fbpx
Uncategorized

Recenzija Lekusa RZ450e 2023: Pregled vožnje

Lekus je signalizirao svoju nameru da postane potpuno električni do 2035. To znači da japanska marka više neće prodavati automobile na benzin ili dizel. Postaje ozbiljno o ​​tome kako izgleda budućnost automobilizma, i očekuje se da će predvoditi tu promenu sa Lekus RZ 2023 – prvim električnim automobilom sa namenskom platformom u svom asortimanu modela.

Lekus RZ 2023 je srednji do veliki SUV koji je izgrađen na istoj e-TNGA platformi koju dele dolaze Toiota BZ4Ks i Subaru Solterra. Međutim, Lekusov pristup namenskom električnom vozilu sadrži sve luksuzne sadržaje koje očekujete od brenda, kao i neke jedinstvene nove tehničke trikove.

Lekus RZ će imati samo jednu specifikaciju, RZ450e sa dva motora. Iako RZ nije bio prvi Lekusov proizvod na električni pogon – tu titulu je poneo Lekus UKS300e 2021. – RZ se pridružuje dugoj liniji elektrificiranih proizvoda koja je prvi put započela 2006. sa Lekus RKS400h.

Toliko vremena na elektrificiranom tržištu, sa nizom hibridnih vozila, omogućilo je Lekusu da zauzme nišu i sada stoji ispred drugih proizvođača automobila koji tek počinju da elektrifikuju svoje modele. Da bismo vam dali predstavu o tome koliko je elektrifikacija istaknuta, u Lekusovoj liniji, nešto manje od polovine svih prodatih Lekus automobila je na neki način elektrificirano.

Do auta pri ruci – hajde da prvo sklonimo neke brojeve sa puta. Lekus RZ450e ima bateriju od 71,4 kVh koja pokreće dva elektromotora – jedan na zadnjoj osovini i jedan na prednjoj osovini. Kombinovana izlazna snaga iznosi 230 kV, koja je raspoređena na sistem sa pogonom na sve točkove.

Sa strane ima naglašenu suženu liniju krova, nalik SUV-u u stilu kupea. Zadnji kraj dobija svetlosnu traku pune širine u skladu sa trenutnim Lekusovim dizajnerskim jezikom i dobija dve aerodinamične peraje koje pomažu stabilnosti tokom bočnog vetra.

Iznutra RZ-ova kabina izgleda veoma futuristički i veoma orijentisana na vozača. Najvažnije, postoji jaram u stilu Formule 1 umesto konvencionalnog volana. Možda mislite da bi ovo predstavljalo probleme sa manevrisanjem, okretanjem volana u saobraćaju, ali je vezan za uredan sistem upravljanja po žici koji u velikoj meri smanjuje napor pri upravljanju.

Steer-bi-vire omogućava elektronsku vezu između komandi i prednjih točkova. Smanjuje napor upravljanja u situacijama kao što su polukružna skretanja i kružne raskrsnice, i ima 150 stepeni zaključavanja upravljača umesto 540 stepeni za konvencionalni mehanički sistem upravljanja.

I ne samo to, već i manji volan omogućava jednostavniji ulazak i izlazak iz vozila. Inače, imate ekrane koji su nagnuti ka vozaču, Lekusova veoma udobna sedišta i novi menjač na centralnoj konzoli.

Takođe imate novi Lekus infotainment softver koji zamenjuje zastarele kontrole tačpeda daleko jednostavnijom funkcionalnošću ekrana osetljivog na dodir.

Od kratkog sedenja na zadnjem sedištu, zadnji red sadrži gomilu prostora, čak i za okvir od 195 cm, dok u kabini postoje cool aspekti dizajna kao što su projektovano osvetljenje i umetci Ultrasuede.

Naš prototip je bio ručno rađen prototip sa volanom na levoj strani pozajmljen Lekus Australia za promociju tokom karnevala kupa u Melburnu. Drive je imao sreće što je dobio priliku za kratak pregled vožnje na privatnom putu.

Počevši od najočiglednijeg i verovatno najčudnijeg aspekta, upravljanja, osećaj nije u skladu sa koliko očekujete da okrenete običan točak. To zahteva temeljno preispitivanje.

Konzistentno ulažete više napora za upravljanje nego što je potrebno, a zatim se ponovo prilagođavate, ali će jednostavno biti potrebna neka praksa da biste se pomirili sa tim.

Imao sam rezerve oko toga kako će to funkcionisati, ali bi moglo da učini život lakšim, i nikada ne morate da skidate ruke sa volana za nezgodne manevre ruka-o-ruka.

Lekus RZ koristi novi Direct4 sistem pogona na sva četiri točka koji ima dva motora – jedan na prednjoj i jedan na zadnjoj osovini. Ovi motori su ugrađeni u ono što Lekus naziva eAkles, koje optimizuju vuču na osnovu niza podataka uključujući brzinu vozila, ugao upravljanja i g-silu.

Kombinovana snaga od 230 kV podeljena je na 150 kV na prednjoj e-osovini i 80 kV na zadnjoj. U praksi, sistem spušta snagu na zemlju sa divljim efektom i rezultat je veoma raspoložen automobil uprkos njegovoj veličini. Sigurno je dovoljno brzo da se osećate bolesno.

Na Toiotinoj test stazi udobnost vožnje je bila usklađena, a RZ dolazi sa prilagodljivim amortizerima za različita podešavanja. Ipak, bilo bi dobro da se RZ postavi na australijske puteve radi pravilne procene.

Dok se Lekus za sada stidljivo brine o težini automobila, RZ se oseća da se zna za uglovima. Međutim, automobil ostaje pohvalno stabilan pri ubrzavanju i usporavanju.

Izuzetno je tih i prefinjen, pružajući suštinsko iskustvo vožnje EV sa nekom impresivnom snagom bez sumnje. Čak i nakon kratke vožnje, jasno je da su automobili poput RZ450e sledeći korak napred za Lekus.

Iako sadrži neke funki aspekte kao što je sistem upravljanja, iskustvo u celini nije previše udaljeno od Lekus linije koju možete kupiti danas. Ovo bi trebalo da učini lakšim prelazom za one koji žele da pređu na električnu energiju.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button