Automobili

Zaboravljeni koncept – BMV Nazca M12, C2 i C2 Spider

Kako se automobilski svet kreće ka elektrifikaciji, danas se podsetimo na trilogiju koncepata koja se razlikovala od trenutne ere jer je svaki od njih nosio V12 . Nazca, podseća li te to na nešto?

Između 1991. i 1993. BMV je skoro uzastopno predstavio niz studija stila sprovedenih u saradnji sa Italdesign -om . U to vreme, italijanski proizvođač automobila upravo je predstavio koncept za Bugatti pod imenom ID90.

Ali Giorgetto Giugiaro i njegov sin Fabrizio, koji su tada radili u Italdesign -u, odlučili su da preuzmu linije ovog Bugattija i prilagode ih BMV -ovim . Tako će 1991. u Ženevskom salonu automobila biti rođen Nazca M12, koji će ujedno biti i prvi automobil koji je potpisao Fabrizio.

BMV Nazca M12
Na pola puta između automobila Formule 1 i Grupe C, telo je napravljeno od ugljeničnih vlakana. Linije su vrlo fluidne i evociraju one superautomobila. Da li su dizajneri hteli da naprave moderan M1? Šasija je takođe napravljena od ugljeničnih vlakana, što je u kontekstu ranih 1990 -ih prilično impresivno. Ono što u svakom slučaju pokazuje pero težine oko 1100 kilograma.

Daleko od toga da je to jednostavan koncept za oduševljenje galerije, BMV je otišao toliko daleko da je Nazca M12 testiran u aerotunelu. A rezultat će biti u skladu sa fluidnošću linija i vitkošću automobila: koeficijent otpora je bio samo 0,26. Činjenica da se dobar deo karoserije sastoji od jednog dela, a isti deo neće biti stran ovom rezultatu.

Vrata koncepta Nazca M12 otvorila su se na konvencionalan način, ali je deo krova zastakljivanja imao otvor u obliku leptira. Sam motor je došao direktno iz serije 8, tačnije iz 850i: 5.0 V12 koji je razvijao 300 konjskih snaga.

BMV Nazca C2 kupe
Ali priča o BMV Nazca konceptu se tu ne završava jer će godinu dana kasnije, na izložbi Tookion 1992. godine biti predstavljen koncept C2. Ova evolucija M12 takođe će uključiti Alpinu u projekat, posebno za modifikaciju motora i za predlaganje ne manje od 50 konja. Povećana snaga praćena padom težine za 100 kilograma!

Što se tiče dizajna, imajte na umu da je ova druga iteracija koncepta malo agresivnija od originalne verzije sa mnogo manje vidljivim svetlima. Zadnji deo je prilično sličan, ali je dodatno izdubljen spojler. Unutra su promene oskudne, osim sedišta od ugljeničnih vlakana izvedenih iz grupe C koja su zapravo pomogla da se skine određena težina.

BMV Nazca C2 Spider
Priča o konceptu Nazca nastaviće se 1993. godine, sa C2 Coupeom koji će postati Spider na 61. Velikoj nagradi Monaka F1. Pretvaranje kupea u pauka uključivalo je uklanjanje bočnih i zadnjih prozora i dodavanje zadnje šipke okrenute u istu boju kao i ostatak karoserije.

Uklonjivi prozori su sklonjeni u prtljažniku kada se ne koriste. Motor postaje vidljiv sa providnim poklopcem. Mora se reći da dole ima još nešto novo! Izađite iz 5.0-litarskog koji se koristi u M12 i C2 Coupe-u kako biste napravili mesto za veći 5.6-litarski V12 iz 850 CSi i razvili 380 konjskih snaga. Inženjeri su takođe instalirali šestostepeni menjač koji je mogao da se nosi sa dodatnom snagom, pri čemu su M12 i C2 Coupe koristili petostepeni menjač.

Proizvedena su tri modela
Od tri koncepta Nazca, biće proizveden samo C2 Coupe, u ukupno 3 primerka. Za obične ljude, C2 se i dalje može voziti u video igrama, posebno u Need for Speed II: SE i takođe u Need for Speed III: Hot Pursuit .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close