fbpx
Uncategorized

Pregled Kia Picanto Sport 2024

2024 Kia Picanto Sport uputstvo
Kijin nekada simpatičan Picanto imao je sjaj.

Odbacio je svoj zaobljeniji oblik napred i ima novo, ugao, lice koje izgleda odraslije.

Ovo nije potpuno nov automobil, ali je sveobuhvatno ažuriranje Picanta, koji je u prodaji u ovoj generaciji od 2017.

Ima dobrih i loših vesti. Picanto sada dolazi sa mnogo više standardnih bezbednosnih funkcija nego ranije, i to je dobro. Takođe dolazi sa višom cenom, a to verovatno nije tako dobro.

Sada kada je Kia ukinula malo veći Rio heč, Picanto je prvi korak u Kijinu gamu u Australiji. Odavde ulazite ili u Stonic SUV, ili u mnogo veći Cerato hatch.

Picanto je malo manji od automobila kao što su MG 3 i Suzuki Svift, iako su to sada realno njegovi konkurenti.

Mogu li neke nove bezbednosne i tehnološke karakteristike i modernija prednja strana održati Picanto, a zapravo australijski segment mikro automobila, živim?

Koliko košta Kia Picanto?
Kia Picanto iz 2024. dolazi u dve verzije, Sport, kao što imam ovde, i skupljoj i bolje opremljenoj GT-Line.

Oba dolaze sa istim 1,2-litarskim neturbo motorom koji proizvodi 62kV i 122Nm. Možete se držati manuelnog sa pet brzina, ili postoji i opcija četvorostepenog automatskog.

Sport dolazi sa nekim novim karakteristikama koje stari osnovni model Picanto S nije imao, kao što su farovi za halogen projektor, 14-inčne aluminijumske felne, električno sklopivi retrovizori i instrument tabla sa digitalnim očitavanjem.

Postoje prednja svetla sa senzorima za sumrak sa automatskim dugim svetlima, oblogom sedišta od tkanine, kožnim volanom i omotom ručice menjača, 8,0-inčnim infotainment sistemom i električnim prozorima.

Tu je i duga lista novih bezbednosnih funkcija, kao što su pomoć pri održavanju trake i pomoć pri praćenju trake, praćenje mrtvog ugla i upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi (oba sa kočenjem), upozorenje na pažnju vozača, upozorenje na putnike pozadi i još mnogo toga.

U okviru Kijinog asortimana ‘Sport’ se nalazi više od ‘S’, tako da ovaj novi model nije prava direktna zamena starog modela. To odražava potrebu ovog automobila da ispuni ulogu i Rio i Picanto, donekle.

Sada… hajde da pričamo o ceni, koja je ključna.

Picanto je i dalje jedan od najjeftinijih automobila u Australiji – ali nije najjeftiniji, niti je jeftin kao nekada.

Cena ovog automobila je od 20.690 dolara u vožnji. Ako želite auto, to je 1000 dolara više, a ako želite metalik završnu obradu, to je doplata od 520 dolara.

Prošle godine ste mogli da nabavite osnovni model Picanto za 1800 dolara manje – ali prošlogodišnji model je bio Picanto S, tako da povećanje cene nije samo povećanje cene zbog toga kada uzmete u obzir novu opremu.

Ako pazite na svoj budžet, MG 3 počinje od 19.990 dolara za vožnju sa automatikom, ili možete ući u Suzuki Ignis od 22.490 dolara za vožnju.

Koliko je veliki Kia Picanto?
Sa samo 3595 mm od nosa do repa, 1485 mm visine i 1595 mm širine, Picanto je zaista kompaktan automobil. Njegova klasifikacija „mikro automobila“ u Australiji ga svrstava u grupu Fiat 500 (3571 mm k 1488 mm k 1627 mm) koji je samo nešto viši, ali i svestrano veći Suzuki Ignis (3700 mm k 1595 mm k 1660 mm).

Kao što verovatno možete zamisliti, to znači da je unutrašnjost prilično kompaktna. Kia je bila pametna u tome kako je iskoristila raspoloživi prostor, ali uprkos značajnom novom izgledu spolja, unutrašnjost Picanta je malo promenjena u odnosu na ranije.

Dizajn instrumenta se nije promenio, ali se dobro drži za svoje godine. Pošto je ovo jeftin, kompaktan automobil, skoro sve površine su od tvrde plastike, ali deluju robusno i nemaju škripe ili zveckanja.

Sedišta su obrubljena tkaninom i ručno podesiva, ali nema podešavanja visine za vozačevo sedište (koje je zanimljivo bilo dostupno na prošlogodišnjem modelu) i nema podešavanja dosega na volanu.

Prostor za skladištenje je prilično dobar, a centralni stek je konfigurisan tako da nudi mnogo otvora za „ubacivanje“ za ključeve, novčanike, telefone, itd. Ne postoji bežična podloga za punjenje, ali postoji opcija USB-A , USB-C i 12-voltni utikači za punjenje.

Centralna konzola je prilično mršava i nema naslon za ruke ili poklopac. Za ovo morate da pređete na GT-Line.

Na prednjoj strani, međutim, postoje uvlačivi držači za čaše koji su prave veličine za običnu limenku bezalkoholnih pića (ali ne i za energetsko piće) i mogu se povući unazad da otvore veliku kantu za skladištenje bez poklopca. Pored ručne parkirne kočnice ima i malo dodatnog prostora.

