fbpx
Uncategorized

Pregled Toiota Iaris Cross Hibrid GKSL 2022

U ovoj recenziji Toiota Iaris Cross Hibrid GKSL za 2022. nastojaćemo da saznamo šta Toiotin najmanji hibridni SUV donosi na sto.

Tojota je odigrala pametno iskoristivši svoju dobro poznatu Iaris pločicu i dodavši sufiks „Cross“ kako bi novi model krenuo na teren. Podaci o prodaji se slažu, sa Iarisovom prodajom u padu, ali Iaris Cross više nego nastavlja tamo gde je mali otvor stao.

U poređenju sa dugoročnim i dobro poznatim modelima kao što je Mazda CKS-3, premijum automobilima kao što je Ford Puma i prodavcima po visokim cenama kao što su Hiundai Kona i Kia Stonic, Tojotin kompaktni krosover ima svoj posao za to.

Na prvi pogled, asortiman Iaris Cross-a je prilično jednostavan sa samo tri nivoa opreme, GC, GKSL i Urban. Kopajte malo dublje i moraćete da odlučite da li želite model sa prednjim pogonom samo na benzin ili hibrid sa prednjim ili pogonom na sva četiri točka.

Srednja opcija koju imamo ovde je Toiota Iaris Cross Hibrid GKSL 2VD, sa Toiotinom benzinsko-električno hibridnom tehnologijom koja troši gorivo. GKSL specifikacija takođe dodaje funkcije poput LED farova, satelitske navigacije i bezbednosne tehnologije kao što je praćenje mrtvog ugla i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi.

Cene za ovaj asortiman počinju od 26.990 USD plus troškovi na putu za benzinski Iaris Cross GKS, a za bolje opremljeni GKSL cene se kreću do 29.990 USD plus troškovi na putu. Odabirom hibrida dodaje se 2000 USD na vrhu, čineći automobil koji je ovde testiran starterom od 31 990 USD pre opcija i troškova na putu.

Pošto je Iaris Cross generalno nešto veći automobil od Iarisa od kojeg je pozajmio svoje ime (i popriličan deo njegovog mehaničkog paketa), ima više prostora za kretanje unutra.

Sve u svemu, Iaris Cross je 24 cm duži i 8,5 cm viši, a rezultat je korisniji prostor na zadnjim sedištima i prostor za glavu. Takođe je širi za 7 cm, iako se spoljašnja veličina ne odnosi odmah na istu količinu rasta unutra.

Dekor je mešavina zabave, svežih ideja i tradicionalnog Toiotinog razmišljanja. Šema boja crno-na-crna nije previše smela, ali neki od elemenata dizajna, kao što su zdepasti poteznici vrata i prekidači za prozore koji pokrivaju kvake na vratima, pokazuju da je Toiota želela da se malo zabavi.

Sve to funkcioniše koherentno i dizajnirano je na takav način da obezbedi mnogo prostora za odlaganje stvari na instrument tabli i vratima.

Čudno, Tojota je odlučila da ne uklopi tradicionalni centralni naslon za ruke i kantu konzole, ostavljajući stvari izložene. Malo pokriveno skladište deluje kao promašen trik.

Sedišta obrubljena tkaninom, jednozonska automatska kontrola klime i upravljač presvučen kožom doprinose nekoliko lepih karakteristika, ali Iaris Cross GKSL je i dalje više utilitaran nego premijum.

Sa malo višim položajem sedišta, Iaris Cross je lep i lak za uvlačenje i izvlačenje. Nema potrebe da upadate ili izlazite. Čak i sa dodatnom veličinom, zadnja vrata izgledaju uska na dodir, tako da im nije najlakše pristupiti – posebno ako pokušavate da utovarite u malog koji se migolji.

Prtljažnik nudi 390L prostora za skladištenje, a sedišta se mogu preklopiti sa deljivim naslonom sedišta u razmeri 40:20:40 koji omogućava prolaz dugih predmeta ili potpuno preklapanje u zavisnosti od toga šta želite da ponesete.

Pod prtljažnika takođe je podeljen u omjeru 60:40 i može se postaviti u visoku ili nisku poziciju, bilo da poveća ukupnu dubinu nošenja ili da se poravna sa preklopljenim naslonima sedišta. Zidovi prtljažnika nose plitke kuke za torbe (nije idealno za glomazne zelene torbe za kupovinu), a tu je i rezervna guma koja štedi prostor.

Ispred vozača je neobična instrument tabla u stilu budilnika. Nije baš digitalni ekran instrumenta koji se viđa na konkurentima, ali jednostavan i lak za dešifrovanje na prvi pogled.

Svi modeli iz serije Iaris Cross opremljeni su istim ekranom osetljivim na dodir od 7,0 inča, ali GKSL dodaje satelitsku navigaciju uz Bluetooth, digitalni radio i Apple CarPlai i Android Auto preko žičane veze.

Toiotin sistem zaliha je relativno jednostavan, ali i brz i lak za učenje i navikavanje. Dugmad prečica do funkcija sa strane ekrana takođe pomažu.

