fbpx
Automobili

Porsche Panamera 4S E-Hibrid Sport Turismo Test – dah i vata

Nakon svog restilinga, Porsche Panamera dobija novu plug-in hibridnu varijantu od 560 konjskih snaga.
U Francuskoj, 2021. godine, kupovina nove Porsche Panamere bez hibridizacije znači automatsko plaćanje maksimalne kazne, naime kazne od 30.000 evra, ne računajući sivi karton. Obeshrabrujuća suma, čak i za najbogatije, a malo će biti kupaca koji će se okrenuti modelu lišenom hibridizacije. Štaviše, brojke su prilično elokventne, jer je 90% Panamere koja se prodaje u Francuskoj hibridi .

Pre restilinga, Panamera je bila dostupna u dve plug-in hibridne varijante. Porsche Panamera 4 E-Hibrid bio je svojevrsni „početni nivo“ sa 462 konjske snage, a onda je to bio veliki jaz u odnosu na Panameru Turbo S E-Hibrid i njegovih 680 konjskih snaga (sada 700 konjskih snaga nakon restilinga). Zbog toga je nedostajala neka vrsta između, na primer verzija 4S, a sada se radi s izdašnom snagom od 560 konjskih snaga i uvek bez ikakvih kazni .

Igra sedam razlika?
Da li jedva vidite bilo kakvu razliku između restilizovane Panamere i modela koji zamenjuje? To je normalno, promene su zaista male s pojavom novih štitova (u zavisnosti od verzije) na prednjoj strani i dolaskom nove svetlosne trake pozadi. Estetski, promene su prilično tanke, ali najvažnije novine su ispod haube. Na ovo ćemo se vratiti malo kasnije.

Kao što možete videti iz dostupnih fotografija, naš testni model je verzija Sport Turismo, tačnije break verzija Panamere. Ovo stoga blago pogoduje životnoj sposobnosti, posebno u prtljažniku, sa dostupnih 418 litara , 15 litara više od limuzine Panamera. Drugim rečima, kupci će se više okrenuti verziji Sport Turismo zbog svoje estetike, a ne zbog dobijanja prostora u odnosu na limuzinu Panamera. Dve odrasle osobe tamo će se osećati prilično ugodno, ali za automobil dug 5,05 metara soba za kolena nije neobična.

Rastajling zahteva, očekivali smo neke novine na nivou kontrolne table i centralne konzole. To nije slučaj, osim nekoliko detalja, poput dolaska upravljača umotanog u Alcantaru i pozajmljenog iz 911. Unutrašnjost je slična onoj kod „stare“ Panamere. Ne postoji ništa zaista uznemirujuće jer je celina kvalitativna, dobro dorađena i ergonomska. Kao i obično kod Porschea, sve je odeveno, posebno sa nekoliko opcija koje dobro stoje, poput dvokontne unutrašnjosti od pune kože “Crna i kreda”, opcionalno po ceni od 4308 evra ili kožnih pragova na vratima (2028 evra).

Porsche Panamera 4S E-Hibrid u nekoliko slika
Kao što je gore rečeno, glavne novine ovog Porsche Panamera 4S E-Hibrid su ispod haube. 4S E-Hibrid uzima osnove 4 E-Hibrida. Kumulativna snaga se penje na 560 konjskih snaga i 750 Nm zahvaljujući prerađenom 2,9-litarskom tvin-turbo V6 čija je snaga povećana na 440 konjskih snaga i 550 Nm. Elektromotor isporučuje 136 konjskih snaga i 400 Nm. Sva konjica se prenosi na sve četiri točkovi preko osmostepenog PDK robotskog menjača. Porsche najavljuje hitac od 0 do 100 km / h za 3,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 293 km / h .

Sa takvim ciframa, stvari se očigledno kreću, ali Panamera 4S E-Hibrid takođe mora znati kako da bude diskretna i što češće se razvija u električnom. Zahvaljujući novoj litijum-jonskoj bateriji od 17,9 kVh (u poređenju sa 14,1 kVh ranije), Porsche Panamera 4S E-Hibrid može u potpunosti električno preći između 46 i 54 kilometara . U stvari, otkrili smo između 35 i 40 kilometara, koji osciliraju između gradske i sekundarne mreže.

Vožnja
Za volanom, kao i često kod hibridnih porševa, težina se ne oseća direktno. Međutim, sa 2315 kilograma na skali, ili 300 kilograma više od nehibridne 4S verzije, 4S E-Hibrid u verziji Sport Turismo pravi je nakovanj. Od prvih okretaja točka, ovaj glomazni elektrificirani karavan postaje prava balerina sa prilično fenomenalnim ubrzanjem. Ali kako možemo biti iznenađeni nakon što smo takođe primetili isti fenomen tokom testa verzije Turbo S E-Hibrid pre restilinga .

