Automobili

Trenutni otpis imovine i kako imati koristi za vaše poslovanje na EOFI 2021

Kao deo saveznog budžeta za 2021.-2022., Australijska vlada je najavila povećanje šeme trenutnog otpisa imovine. Ovim je uklonjeno ograničenje od 150.000 USD po imovini kao odgovor na uticaj pandemije COVID-19.

Prvobitno predviđeno da ističe 30. juna 2022. godine, šema je produžena do 30. juna 2023. godine prema budžetu za 2021. godinu objavljenom početkom maja 2021. Najavu su pozdravili kupci novih automobila i vlasnici malih preduzeća jer je nestašica zaliha dramatično odložila isporuku porudžbina.

Da bismo saznali više o trenutnom otpisu imovine i kako to maksimalno iskoristiti, razgovarali smo sa timom iz Stratton Finance-a i Elinor Kasapidis, višim menadžerom Poreske politike u CPA Australia.

Kako funkcioniše trenutni otpis imovine?

Trenutni otpis imovine je poput kompresora za vašu amortizaciju, dostupan australijskim preduzećima sa prometom do 5 milijardi dolara. Jednostavno rečeno, skraćuje „uobičajeni“ vremenski okvir nad kojim bi se imovina amortizovala, omogućavajući vam brže ostvarivanje poreskih olakšica.

Koji je najbolji način da položite pravo na vozilo ako imate sopstveni posao?

Prva i najvažnija stvar koju treba zapamtiti je; konsultujte svog računovođu za finansijske savete u vezi sa programom trenutnog otpisa imovine. Oni najbolje znaju!

Recimo, na primer, da ste vodili malu stolarsku firmu sa prometom od 600.000 USD godišnje koji je želeo da nadogradi vaše vozilo i radne mašine. Nakon što ste potražili odgovarajuću imovinu, pronašli ste novu ute sa ležištem (npr. Kabina-šasija Nissan Navara SL 4k2 za 32.300 USD) i koristili ste strugove za 22.500 USD. Na osnovu toga što imovina ispunjava uslove, tražili biste 54.800 USD kao trenutni odbitak poreza za finansijsku godinu.

To znači da ste nadoknadili 54.800 USD od vašeg odbitka i fonda troškova protiv vašeg fonda prihoda od 600.000 USD (ne dobijate ček od vlade od 50.000 USD!)

Cena vozila uključuje carinu i druge troškove na putu, a bilo koja pojedinačna imovina (uključujući vaše vozilo) ne može premašiti vrednost od 150.000 USD. Ne zaboravite da prvo proverite podobnost imovine koja se može naći na veb lokaciji ATO-a.

Kako rade dodaci poput oznaka vozila i kada sve ovo treba uzeti u obzir?

Ako ga prodavac instalira u trenutku kupovine, dodatna oprema je uključena u vrednost nadoknade imovine. Ako dodate recimo, omot od 2000 USD za natpis pomenutom Navari, možete ga dodati u svoj ofset fond sredstava (na osnovu toga što stavka nije dodeljena u fond imovine male vrednosti) i možda ispunjava uslove za polaganje prava ovo pod trenutnim otpisom imovine. Prema nedavno objavljenom budžetu za 2021/22, privremeni puni troškovi sada su dostupni za prihvatljiva sredstva koja su prvi put korišćena ili instalirana pre 30. juna 2023.

Da li postoji ograničenje za trenutni otpis imovine?

Prema pravilima za FI20 / 21 godinu (za ovogodišnju poresku prijavu), ograničeno je na automobile od 59.136 USD. Razlika između automobila i „vozila sa teretom“ je nosivost od 1000 kg

To znači da možete dodati 100 procenata svoje Šasije kabine Navara SL za iznos od 32.300 dolara u fond imovine (ispod ograničenja automobila i preko ograničenja korisnog tereta), kao što biste mogli dodati Nissan Juke Ti (36.490 USD) (ispod poklopca automobila, ali ispod ograničenja nosivosti) .

Međutim, ako ste pogledali po tom Nissanovom salonu i odlučili se za nešto skuplje, poput automata Navara Pro-4Ks za 60.630 američkih dolara, koji premašuje gornju cenu automobila, ali i veći kapacitet (samo malo, od 1004 kg) ceo iznos jer se smatra vozilom za prevoz tereta.

Tamo gde je „verovatno nije toliko praktično za rad“, 193.800 USD GT-R Premium ispod korisnog tereta, ali premašuje cenovni prag, i može se zatražiti samo prvih 59.136 dolara, a ostatak od 134.664 dolara treba objasniti vašem knjigovođi.

Šta kažete na korist od kupovine utega ne isključivo u radne svrhe? (70% poslovno koristi, koristeći NavaraPro-4Ks kao primer – 58.130 USD pre troškova na putu).

Računali biste kako će cena Pro-4Ks na 58.130 USD Ks (poslovna upotreba od 70%) smanjiti njihov oporezivi prihod za 40.691 USD, a poreski odbitak će iznositi 40.961 USD Ks njihova nominalna poreska stopa.

Konačno, koji je najbolji način da finansijski profitirate u svom poslu?

S obzirom na to da postoje rekordno niske kamatne stope, a prilika za rast i izgradnju vašeg preduzeća sada je vreme da razmotrite koja finansijska rešenja mogu biti dostupna. Obratite se finansijskom savetniku ili poreskom savetniku za bilo koji savet ili preporuku koja se posebno odnosi na vaše poslovanje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close