fbpx
Automobili

V10 Porsche Carrera GT gurnuo je do 300 km/h na autoputu

Porše retko pušta hiperautomobil. Ali kada to učini, svi je primećuju. Između legendarnog 959 i novijeg 918 Spajdera i njegovog plug-in hibridnog V8, firma iz Štutgarta je lansirala možda najpoželjniji Porše od svih: Carrera GT. Ovaj automobil sa srednjim motorom i krovom koji se može skinuti smatra se poslednjim “pravim” hiperautomobilom marke. Bez elektrifikacije čujemo.

Sa atmosferskim V10 koji svoju snagu šalje na zadnje točkove preko ručnog menjača, sve što vam treba je malo benzina i prazan deo puta. Bez ograničenja brzine koliko god možete. Upravo jutjuber AutoTopNL, koji zarađuje za život vozeći manje-više brze automobile punom brzinom po autoputu, imao je priliku da sedne za volan Carrere GT za beskrajno ubrzanje na neograničenom području nemačkog autoputa.

Rođen u vreme kada filter čestica za benzin nije postojao i kada su propisi o emisiji izduvnih gasova bili mnogo manje strogi, Poršeov vrhunski model iz 2000-ih ima apsolutno epski zvuk kada vrišti na 9000 obrtaja u minuti. Čak i po današnjim standardima, i dalje je veoma brz, bez potrebe za bilo kakvom kompresorom ili hibridnom pomoći da bi se dobio taj dodatni podsticaj.

Kako se automobilska industrija postepeno kreće ka električnim vozilima, možemo reći da takav motor nikada neće biti ugrađen u serijski automobil odobren za put. Šteta je što Porsche nije nastavio sa Carrera GT sa još jednom mašinom sa V10 pogonom. Iako je hibridni V8 modela 918 Spider bio snažniji, postoji nešto jedinstveno u zvuku koji generiše 5,7-litarski motor koji potiče iz Le Mana.

Dizajn automobila je ostario kao dobro vino, a izduvne cevi su ostale među najboljima ikada. Sigurna je opklada da će bolji Poršei stati u red da kupe sličan automobil koji evocira duh Carrere GT. Možda reinterpretacija rezervisana za stazu, na isti način kao i moderni 935 ? Naravno, ovo je samo želja sa naše strane.

U međuvremenu, Porše se poigrao idejom o novom krunskom dragulju, otkrivajući u novembru 2020. Ulicu 919, model u punoj veličini od terakote koji je čuvao u tajnosti nekoliko godina. Međutim, prema rečima generalnog direktora kompanije Olivera Blumea, novi hiperautomobil se ne očekuje do 2025. Već je sigurno reći da će biti elektrifikovaniji od 918 Spajdera. Toliko da se ne može isključiti da nema ni motor sa unutrašnjim sagorevanjem!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button