fbpx
Uncategorized

Škoda Afrik: Studenti pretvaraju Kamik SUV u jednokratno reli čudovište

Tim od 25 učenika Škodine srednje stručne škole završio je svoj dugogodišnji projekat pretvaranja Kamik SUV-a u oružje stvoreno za reli – ove nedelje otkrivajući jednokratnu Škodu Afrik.

Afrik je deo Škodinog programa Azubi (Škodina studija o automobilima za šegrt), u kojem studenti sa Škoda akademije uzimaju jedan od aktuelnih modela brenda i pretvaraju ga u automobil iz snova učenika.

Ovogodišnja kreacija, Škoda Afrik, odaje počast aktivnostima češkog brenda u Severnoj Africi – ali ga je u velikoj meri dizajnirala grupa od 25 učenika, od skice koncepta do prototipa u punoj veličini, u bliskoj saradnji sa Škoda Motorsport.Dok je Afrik zasnovan na malom SUV-u Kamik, sličnosti su male.

Afrik, inspirisan Dakarom, proširuje stav u poređenju sa standardnim Kamik-om, uklapa se u krupne reli gume na OZ Racing felne od 15 inča, ima centralni izlaz izduvnih gasova sa jednim izlazom i postiže ogoljeni enterijer upotpunjen rolnom kavez.

Dodati su prednja svetla za maglu i aerodinamički detalji, kao što su krovni poklopac i veliko zadnje krilo.Automobil pokreće 2,0-litarski četvorocilindrični motor Škoda Octavia sa turbopunjačem, sa ukupnom snagom od 140 kV/320 Nm. Ova izlazna snaga se šalje preko sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom u Octavia sistem sa pogonom na sve točkove.

Ovogodišnja Škoda koju su dizajnirali studenti jednokratno je pozajmila veštinu od Škoda Motorsport – koji takođe pokreće Škoda Fabia Ralli2 Evo takmičarski automobil u donjem rangu FIA svetskog reli šampionata.

Iako su studenti dobili pomoć stručnjaka u razvoju i dizajniranju savršenog koncepta, završnu izgradnju uvek izvode studenti.„Naš studentski konceptni automobil ove godine, Škoda Afrik, je impresivan rezultat ogromne kreativnosti i talenta naših budućih zaposlenih,“ rekla je Maren Gref, član Škodinog odbora za ljude i kulturu.

„Škoda auto stručna škola ih priprema na najbolji mogući način za njihovu karijeru u Škodi, dajući im priliku da primene i konsoliduju ono što su naučili u ranoj fazi obuke zasnovane na praksi.“

Prethodni Azubi projektni automobili uključivali su CitiJet iz 2014. (Citigo kabrio), 2015. FunStar (Fabia ute), 2016. Atero (Octavia kupe), 2017. Element (Citigo EV buggi), 2018. Sunrok (Karok Roadster), 2019. 2020 Slavija (Skala speedster).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button