fbpx
Automobili

2021. Volvo KSC40 Recharge dugoročni pregled: Putovanje

Nešto nas zadovoljava kada dođete do predgrađa Sidneja i vidite očitanje potrošnje goriva od 0,0L / 100km. Nije trebalo da potraje, ali nakon otprilike 40 kilometara vožnje dok smo putovali u našem dugotrajnom Volvo KSC40 Recharge-u 2021. godine, činjenica da nismo koristili fosilno gorivo bila je duboko prijatna.

Brzi pregled. Švedska marka Volvo obavezala se da će do 2025. godine elektrifikovati čitav svoj asortiman vozila, nudeći potpuno električne ili priključne hibridne verzije u svojoj paleti automobila i terenaca.

Volvo KSC40 Recharge jedan je od tri priključna hibridna modela koja u Australiji nudi švedski proizvođač automobila. Cena počinje od 64.990 dolara pre opcija i troškova na putu, što ga čini najskupljim modelom KSC40 u ponudi. I to izvesno.

Ipak, ima dosta dodataka – panoramski krov i vrhunski zvučni sistem Harman Kardon standardni su u Recharge-u, opcija na 3000 USD na drugom mestu u liniji KSC40 – koji pomažu da se umanji neki novčani šok kada se upoređuje Recharge sledeći model u nizu, T5 R-Design koji traži 56.990 dolara plus na putevima.

Svi ti brojevi se šalju na prednje točkove pomoću sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojkom. Za brzinu od 0-100km / h treba 7,3 sekunde, dok Volvo kaže da će Recharge koristiti samo 2,2L / 100km i da može da vozi 46km čisto električne vožnje.

Dugo putovanje cestom verovatno nije najbolje platno za testiranje ovih tvrdnji, jer su baterije KSC40 prazne nakon oko 40 km čisto električne vožnje. To nas je odvelo na periferiju grada suočavajući se sa nekoliko stotina kilometara motivacije za fosilna goriva, osim ako nismo odlučili da putovanje prekinemo zaustavljanjem za punjenje. To nije praktično kada vam tri sata na uobičajenom utikaču za domaćinstvo obezbede naznačeni domet od 45 km.

Druga opcija je prebacivanje birača režima vožnje na „B“ (za bateriju) koji povećava brzinu regeneracije pod kočenjem, a takođe i upotreba funkcije „Zadržavanje“ KSC40, koja osigurava da se svako regenerirano punjenje zadrži u bateriji dok ne želite da iskoristi to. Pazite, međutim, potrebno je vreme da se regeneriše i najmanja količina naelektrisanja.

Najrealnija opcija je da regen učini svoje, a kada sistem smatra da ima dovoljno napunjenosti za kratke periode vožnje samo električnom energijom, pustite automobil da prelazi sa benzina na električnu energiju kako mu odgovara – sličnije zatvorenom hibridu sistem kakav se može naći u Tojotinim hibridnim modelima Prius, Camri i RAV4.

Na taj način prosečno smo prosečno kretali 5,1 l / 100 km na putovanju koje je obuhvatalo oko 800 km, a rezervoaru za gorivo od 48 l potrebno je samo jedno dopunjavanje. To je i dalje veliko poboljšanje na navodnih 7,7 L / 100 km, koje su potrebne samo benzinskim varijantama u opsegu KSC40.

Dolazak na ivicu Sidneja dokazao je srećno lovište Recharge-a. Koristeći samo električnu energiju, korišćenjem KSC40-ovog „čistog“ režima, priroda saobraćaja u Sidneju obezbedila je dovoljno prostora za regeneraciju energije nazad u baterije.

Jednom kada je izašla na autoputeve, ta prilika je nestala i brzinom od 110km / h energija koju je KSC40 pohranio potrošila se – i brzo potrošila.

Međutim, ništa od toga nije umanjilo iskustvo vožnje, KSC40 se pokazao kao udoban i lagan za vožnju SUV-a, bez obzira na uslove.

U čisto električnom režimu, KSC40 Recharge se ponašao dobro, sa oštrim ubrzanjem i tihim zvukom unutar kabine, što je teško ne voljeti. Što se tiče performansi nije Tesla ili Porsche Taican, ali je dovoljno pristojan.

Vožnja je takođe pristojna uprkos KSC40 od 1760 kg (tara masa) koji sedi na 20-inčnim legurama sa standardnim uklapanjem. Apsorpcija naleta je dobra, dok uobičajeni ožiljci na putu malo ne uznemire mali SUV.

Na autoputu ima dosta trzaja od 1,5-litarskog trostrukog, KSC40 bez napora ubrzava, istovremeno izazivajući ugodan gromoglas tako uobičajen u trocilindričnim motorima. Ubrzanje kotrljanja je takođe dobro, jer puše povetarac.

Takođe smo se odvažili na off-road u svom KSC40 i došli prijatno iznenađeni. Svakako, to je samo pogon na prednje točkove, i da, „off-road“ je u ovom slučaju značio ostatke nezapečaćenih tragova prljavštine, ali KSC40 se osećao sigurno pod točkom dok je upijanje udaraca na često istrljanim površinama bilo pohvalno.

Kabina se takođe pokazala odlična za duge boravke u automobilu. Udobna, podržavajuća sedišta pozdravljaju putnike u prvom redu, dok 9,0-inčni ekran osetljiv na dodir u portretnom stilu deluje oštro. Pokreće Apple CarPlai i Android Auto, a takođe standardno ima satelitsku navigaciju i DAB + radio. Međutim, ekran osetljiv na dodir nije najintuitivniji za upotrebu i lako se izgubite u bezbroj menija i podmenija. Nema sumnje, ovo će biti lakše sa upoznavanjem.

Sa 460L prtljažnika za igru, bilo je dovoljno mesta za sav naš prtljag i opremu za petodnevni izlet. To se proširuje na 1336L sa odloženim drugim redom, ako vam zatreba dodatni kapacitet.

KSC40 Recharge je bio izvanredan kao prevoznik za praznike, čak iako je priroda našeg ruralnog putovanja bila oskudna u mogućnostima punjenja. Ipak, bili smo zadovoljni cifrom potrošnje goriva od samo 5,1 l na 100 km tokom kružnog putovanja od oko 800 km.

Sumnjamo, međutim, tamo gde će KSC40 Recharge zaista početi da ima smisla kao svakodnevno putovanje, njegov stvarni domet od 40 km čistog električne energije više je nego dovoljan za moje svakodnevno putovanje.

Sledeće rate videćemo koliko se možemo približiti izvlačenju maksimalnog dometa iz baterija i videćemo da li možemo provesti nedelju dana automobilizma bez fosilnih goriva.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button