasporede sa dvoja vrata i dugim krevetima.

Obe verzije F-150 Lightning koriste par trofaznih motora naizmenične struje sa fiksnim magnetom, bez četkica sa unutrašnjim menjačima. Izlazni moment obrtnog momenta za standardni i prošireni opseg je identičan: 775 funti stopa. Standardni maksimum iznosi 426 konjskih snaga (ili 318 kilovata), a prošireni može dostići 563 konjske snage (ili 420 kV).

Ostatak pogona na sva četiri točka sastoji se od elektronskog zaključavanja zadnjeg diferencijala i izbora između tri veličine točkova: 18 i 20 inča koji omogućavaju korišćenje svih sezonskih i terenskih guma ili točkova od 22 inča -samo godišnja doba. Svaka munja takođe dobija rezervnu u punoj veličini sa zadnje strane.

Ford tvrdi da je Lightning šasija napravljena od najdebljeg čelika koji se ikada koristio, potreban za smeštaj baterije od 1800 funti plus, dok podržava te ogromne obrtne momente i, prvo za F-seriju, nezavisno zadnje oslanjanje. Standardni F-150 Lightning će prevrnuti vagu oko 6.500 funti, u zavisnosti od opcija, dok prošireni domet dodaje još nekoliko stotina funti. Kao osnovu, uzmite u obzir da 2021 F-150 SuperCrev 4 × 4 sa ležajem od 5,5 stopa i popularnim 5,0-litarskim V8 motorom teži 4912 funti, prema Ford-u.

Ogibljenje za obe varijante je identično, uprkos dodatnim ćelijama baterije proširenog asortimana. Moćniji i skuplji Lightning dobija nižu ocenu korisnog tereta od samo 1.800 funti – u poređenju sa standardnih 2.000 – uprkos većoj ciljnoj vučnoj snazi od 7.700 funti. Prošireni asortiman može da vuče i do 10.000 funti delimično zahvaljujući kontroleru kočnice prikolice, pametnoj spojnici, kameri od 360 stepeni i kompletu tehnologije prikolice poput Fordovih sistema za pomoć pri rezervnom kopiranju i sistema za obrnuto navođenje prikolice.

Tradicionalni F-150 sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje ima blagu prednost u vuči, a nekoliko modela dostiže 13 900 funti. Ali Lightning EV je još uvek u povojima, a promene u EV svetu se dešavaju sa iznenađujućom učestalošću i hitnošću; za dvanaest meseci uloge bi mogle biti zamenjene.

Nula do 60 sprinta
Nakon opsežnog brifinga o potencijalu snage F-150 Lightning, Fordov tim je medijima omogućio pristup kamionima radi demonstracije performansi.

Vezajući se za suvozačevo sedište, znao sam da očekujem trenutni obrtni moment i brutalno ubrzanje. Ostala su pitanja o kontroli proklizavanja, kretanju karoserije i upravljanju zbog težine velikog kamiona i uspravnog profila – sve do prvog eksplozije sa linije.

Ford zahteva pet sekundi sekunde od 0 do 60 za Standard Lightning i nada se da će postići sprint od četiri sekunde za moćniji prošireni domet. Ali dvostruki motori, nisko težište, impresivna vuča i, verovatno, nedostatak jake pratnje izduvnih gasova učinili su lansiranje još bržim, zadnje gume su cvrkutale samo delić sekunde pre nego što se Lightning priključio i povukao bez zatišje za promenu stepena prenosa.

Dalje, tokom vožnje, rukovanje Lightning-om se pomerilo na centralno mesto. Nisko spuštena šasija, nezavisno stražnje ogibljenje i 50-50 raspodjele težine sprijeda prema straga omogućili su lagane, razigrane pomake na sva četiri kotača po uskim uglovima, bez nagovještaja nestabilnosti da bi F-150 mogao patiti ista situacija.

Nakon što su se brzi krugovi završili, osećao sam želju da i sam iskusim osećaj upravljanja Lightningom i regenerativno kočenje. Da ne spominjem kako se ovjes nosi sa grubim terenom i velikim opterećenjima.

Vizuelno, Ford razlikuje Lightning od varijanti F-150 sa unutrašnjim sagorevanjem sa neprozirnom svetlosnom trakom napred, prepoznatljivom rešetkom vodopada i mnoštvom značaka. Prtljažnik (prednji prtljažnik) značajno povećava sigurno skladištenje tereta na brodu. Takođe sadrži 120-voltne utičnice za napajanje koje mogu da izbace 2,4 kV, pored priključaka u kamionskom krevetu vrednih 7,2 kV.

Ford takođe insistira da će unutrašnjost u velikoj meri ličiti na druge modele F-150, iako konačni detalji o dizajnu ostaju u toku. Očekujte pokretanje pomoću tastera i menjač konzole, a ne menjač kolona, sa 12-inčnim Sinc 4 ekranom osetljivim na dodir na KSLT i Pro ili novim 15-inčnim Sinc 4A ekranom osetljivim na dodir za Lariat i Platinum.

Oba sistema uključuju industrijske standarde poput bežičnog povezivanja sa pametnim telefonom, prepoznavanja glasa i bežičnih ažuriranja, dok napredniji Sinc 4A zasnovan na kartici može prepoznati profile vozača, omogućiti daljinsko podešavanje vozila i predvideti uobičajene interakcije, na primer, koga pozvati, gde da idem i koji zvuk da reprodukujem. I da, unutra ima još prodajnih mesta.

Ostali zabavni detalji koji bi trebali privući kupce uključuju ugrađeni sistem za mjerenje korisnog tereta i vuče, vanjsko osvjetljenje zone i aplikaciju FordPass koja kontrolira sve, od daljinskog pokretanja do količine napunjenosti baterije koja se rezervira za vožnju dok se napajaju drugi uređaji. Slično kao i korišćenje daljinskog starta za zagrevanje dizel motora, Lightning omogućava predkondicioniranje baterije kako bi se osigurale optimalne radne temperature za poboljšani domet, efikasnost i vek trajanja baterije.

Ford takođe kaže da je njegov broj „inteligentnog dometa“ izuzetno tačan i da će uzeti u obzir sve, od preostale napunjenosti do nosivosti i težine vuče, trenutni i predstojeći teren, saobraćaj, vremenske prilike i ponašanje vozača.

Ford planira da Lightning u potpunosti izgradi u SAD-u. Njegov novi Ford Ion Park u Romulusu u Mičigenu igraće vodeću ulogu u istraživanju, dizajnu i proizvodnji litijum-jonskih i čvrstih baterijskih ćelija i nizova u partnerstvu sa SK ​​Innovations ( slično kao Mach-E).

Zbrajajući masivnu mrežu za punjenje od preko 63.000 utikača, mnoštvo aplikacija i mogućnosti povezivanja u samom Lightningu, plus troškove izgradnje proizvodnih pogona koji će graditi stvarne kamione, Ford trenutno planira uložiti 30 milijardi dolara u električna vozila do 2025. godine.

Relativno niska cena Lightning -a takođe će pomoći u širem usvajanju električnih vozila, pri čemu standard počinje od 39.974 dolara pre saveznih i državnih podsticaja. Prošireni asortiman košta oko 10.000 dolara više. Budući da Ford planira istovremeno masovno proizvoditi sve različite konfiguracije Lightninga, vlasnici ranih rezervacija mogli bi početi s izgradnjom svojih kamiona do kraja 2021.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button