fbpx
Automobili

2022 Caterham Seven 170 otkriven kao najlakši proizvodni automobil na svetu

Caterham Seven 170 iz 2022. godine slomio je naslovnicu kao najlakši savremeni automobil na svetu, prevrnuvši vagu na samo 440 kg.

Dok je nekoliko vozila male zapremine iz 20. veka-uključujući Peel P50 i Gordon Murrai-jevu LCC raketu od 370 kg-bilo lakše, nijedno vozilo moderne proizvodnje nije imalo manju težinu (iako je blizu električni Renault Tvizi, sa 450 kg).

Suzukijev benzinski motor sa tri motora i turbopunjačem zapremine 660 ccm šalje skromnih 62 kV/116 Nm na zadnje točkove putem petostepenog manuelnog menjača.

Iako to može izgledati potresno za sportski automobil, pogonski agregat Kei automobila niskog kapaciteta je ključan za smanjenje ukupne težine, dajući automobilu odnos snage i težine uporediv sa onom kod 3,0-litarskog BMV-a Z21 sa šest cilindara 2021. godine. M40i.

Ovo omogućava da se sprint od 0-100 km/h završi za 6,9 sekundi, na putu do maksimalne brzine “preko” 160 km/h.

170-koji je prvi Caterhamov model predstavljen pod novim japanskim vlasnicima, iako sa osnovnim dizajnom koji datira iz kasnih 1950-ih-biće dostupan ili kao kompletni automobil ili kao fabrički ugrađen model po principu „ključ u ruke“.

U ponudi su dve varijante: „170S“ spreman za put i „170R“ usmerene na stazu.

Prvi ima puno vetrobransko staklo, platneni krov, bočne ekrane i crna kožna sedišta, dok drugi uzima sportsko ogibljenje, kompozitna trkačka sedišta, pojaseve u četiri tačke, diferencijal sa ograničenim proklizavanjem i karbonska vlakna. Komandna tabla.

U ponudi su četiri boje boje kao besplatne opcije: crvena, plava, zlatna i zelena.

U kompletu, 170S će startovati od 22.990 funti (45.000 australijskih dolara) u Velikoj Britaniji. Drive je kontaktirao australijskog distributera za Caterham, kako bi utvrdio da li je planirano lokalno lansiranje. Ova priča će biti ažurirana kada bude dostupno više informacija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button