fbpx
Automobili

12-voltne baterije u nekim Ford Mustang Mach-eima iz 2021. propadaju

Neki vlasnici Mach-E-a prijavili su da su 12-voltne baterije u njihovim vozilima bile prazne nakon punjenja, što sprečava te automobile da se pokrenu. Ford je NHTSA-i poslao servisni bilten rekavši da je softverska greška odgovorna za odumiranje 12-voltne baterije. Pogođeni Mach-Es su proizvedeni pre 3. februara, a vlasnici pogođenih vozila mogu da reše problem u salonu.

Neki vlasnici električnog Ford Mustang Mach-E iz 2021. godine naplatili su svoja vozila samo da bi shvatili da njihovi Mach-Es neće početi. Kao rezultat softverske greške, 12-voltne baterije u nekim Mach-Es su umrle dok se puni veći baterija, navodi se u servisnom biltenu koji je Ford objavio na veb lokaciji Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA).

O umirućim baterijama prvi je izvestio The Verge, pošto su vlasnici počeli da primećuju problem na mrežnim forumima. Razlog zašto je električnom vozilu potrebna 12-voltna baterija je taj što je baterija koja napaja električne motore visokog napona, a 12-voltna baterija napaja mnoge niskonaponske delove automobila.

Kada se 12-voltna baterija isprazni, automobil se ne može upaliti. U izjavi dostavljenoj automobilu i vozaču, Ford ne bi precizirao na koliko njegovih Mach-a utiče softverska greška, ali samo oni proizvedeni pre 3. februara imaju grešku. Vlasnici pogođenih Mach-Es-a moraju da odvezu svoje automobile do dilera kako bi se problem rešio; problem će moći da reši bežično ažuriranje tek kasnije ove godine.

12-voltna baterija u Mach-E-u i druga električna vozila mogu se preskočiti. Ali u slučaju Mach-E taj proces nije lak. Verge je izvestio da se 12-voltna baterija u Mach-E nalazi iza prednjeg prtljažnika, a da biste joj pristupili, morate otvoriti poklopac motora – koji napaja 12-voltna baterija.

Da bi se otvorio prtljažnik, potrebno je ukloniti ploču sa prednje strane automobila koja izlaže dva vodiča koja se zatim mogu koristiti za preskakanje elektronske reze za haubu. Vlasnici tada moraju povući još jedan panel da bi došli do 12-voltne baterije. I umesto da to učine, neki vlasnici su u potpunosti presekli tu ploču, izvestio je The Verge.

Tokom prvog kvartala ove godine, Ford je prodao 6.614 Mach-E vozila, uključujući 238 u januaru.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button