fbpx
Automobili

2021. godine predstavljen Ford Evos za Kinu, australijsko predstavljanje je malo verovatno

Duhovni naslednik preminulog Mondea postaje zvaničan, sa stilom inspirisanim SUV-om i dizajnom kontrolne table sa širokim ekranom.

Ford Evos iz 2021. godine predstavljen je na autosalonu u Šangaju – mada ne očekujte da će u bliskoj budućnosti doći do Australije.

Duhovni naslednik nedavno izbačenog automobila srednje veličine Mondeo, Evos vidi Ford kako svoj dugotrajni srednje vozilo pretvara u visoki karavan, okrenut lift-lift, u istom duhu kao nedavno predstavljeni Citroen C5 Ks i električni Polestar 2.

Ispred osmerokutne rešetke uz gornju ivicu su dvoslojni LED farovi povezani LED dnevnom svetlosnom trakom, dok su bočni 20-inčni aluminijumski točkovi, sjajna crna obloga luka i naglašeni zadnji krakovi.

Stražnja lampica pune širine sa potpisima u obliku slova C na svakom kraju ima zadnju stranu, dok varijanta 1. izdanja na slici na Fordovim početnim slikama ima crni krov i narandžaste akcente na prednjoj maski, bočnim suknjama i kočionim čeljustima.

U unutrašnjosti kontrolnom tablom dominira horizontalna ploča od 1,1 metra gotovo pune širine, koja se sastoji od 12,3-inčnog digitalnog sklopa instrumenata postavljenog uz 27-inčni 4K ekran osetljiv na dodir koji pokreće novu, specifičnu za Kinu verziju Fordovog informaciono-zabavnog sistema Sinc, sinhronizovano „Sinhronizacija + 2.0“.

Sistem uključuje tehnologije veštačke inteligencije iz kineskog tehnološkog giganta Baidu, sa Fordovim virtuelnim ličnim asistentom, funkcionalnošću podeljenog ekrana za vozača i suvozača, bežičnim ažuriranjima i nizom pretplatničkih usluga na zahtev za razne funkcije softvera vozila.

Ozvučenje Bang & Olufsen i ambijentalno LED osvetljenje takođe se nalaze u unutrašnjosti kabine, pri čemu se profili i postavke mogu konfigurisati izborom pojedinačnih profila putnika.

Poluautonomna tehnologija pomoći vozaču drugog nivoa dostupna je pod zastavom BlueCruise, omogućavajući Evos-u da ubrzava, koči i centrira se u okviru svoje trake na odabranim mapiranim deonicama kineskih podeljenih autoputeva, označenih kao „Hands-Free Blue Zones“.

Takođe je ugrađena tehnologija Vehicle-to-Ks, koja kompatibilnim vozilima omogućava međusobnu komunikaciju, prenoseći informacije o predstojećim opasnostima na putu i ​​gužvi u saobraćaju.

Nije jasno šta pokreće Ford Evos na kineskom tržištu, međutim, dugme „Start / Stop“ motora potvrđuje da je pogon u nekom obliku izveden iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Izveštaji iz 2020. sugerišu da bi verzija automobila na evropskom tržištu mogla biti pokretana hibridnim pogonom, potencijalno 2,5-litarskim sistemom „samopunjavanja“ koji se koristi u novoj generaciji Escapea – iako Ford još uvek nije potvrdio nikakve detalje.

Ford Evos 2021. godine biće lansiran u Kini u narednim mesecima.

Ostaje da se vidi da li će se Evos nuditi i na drugim tržištima, uprkos tome što ga je razvio Fordov globalni inženjerski tim – sa špijunskim snimcima vozila snimljenog u SAD-u – koji se lansiraju u Evropi i SAD-u, a tek treba da budu potvrđeni.

Što se tiče australijskog dolaska, portparol Ford Australije rekao je : “Nemamo vesti o bilo kakvim planovima da Evos dovedemo u Australiju”.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button