Možete staviti flašu vode u svaka od ulaznih vrata, samo. Džepovi na vratima su takođe prilično izdašni.

Vredi istaći da je GT-Line nešto više na tržištu sa sedištima u izgledu kože, centralnim naslonom za ruke, sportskim pedalama i nekoliko drugih karakteristika. Sport, barem, dobija obod volana u izgledu kože, što je zapravo prilično lep dodir.

Zadnja sedišta su prilično osnovna. Prostor za glavu je prilično dobar zahvaljujući visokom krovu, ali svako ko ima više od 180 cm verovatno će naći prostor za kolena i laktove prilično ograničen. Postoje tri sigurnosna pojasa pozadi, ali realno dva putnika su sve što ćete udobno smestiti.

Pozadi nema punjenje, nema ventilacionih otvora i samo jedan držač za čaše u zadnjem delu centralne konzole, što ga čini malo dostupnim. Zadnja sedišta nude funkciju preklapanja u odnosu 60:40 za proširenje prtljažnika.

Sa podignutim sedištima naći ćete 255 litara prtljažnog prostora, ili do 1010L kada se preklope. Ignis ima 271L/1101L, a MG 3 ima 307L/1081L za poređenje. Sa preklopljenim sedištima postoji stepenica u prtljažniku, a sam pod je nizak, ostavljajući prilično visok utovarni rub.

Da li Kia Picanto ima Apple CarPlai i Android Auto?
Infotainment ekran od 8,0 inča je pristojan. Pakuje AM/FM radio, Bluetooth i preslikavanje pametnog telefona. Ako posedujete Android telefon, možete se povezati bežično ili uključivanjem, ali ako imate iPhone, CarPlai je samo bežični.

To je prilično osnovni sistem i relativno mali ekran po savremenim standardima, ali nema mnogo prigovora na to kako funkcioniše – plus zadržava fizička dugmad i dugmad za prečice.

Zvukovi dolaze preko sistema sa šest zvučnika. Neće zapaliti svet, ali je na visini zadatka za prosečno krstarenje.

Kijino bežično preslikavanje telefona nije uvek delovalo lepo u prošlosti, ali ovog puta je funkcionisalo bez problema ili kvarova, što je zaista dobro videti.

Vozač dobija digitalnu instrument tablu – ali ne i kompletan displej, već skup LCD-a u stilu budilnika za brzinomer i tahometar, sa malim putnim računarom između.

Za razliku od nekih novijih Kijinih modela, Picanto takođe ide bez daljinskog povezivanja sa aplikacijama, tako da ne možete da proverite nivo goriva ili daljinski otključate automobil, kao što možete u većim automobilima kao što su Seltos i Sorento.

Koju bezbednosnu tehnologiju poseduje Kia Picanto?
Ažurirana bezbednosna oprema pruža dodatnu zaštitu, sa stvarima kao što su upozorenje na sudar unapred i autonomno kočenje u slučaju nužde, šest vazdušnih jastuka, kontrola stabilnosti i pomoć pri kretanju uzbrdo prenešenim od ranije.

Novo za 2024. su asistencija pri zadržavanju i praćenju trake, upozorenje na pažnju vozača, upozorenje o vodećim vozilima, upozorenje o bezbednom izlasku tako da ne otvarate vrata na nadolazećem saobraćaju ili biciklistima, podsetnik da proverite da li ima putnika na zadnjim sedištima, plus slepi -nadzor na licu mesta i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi koje može da koči da bi se izbegao sudar.

Malo je otmeno da jedan od najjeftinijih automobila na tržištu može da upravlja svojim putem kroz krivine na putu i ​​da ostane unutar oznaka trake. Funkcioniše dobro, ali sa druge strane funkcije poput prepoznavanja znakova brzine nisu ugrađene, pa je Kia pokušala da ažurira Picanto, mada možda ne tako sveobuhvatno kao da je potpuno novi model.

Retrovizorska kamera daje dobar pogled iza i pruža „dinamične“ smernice koje usmeravaju kao i vi kako bi postrojavanje u uskom prostoru bilo lako. Zadnji senzori za parkiranje su standardni, ali prednji senzori nisu dostupni.

Koliko košta Kia Picanto?
Kia pruža sedmogodišnju garanciju na neograničen kilometražu za privatne vlasnike, ali ako koristite svoj Picanto kao deonicu za vožnju ili kurira, postoji ograničenje od 150.000 km.

Servis se vrši svakih 12 meseci ili 15.000 km. Dostupan je servis sa ograničenom cenom, tako da možete unapred da potražite troškove usluge da biste znali šta vas čeka.

Tokom pet godina to će iznositi 2069 dolara, tako da nije super jeftino. Cena svake usluge je individualna, ali prvih pet godina u proseku iznosi manje od 415 dolara po poseti. Suzuki Ignis ili Svift imaju slične cene, oba po 1955 dolara tokom pet godina. MG 3 košta samo 1445 dolara tokom pet godina, ali intervali su svakih 10.000 km, tako da će putnici na velike udaljenosti možda morati da uzmu u obzir dodatnu šestu uslugu uz dodatnu cenu.

Sveobuhvatno osiguranje se procenjuje na 994 dolara za Picanto Sport, na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca koji živi u Četsvudu, Novi Južni Jug. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Koristeći iste detalje, citirali smo 1209 dolara za MG 3 Core i 1176 dolara za Suzuki Ignis GL, što je pomoglo u balansiranju malo viših troškova servisa Picanta.

Povezani Clanci

Back to top button