fbpx
Uncategorized

Recenzija Volksvagen T-Roc R 2022

2022 Volksvagen T-Roc R
Klasični hot heč možda izumire, ali vrući SUV tek počinje.

U poslednjih 12 meseci, nevoljko smo se oprostili od automobila kao što su Ford Fiesta ST, Ford Focus ST i Renault Megane RS (koji treba da odu 2023.), mnogi od nas žale za porastom prenapuhanih kopnenih jahti koje isterao ih.

Dobra vest je da su ove omiljene džepne rakete zamenjene novom vrstom malo više braće i sestara kao što su Hiundai Kona N, Audi SK2 i, naravno, Volksvagen T-Roc R iz 2022. koji ovde razmatram.

Nešto poput Golfa R na štulama, sveže pristigli, vrući T-Roc zaokružuje Folksvagenovu „R“ porodicu, koja već uključuje Golf karavan, Tiguan i Touareg.

U toj liniji, T-Roc postoji kao mlađa, razigranija mala sestra koja – kao što je istakao moj kolega Kez Kejsi – govori malo više entuzijastima aktivne odeće i ljubiteljima lattea u centru grada koji su skloni da prigrle laki terenci.

To je ujedno i najjeftinija ulaznica za Folksvagenovu zabavu performansi – nudi snažan 2,0-litarski četvorocilindrični turbo motor od 221 kV/400 Nm u paketu prilagođenom gradu za nešto manje od 60.000 dolara.

Koliko košta Volksvagen T-Roc R u Australiji?
Volksvagen T-Roc R koji ovde testiram počinje od 59.300 dolara pre troškova na putu.

Postoji još pristupačnija varijanta Grid specijalnog izdanja, koja počinje od 54.300 dolara pre troškova na putu i ​​ima isti pogon, ali smanjenu listu standardnih specifikacija.

Iako je cena standardnog T-Roc R-a niža od njegovih kolega iz porodice Volksvagen R, on je skuplji od svog najbližeg konkurenta, Hiundai Kona N, koji počinje od 49.200 dolara pre troškova na putu.

Iako Kona N može nadmašiti T-Roc R u cenama, tu se njegova dominacija završava – VV je 0,6 sekundi brži do 100 km/h, sa više snage i obrtnog momenta i mogućnostima pogona na sva četiri točka.

Novajlija Cupra Formentor VZk nudi sličnu snagu kao T-Roc R, ali je cena nešto viša od 61.990 dolara pre troškova na putu.

Performanse T-Roc R-a takođe ga svrstavaju u domen premijum rivala kao što su Audi SK2 (67.200 USD+) i BMV Ks2 M35i (75.500 USD+).

Moj test automobil je bio opremljen sa tri od četiri dostupne opcije – panoramskim krovom od 2000 USD, zvučnim sistemom Beats od 750 USD i paketom mat unutrašnjosti Lapiz Blue od 250 USD.

Kupci se takođe mogu odlučiti za crni paket za spoljašnji stil, koji dodaje 1200 dolara.

Sa postavljenim ovim opcijama, testirana cena automobila porasla je na 62.300 dolara pre troškova na putu – značajno povećanje u odnosu na početnu cenu od 37.250 dolara za početni nivo T-Roc-a, ali inače prilično prihvatljiv iznos u svetu SUV vozila fokusiranih na performanse.

Koliko prostora Volksvagen T-Roc R ima unutra?
Prva stvar koju budući kupci T-Roc-a treba da znaju jeste da, iako je termin „SUV“ počeo da označava veće automobile, T-Roc R nije, po bilo kojoj meri mašte, veliki automobil. Umesto toga, više liči na hečbek na štulama, sa povišenom visinom vožnje i malo više unutrašnjeg prostora.

Ipak, prednje sedište deluje kao da ima dovoljno prostora, bez primetnih zadiranja u prostor za laktove ili glavu. Praktičan raspored maksimalno iskorištava raspoloživi prostor, sa rešenjima za skladištenje koja savršeno odgovaraju gradskom vozaču u pokretu.

Kante sa uskim vratima samo će primiti vašu prosečnu flašu vode, a na centralnoj konzoli se nalaze dva držača za čaše, bežični punjač za telefon, utičnica od 12 volti, dva USB-C porta i pretinac za odlaganje sa poklopcem.

Na prvi pogled, napa koža koja je krasila sedišta mog probnog automobila podsećala je na vinil zahvaljujući preterano sjajnom reljefnom uzorku na podupiraču, ali sam bio prijatno iznenađen kada sam otkrio da je glatka i masnasta.

Sama sedišta su takođe udobna i pogodna za vozače svih veličina, plus nude grejanje, a tu je i grejani volan.

Vozačevo sedište ima električno podešavanje kao standard, dok se sa suvozačeve strane mora zadovoljiti ručnim podešavanjem.

Ne mogu reći da sam bio veliki obožavatelj plavih šavova na sedištima, niti mat plavih metalnih umetaka na instrument tabli i vratima – ovo drugo je opcioni dodatak od 250 dolara za koji sam osećao da služi samo da pojeftini ukupan izgled kabine.

Međutim, vredniji dodatak je panoramski krov od 2000 dolara. Nazvati ga ‘panoramskim’ je možda teško, ali svakako omogućava da puno svetla uđe u kabinu i doprinosi ukupnom faktoru zabave automobila. Poklopac je takođe zadovoljavajuće debeo i, kada je zatvoren, blokira toliko svetlosti da biste mogli da zaboravite da je krovni otvor tu.

