fbpx
Automobili

2022 BMV i3 predstavljen kao električna serija 3 za Kinu

Tablica sa imenom BMV i3 električnog automobila ostaće i dalje – ali novo vozilo na koje je pričvršćeno predstavlja veliku razliku od fanki gradskog automobila poznatog lokalnim kupcima.

Dok je natpisna pločica trenutno primenjena na neobičan (ali zastareli) gradski hečbek sa vratima sa zadnjim šarkama i šasijom od ugljeničnih vlakana po meri, novi BMV i3 je električna verzija popularne limuzine Serije 3, napravljena isključivo u obliku dugačkog međuosovinskog razmaka. za kinesko tržište.

Kao rezultat toga, novi i3 (kodnog naziva G28) nije vezan za australijske izložbene salone, pri čemu će se lokalna kompanija BMV-a umesto toga fokusirati na i4 liftback – zbratimljen sa novim i3, ali bliže povezan sa serijom 4 Gran Coupe na benzin. – koji je pušten u prodaju prošlog meseca.

Otkriven preko noći, novi i3 preslikava druge BMV i modele po tome što se samo malo razlikuje od svog standardnog kolege iz Serije 3, sa izmenama ograničenim na zatvorene umetke rešetke, aerodinamičke aluminijumske felne, plave akcente i, na osnovu slika objavljenih u Kini prošle godine, novi zadnji branik.

Dok su grafika farova, prednji branik i oblik ‘rešetke za bubrege’ takođe jedinstveni, oni će se preneti na širi asortiman serije 3 sa benzinskim pogonom za njegovo srednjovekovno fejslifting (ili ‘LCI’), koji će biti otkriven za nekoliko meseci , ispred prvih automobila koji su sišli sa proizvodne trake ovog jula.

Nisu objavljene nikakve slike unutrašnjosti, iako BMV kaže da uključuje brendov iDrive 8 infotainment sistem, verovatno uparujući ekran od 12,3 inča sa centralnim ekranom osetljivim na dodir od 14,9 inča, prema i4. Očekuje se da će se ovaj sistem pojaviti u obnovljenoj seriji 3 kasnije ove godine.

Ostali tehnološki naglasci uključuju “najsavremenije digitalne funkcije i usluge”, uključujući digitalni ključ koji se kontroliše preko telefona vlasnika. Iza zadnjih sedišta ima 410 litara prtljažnika, što je manje u odnosu na 480 litara kod modela na benzin.

Detalji koji su procureli sugerišu da će dostupne funkcije u Kini uključivati kameru od 360 stepeni, prednje i zadnje parking senzore, izbor od 18-inčnih ili 19-inčnih aluminijumskih felni i vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovini.

Samo jedna opcija za pogon je detaljno opisana za novi i3, eDrive35L, koji pokreće električni motor od 210 kV/400 Nm koji pokreće zadnju osovinu, povezan sa litijum-jonskom baterijom od 66,1 kVh (neto ili 70,3 kVh bruto) postavljenom ispod poda.

BMV navodi brzinu od 6,2 sekunde od nule do 100 km/h. Domet vožnje prema blagim CLTC procedurama testiranja je ocenjen na 526 km – 99 km manje od i4 eDrive40 koristeći iste procedure, vozilo koje navodi 493-590 km prema evropskim strožim VLTP standardima.

DC brzo punjenje je dostupno u i3, ali samo do 95 kV – što je manje u odnosu na maksimum od 205 kV kod i4 – dobro za brzo punjenje od 10 do 80 procenata za 35 minuta, ili 97 km dodatnog CLTC opsega nakon 10 minuta punjenja. Kućno punjenje od 11 kV AC je takođe standardno.

Kineski kupci koji traže veću snagu i domet bi uskoro mogli da naruče skuplju varijantu i3 eDrive40L, prema insajderskim izvorima, sa istim električnim motorom od 250 kV i baterijom od 80 kVh kao i4 eDrive40.

Dok je u Evropi tokom prošle godine sprovedeno opsežno testiranje prototipa, BMV kaže da je „fino podešavanje sistema vešanja BMV i3 eDrive35L prema kineskim uslovima na putevima izvršio BMV Brilliance Automotive Ltd [kineski partner u zajedničkom ulaganju kompanije]“ .

Prvi primerci za kupce nove BMV i3 limuzine iz 2022. trebalo bi da uđu u kineske izložbene salone ovog maja, a veruje se da je proizvodnja već u toku u fabrici BMV Brilliance Automotive u Šenjangu, Kina – zajedno sa srednjim SUV-om iKs3 za Australiju.

To znači da će se i novi i3 limuzina i stari i3 hečbek prodavati istovremeno – iako na različitim stranama sveta – sve dok proizvodnja ovog drugog ne prestane u julu.

Ovo će verovatno biti prvi za nemačkog proizvođača automobila, koji je dugo izbegavao ponovnu upotrebu starih imena modela na nepovezanim vozilima – posebno sa superautomobilom M1 iz 1970-ih i kupeom serije 1 sa oznakom M iz 2011, koji je bio primoran da usvojiti naziv 1 Serije M Coupe (umesto M1).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button