fbpx
Automobili

2021 Mini Countriman Cooper S Mini Vaša dugoročna recenzija: Praktičnost

Imam ključeve od Mini Countriman-a na tri meseca – dovoljno vremena da upoznam sve detalje o vozilu. Ima dana kada pronađem nešto novo za šta nisam ni znao da postoji, a drugih dana kao da sam to oduvek imao u svojoj garaži.

To je prilično lako vozilo za život, i o tome sam ovde da pričam. Već sam vam dao sve činjenice o ovom malom SUV-u u svom uvodnom delu, ali ovaj deo treba da proceni njegovu praktičnost.

Prvo, dozvolite mi da rezimiram osnove. Mini koji imam u rukama je Mini Countriman Cooper S Mini Iours iz 2021., završen je u britanskoj trkačkoj zelenoj boji i počinje od 61.400 dolara plus na putevima.

To je najveća ponuda u Mini asortimanu, i iako je možda mali SUV, veličina zaista nije bitna ako je raspored dobro izveden.

Kada smo već kod toga, Mini Countriman meri 4297 mm u dužinu, 1822 mm u širinu i 1557 mm u visinu sa klirensom od 165 mm. Da ovo stavimo u kontekst, to je 89 mm duže, 28 mm šire i 49 mm više od Audija K2 – koji je viši od svog rivala za 21 mm.

Mali, možda i ne toliko.

Sedeći u kabini, dočekaće vas ta Mini neobičnost – ambijentalno osvetljenje, prekidači koji izgledaju fanki, i oznake Union Jacka. Stvarno se oseća kao, pa, Mini. Ali pored svega toga, postoji odličan osećaj prostora kada sedite na sedištu vozača.

Napred je mesto gde su zakucali praktičnost, sa više nego dovoljno prostora za skladištenje nego što biste očekivali za SUV ove veličine.

Kante na vratima su dovoljno velike da stanu u moju veliku flašu vode, dok postoji dodatni prostor za odlaganje u blizini dva držača za čaše – nešto na šta se uvek oslanjam za svoje ključeve i u ovom slučaju moj telefon.

Ovo je njegov jedan nedostatak – bežični punjač za vaš telefon se nalazi u odeljku na vrhu naslona za ruke, ali ako imate veći iPhone kao ja, nažalost ne odgovara. Nešto što će Mini možda ažurirati u budućnosti.

Osim greške sa veličinom, središnji naslon za ruke je zgodan ako morate da odložite veće predmete ispod, jer može da se okrene sa puta.

Prvi red takođe ima pristup dva USB-C porta, za punjenje i strimovanje medija, plus bežični Apple CarPlai, ali izvinite Android korisnici, ovde propuštate jer Android Auto nije ugrađen.

Što se tiče funkcionalnosti – Apple CarPlai je imao svojih trenutaka, ali ono što treba oduzeti je ergonomski dizajn kabine u celini. Pristup širokom spektru funkcija je jednostavan, bilo da se radi o kontrolama na volanu ili elegantnoj rotacionoj komandi koja je pogodno postavljena na intuitivni dohvat na centralnoj konzoli.

Unutar sistema nalazi se ugrađena navigacija, DAB+ digitalni radio, Bluetooth i onlajn konekcija – sposobna da pruži dnevne vesti i vremensku prognozu. Sve je jednostavno, i ne treba dugo da se naviknete na menije, zajedno sa nekom funki grafikom.

Štaviše, razne funkcije, kao što su muzika i informacije o telefonu, nalaze se na iskačućem head-up ekranu, omogućavajući vam da se krećete u pokretu.

Međutim, dizajn preklopnog head-up displeja značio je da je bilo trenutaka kada sam morao da prilagodim položaj sedišta ili visinu volana da bih uhvatio sve informacije na ekranu ispred sebe.

Zadnji deo Mini-ja je možda jedno od njegovih najvećih prednosti i može se konfigurisati za mnoge potrebe. Zadnja sedišta se preklapaju sa podelom 40:20:40, što znači da su sposobna da se podele na tri pravca. To znači da kada imate duže stvari, možete preklopiti srednje sedište i držati vanbrodska mesta uspravno za putnike.

Lepo je imati opciju. Međutim, ako postoji jedna stvar koju moram da pomenem, a to me stvarno nervira, ne postoji način da se sedišta izbace iz prtljažnika. Morate da prođete kroz zadnja vrata da biste pristupili kvakama. Nešto što još uvek nisam prevazišao i zaboravljam svakodnevno.

Prtljažnik Countriman-a je značajan, nudi 450L sa podignutim sedištima i 1390L sa spuštenim sedištima. Za poređenje, Audi K2 obezbeđuje 405L sa maksimalnim kapacitetom od 1050L, tako da Mini ima Audi pokriven. Međutim, ne pobeđuje u borbi za podizanje sedišta protiv Volva KSC40 koji se može pohvaliti 460L prtljažnog prostora, ili 1336L sa preklopljenim sedištima.

Štaviše, Mini-jevom prtljažniku se može pristupiti preko električnih vrata prtljažnika i takođe sadrži praktičnu podnu prostirku na sklapanje sa odlaganjem ispod. A kako se nalazi na run-flat gumama, nema rezervnih u prtljažniku.

Do sada sam ovaj Mini stavio na krajnji test. Bio je moj saputnik na božićnim izlascima u kupovinu i vikendom – pakujući ga sa svojim brojnim koferima.

Premotajući nekoliko meseci unazad, kada sam prvobitno upoznao Countriman-a, nisam bio uveren da će ovaj moderan izgled malog SUV-a imati obilje neophodnih stvari u ponudi – prostor, funkcionalnost i svestranost. Do sada je kucalo mnogo kutija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button