Samo sam naišao na probleme sa prostornošću na prednjem sedištu kada sam bio primoran da pomerim suvozačevo sedište napred da bih smestio dečje sedište mog sina pozadi. Kao rezultat toga, moj muž od 188 cm je istovremeno udario glavom i golenom u suvozačevo sedište, i kao rezultat toga imao je manje prostora za noge i manje prostora za kolena.

To bi trebalo da ukaže na to kako, uprkos tome što je dobro postavljen i iznenađujuće prilagodljiv zbog svog otiska, unutrašnjost T-Roc-a nudi malo svestranosti i brzo postaje skučena kada se mora voditi računa o putnicima na zadnjim sedištima.

Govoreći o zadnjem sedištu, to zapravo nije strašno za mali SUV, ali sigurno sam čuo povratne informacije od nekoliko mojih viših muških prijatelja i kolega da se osećam pomalo ograničavajuće.

Banditi na zadnjim sedištima dobijaju dva USB-C porta, nekoliko malih centralnih ventilacionih otvora, džepove za karte, uske kante na vratima i padajući naslon za ruke u koji se nalaze dva držača za čaše i krije otvor za skije sa pristupom prtljažniku.

Sa vozačkim sedištem u redovnom vozačkom položaju mog višeg muža, imala sam oko 2,5 cm udaljenosti između kolena i naslona sedišta, što je bilo više nego dovoljno.

Međutim, zadnja sedišta imaju malo ojačanje koje povećava udobnost sedišta, ali se oseća kao da pomalo zadire u prostor za laktove.

Prostor za glavu je, međutim, solidan zahvaljujući malim udubljenjima na krovu.

Što se tiče dečijih sedišta, ima mesta za najviše dvoje zahvaljujući ISOFIKS tačkama na dva vanjska sedišta, plus tri gornja pričvršćivanja za kačenje preko zadnjeg dela sedišta.

Britak Brava dečje sedište mog sina bilo je jednostavno za ugradnju u režimu okrenutom prema napred, ali njegove male noge su mogle da dosegnu i udare sedište ispred bez obzira koliko smo ga pomerili napred, što bi moglo da bude dosadno na dužim vožnjama.

Prtljažnik T-Roc R-a je lep i širok, ali malo kratak u dubini zahvaljujući kraćem međuosovinskom rastojanju, tako da će duže stvari morati da se utovare sa strane. Tu je i tvrdi poklopac za teret koji se može ukloniti, plus privremeni rezervni deo ispod poda i električna vrata prtljažnika.

Prostor za odlaganje je ocenjen na 392L, sa do 1237L na raspolaganju ako preklopite zadnja sedišta u odnosu 60:40.

To je prilično u skladu sa ostatkom segmenta T-Roc-a, i nadmašuje Konin prtljažnik, koji nudi samo 361L. Za referencu, Volksvagen Golf, na kome je zasnovan T-Roc, ne zaostaje mnogo sa 374L prtljažnika u ponudi.

Da li Volksvagen T-Roc R ima Apple CarPlai?
T-Roc R dobija veći centralni ekran osetljiv na dodir od 9,2 inča od svojih kolega koji nisu R, a koji standardno dobijaju jedinice od 8,0 inča.

Iako nije preterano razrađena, grafika izgleda moderno i sveže, a raspored je čist i jednostavan.

Infotainment sistem omogućava kontrolu pokretima i glasom, ali možete se držati prelistavanja kroz različite ekrane menija i pritiskanja kontrola koje su pretežno zasnovane na dodiru, a nekim sistemima se pristupa preko fizičkih dugmadi na volanu.

Otkrio sam da mi je nedostajala opcija fizičkih dugmadi za prečice oko ekrana kada sam prelazila kroz različite opcije, jer sam povremeno žudeo za jednostavnim načinom da se vratim u početni meni.

Tu su AM i FM radio, DAB digitalni radio, satelitska navigacija, bežični Apple CarPlai i Android Auto i Bluetooth konekcija.

Drugi displej u boji od 10,25 inča nalazi se ispred vozača i pruža brzinomer, tahometar, prikaz navigacije, audio i telefonske informacije, sisteme za pomoć vozaču i podatke o vožnji.

U mom testnom automobilu, standardni zvučni sistem sa šest zvučnika zamenjen je opcionim premijum audio sistemom Beats od 750 USD, koji takođe ima šest zvučnika, ali dodaje osmokanalno pojačalo i sabvufer. Lično, nije me dovoljno oduševilo da dođem na moju listu želja.

Da li je Volksvagen T-Roc R siguran automobil?
Redovni Volksvagen T-Roc asortiman dobio je pet zvezdica za bezbednost od ANCAP-a kada je testiran 2017. godine, ali sve R varijante su izričito isključene iz ove ocene. To zapravo znači da Volksvagen T-Roc R 2022 nije ocenjen od strane ANCAP-a.

Ipak, vredi napomenuti da T-Roc R dobija istu bezbednosnu opremu kao i njegova manje moćna braća i sestre.

Standardno postoje vazdušni jastuci za vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuci za vozača i suvozača i vazdušne zavese napred i pozadi.

T-Roc R takođe dobija Volksvagen-ov kompletan IK.Drive paket pomoći i bezbednosnih funkcija vozaču, uključujući prilagodljivi tempomat sa zaustavljanjem i kretanjem, bočnu pomoć sa upozorenjem o saobraćaju pozadi, detekciju umora vozača, prednju asistenciju sa nadzorom pešaka i traku pomoći sa upozorenjem o napuštanju trake.

Takođe dobija Volksvagen-ov sistem Travel Assist, koji nudi delimično automatizovanu vožnju tako što drži automobil u svojoj traci i održava bezbednu udaljenost od vozila ispred (kao funkcija adaptivnog sistema tempomat) u uslovima autoputa.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button