fbpx
Automobili

Toiota pojačava Kinto uslugu deljenja automobila kako bi preuzela GoGet i velike kompanije za iznajmljivanje

Australijanci će uskoro imati veći izbor usluga dijeljenja automobila i kratkoročnog iznajmljivanja vozila – uključujući i regionalne oblasti.

Kinto – u vlasništvu najvećeg svetskog proizvođača automobila Tojota – sprema se da pojača svoje lokalne operacije nakon zastoja zbog blokada izazvanih globalnom pandemijom.

Usluga deljenja automobila i kratkoročnog iznajmljivanja vozila uskoro će završiti svojih prvih 12 meseci u Australiji.

Međutim, s obzirom da je pokrenuta usred pandemije, kompanija tek treba da dostigne svoj pravi obim.

„Ovo je deo Tojotine globalne vizije da evoluira u kompaniju za mobilnost pružanjem novih usluga koje prevazilaze naše tradicionalno poslovanje prodaje vozila privatnim kupcima i kupcima iz voznog parka“, rekao je šef prodaje i marketinga Tojote u Australiji Šon Hanli na lokalnom predstavljanju od Kintoa prošle godine.

Podržana najvećom mrežom dilera automobila u zemlji, kompanija Kinto u vlasništvu Tojote ima među najširim izborom vozila dostupnih za kratkoročne kredite u Australiji.

Popularni modeli kao što su Toiota Iaris i Toiota Corolla hečbek dostupni su uz Toiota HiLuk ute i Toiota Hiace kombije. Dostupne su i Toiote Camri limuzine, kao i brojna benzinsko-električna hibridna vozila.

Što se tiče troškova, Kinto automobili su slični ili malo skuplji od vodeće kompanije za udeo automobila na tržištu GoGet – ali do 50 odsto jeftiniji od ekvivalentnih automobila za iznajmljivanje od Avis, Hertz i Thrifti – prema podacima koje je Drive dobio u ovom članku je objavljen.

Kinto automobili se mogu iznajmiti na sat ili dnevno – ili na sedam dana, 30 dana ili 60 dana. Za sada, automobili se mogu rezervisati samo do 180 dana unapred, ali kompanija želi da proširi rezervacije do 12 meseci.

Za razliku od GoGet-a i drugih servisa za deljenje automobila koji imaju pogodan parking na ulici, za sada se Kinto automobilima prvenstveno pristupa preko odabranih Toiotinih salona.

Otprilike 45 od 300 Tojotinih salona na nacionalnom nivou deo je Kinto programa, ali se svake nedelje dodaje još izložbenih prostorija, kažu u kompaniji.

U zavisnosti od lokacije Toiotinog dilera, Kinto automobilima se može pristupiti 24/7 – ili samo tokom radnog vremena. Kupci se obaveštavaju o satima raspoloživosti za njihovu željenu lokaciju kada rezervišu Kinto automobil preko aplikacije za pametne telefone.

Ista aplikacija za pametne telefone se koristi za rezervisanje, plaćanje i otključavanje Kinto automobila – kao deo njegovog programa za beskontaktno preuzimanje i odlazak.

„Ovo uklanja uobičajenu neprijatnost tradicionalnih usluga iznajmljivanja automobila, oslobađanje od čekanja, papirologiju, skupe naknade za smanjenje viška osiguranja i troškove držanja kreditne kartice“, rekao je šef Kinto Australia Mark Ramsai.

Kinto program je dizajniran da privuče ljude koji ne moraju da poseduju automobil puno radno vreme ili koji žele fleksibilnost pristupa različitim tipovima automobila u različito doba godine.

„Sve veći broj ljudi nije u stanju da zadovolji sve svoje potrebe jednim vozilom“, rekao je gospodin Remzi.

Obeležavajući svoju prvu godišnjicu, Kinto Australia kaže da je približno 1000 kupaca pristupilo njenoj nacionalnoj floti od oko 160 automobila do danas.

Međutim, Kinto kaže da će uskoro pojačati operacije pošto Australija izađe iz blokade – potez koji će obezbediti još veću konkurenciju u brzorastućoj industriji deljenja automobila.

Dok neke usluge deljenja automobila naplaćuju unapred i/ili godišnju pretplatu – i zahtevaju od kupaca da dopune vozilo gorivom nakon upotrebe – Kinto automobili dolaze sa karticom za gorivo koja je uključena u cenu.

Kinto naplaćuje fiksnu naknadu za svaki tip vozila, kao i dodatnu cenu po pređenom kilometru.

Na primer, cena Toiote Corolle varira od 10,40 dolara po satu, 72 dolara po danu, 338 dolara nedeljno ili 1448 dolara mesečno.

A Toiota Corolla naplaćuje udaljenost od 30 centi po kilometru do 17 centi po kilometru, postajući jeftinija kako se trajanje kredita produžava.

Čini se da je naknada za kilometražu način na koji Kinto nadoknađuje troškove goriva.

Pored osnovne naknade za iznajmljivanje, putovanje od 500 km u Kinto automobilu koštalo bi dodatnih 95 dolara po 19 centi po kilometru, dodatnih 125 dolara po 25 centi po kilometru ili dodatnih 150 dolara po 30 centi po kilometru.

Poređenja radi, punjenje vašeg sopstvenog automobila košta oko 80 dolara za prelazak 500 km kada je gorivo po visokoj stopi od 2 dolara po litru.

Čak i po najjeftiniji Kinto-ovoj stopi po kilometru, naknada je složena u Kinto-ovu korist.

Kinto usluga deljenja automobila je odvojena od Toiotine sveobuhvatne usluge kreditiranja automobila i programa „dok čekate“ – koji je prilagođen Toiotinim kupcima koji čekaju da njihovo novo vozilo stigne usred globalne nestašice zaliha.

Gospodin Remzi kaže da Kinto Australia takođe razmatra mogućnost dodavanja opcije pretplate na svoju uslugu deljenja automobila, što će omogućiti kupcima da biraju između niza vozila uz fiksnu naknadu.

Industrija dijeljenja automobila u Australiji ima do desetak ključnih igrača, a broj kupaca koji iznajmljuju vozila kratkoročno je porastao tokom protekle decenije.

Automobilske kompanije sve više razmišljaju o dodavanju usluga pretplate ili programa kratkoročnog iznajmljivanja u svoju ponudu kako gradovi postaju sve zagušeniji, parkiranje je na prvom mestu, a vlasništvo automobila postaje sve skuplje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button