Suočeni sa većim, moćnijim sistemima rivala, Tojotin trud je u redu, ali ni na koji način ne pomera granice.

Zvučni sistem sa šest zvučnika pruža zadovoljavajući zvuk ako samo pokušavate da nadoknadite rezultate za kriket, ali ako ste pomalo audiofil, ovde nećete naći kvalitet koncertne dvorane.

Sam infotainment sistem nije „uživo“ niti povezan na internet, ali je moguće povezati se preko aplikacije miToiota za usluge kao što su lokacija vozila, nivo goriva ili ako su prozori zatvoreni i automobil zaključan.

Dostupno je i praćenje ukradenih vozila, automatska obaveštenja o sudarima i funkcije hitnog poziva.

Asortiman Iaris Crossa dobio je pet zvezdica za bezbednost na osnovu datuma sudara 2021. Iaris Cross je postigao 86 procenata u zaštiti odraslih i dece putnika, 78 procenata u zaštiti ranjivih učesnika u saobraćaju (pešaci i biciklisti) i 82 procenta za sisteme pomoći bezbednosti.

Aktivne bezbednosne funkcije – pod Toiotinim Safeti Sense banerom – uključuju autonomno kočenje u slučaju nužde sa detekcijom pešaka i biciklista tokom dana, pomoć pri praćenju trake, pomoć pri hitnom upravljanju, upozorenje o napuštanju trake, pomoć pri skretanju na raskrsnici tokom dana, pomoć kod znakova na putu i ​​prilagodljivi radarski tempomat .

GKSL takođe dodaje nadzor mrtvog ugla ili upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi.

Na testu, sistem praćenja trake, koji je dizajniran da čita oznake trake i drži automobil između njih, nije uvek delovao glatko i tečno koliko bih želeo. Uglavnom, Iaris Cross asistencije su izbegavale lažna upozorenja i alarme i dobro su radile sa vozačem.

Dok je Iaris pre mnogo godina spadao u kategoriju jeftinih i veselih lakih automobila, Iaris Cross ima svoju ruku za više. Sa ulaznom kartom od 31.990 dolara pre opcija i troškovima na putu, skuplji je čak i od najjeftinije verzije veće Corolla Hibrid.

Iaris Cross nije sam ovde, naravno. Drugi konkurenti u segmentu kao što su Nissan Juke i Ford Puma su pozicionirani na sličan način za modele srednje klase. I jedan i drugi imaju tendenciju da imaju prednost nad Iaris Cross-om u pogledu unutrašnjeg izgleda i plišanosti, ali trenutno je Toiota jedina hibridna opcija koja štedi gorivo u svojoj klasi, što joj daje jedinstvenu tačku razlike.

Toiotin garantni period pokriva pet godina bez ograničenja u kilometrima za privatne kupce. Održavanjem vašeg automobila u Toiotinoj servisnoj mreži, Toiota dodaje dodatne dve godine garancije na motor i pogon, kao i do decenije garancije na hibridne baterije.

Povremeno, hibridni sistem Iaris Crossa (i onaj bliskog Iaris hatch-a) deluje kao jedan od Tojotinih najkompletnijih pogonskih agregata.

Kombinacija male težine i pristojnog kapaciteta baterije, za sistem ove vrste, znači da Iaris Cross solidno koristi električnu stranu svog hibridnog sistema. Više nego što bi to mogli hibridi Corolla ili RAV4.

Dok su zreli hibridni sistem i njegova iznenađujuća sposobnost trčanja po gradu uz minimiziranje upotrebe benzinskog motora impresivni, mala snaga i izlazni obrtni moment imaju tendenciju da ostave kompaktni crossover osećaj bez daha dok ubrzavate tempo.

Dodajte primetnu buku iz benzinskog motora kada oživi, i on će obojiti Iaris Cross Hibrid kao automobil sa kojim je bolje da se ne žuri. Performanse nisu jača strana ovog hibrida.

Međutim, kao gradski šatl sa kratkim skokom, Iaris Cross se odlično slaže.

CVT automatik radi neprimetno deli snagu između benzinskog motora i električnog motora. Retko se uhvati da drema i brzo se prilagođava zahtevima vozača za veću brzinu – iako laganim tempom automobila.

Dodatni hod vešanja znači da ćete se izvući sa prilaza bez struganja, ali dodatni hod ne rezultira laganom vožnjom. Iako pokušava da prevaziđe neravnine i padove, mali Iaris Cross često ne može da prati ponovljene udarce vešanja i počinje da odskače kroz površine visoke frekvencije, a ne preko njih.

Nikada nije uznemireno ili nervozno, samo je malo aktivnije nego što biste očekivali. Opet, Tojotin najmanji SUV oseća se mnogo više u svom elementu na gradskim ulicama nego na seoskim autoputevima, iako jedva da je van svoje dubine daleko od grada.

Upravljanje je lagano, a parkiranje je lako, a kompaktnom Iaris Crossu uopšte nije problem da se kotrlja niz uske trake ili u stisnuta mesta za parkiranje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button