Sokreti su povezani bez i najmanjeg hvatanja kotrljanja i bez najmanjeg podupravljanja. Uz opciju „PDCC Sport“, uključujući „PTV Plus“ (4740 evra) i zadnje upravljače (2100 evra), ne očekujte da će uzeti ovu Panameru kao zadanu, a da ne prekorači zakone fizike. Čak i na najtesnijim krivinama i najjačim oznakama na uglu, automobil se ne trzne, s ljubavlju zagrli konopac pre nego što izađe poput metka. A ako vam se bude vraćalo punim gasom sa još uvek zaključanim točkovima, čak i sa delimično isključenim pomagalima, apsolutno se ništa neće dogoditi .

Porsche je iskoristio restiling da bi doneo neka poboljšanja na dinamičkom planu, posebno sa optimizacijom prilagodljivog ogibljenja „PASM“ i sistema protiv prevrtanja „PDCC Sport“ . Zapravo, ovo generalno daje bolji osećaj za volanom, i zaista, u nekoliko navrata u dinamičnoj vožnji, poverovali bismo u sportski kompakt, sve na nivou komfora koji gotovo nema premca na ovom nivou snage .

Porsche Panamera 4S E-Hibrid Sport Turismo nije izuzeta ni od svih zamerki, posebno u pogledu upravljanja upravljanjem promenljive konzistencije u zavisnosti od brzine, što smo ponekad našli u dinamičkoj vožnji.

Još jedan mali nedostatak, koji nas je prilično iznenadio s obzirom na reputaciju Porschea u ovoj oblasti, je kočenje. Standardno je Panamera 4S E-Hibrid opremljena novim kočnicama PSCB (Porsche Surface Coated Brake) sa premazom od volframovog karbida. Ove kočnice su postavljene između izvrsnih standardnih čelika i vrlo skupih keramičkih kočnica, opcionalnih, na Panameri od 9.012 evra.

U stvarnosti su ove kočnice prilično efikasne, ali prelaz između regenerativnog kočenja i kočenja trenjem je prilično rizičan, sa mekom pedalom na početku trke i, stižući u sredinu pedale, prilično iznenađujućim ugrizom koji u potpunosti eliminiše bilo koji senzacija.progresivnosti. A u automobilu od 2,3 tone to ponekad može da iznenadi.

Na strani potrošnje, uprkos prisustvu elektromotora i baterije, nema čuda, jer kada se potonji isprazni iz poslednjih elektrona (ipak zadržava rezervu da u svakom trenutku zadrži 560 konjskih snaga), potrošnja je oko 12,5 l / 100 kilometara , bez teške noge. U dinamičnoj vožnji je 20 l / 100 kilometara u velikoj meri premašeno, ali ni tu nema pravog iznenađenja. Da bismo u potpunosti iskoristili vrline ovog hibridnog Porschea, kao i svi drugi hibridni automobili, biće potrebno imati na umu da redovno punite bateriju .

Po kojoj ceni?
Paleta modela Panamera kreće se od 95.597 evra za nehibridni model opremljen 3.0-litarskim V6 motorom koji proizvodi 330 konjskih snaga. Za našu probnu verziju u Sport Turismu koštaće minimalno 135.196 evra , pa čak i 180.922 evra tačno za verziju koju vidite na fotografiji. Po ovoj ceni, pitate se da li ne bismo trebali da pređemo pravo na sledeći nivo sa Turbo S E-Hibrid dostupnim od 195.917 evra u Sport Turismu.

Opet, postoji prilično sitnica na strani opcija. Uštedetih 30.000 evra kazni može se lako distribuirati u katalogu opcija. Ako su paket „Sport Chrono“ i adaptivno vešanje standardni, u katalogu će biti potrebno potražiti opremu za fakturisanu kameru za vožnju unazad sa pogledom od 360 stepeni (1416 evra) ili čak adaptivni tempomat (2832 evra), dva elementi koji bi trebali biti standardni na automobilu ove kategorije.

Takmičenje je već zastarelo?
Malo je od velikih vrhunskih limuzina danas sportskih i opremljenih priključnim hibridnim motorom. Tu je Audi A7 TFSI e sa 367 konjskih snaga, ali je za 100 konjskih snaga manji od „manje“ Panamere E-Hibrid i u tome nije baš sportski. Audi A8 TDI E je malo brži sa 449 konjskih snaga, ali opet, nema ničeg zaista dinamična o ovom 5,17 metara dugog limuzini.

Glavni konkurent Porsche Panamere je Mercedes-AMG GT sa četvoro vrata , ali još uvek nema priključni hibridni pogon u trenutku pisanja ovog teksta. Ipak, na strani Affalterbach-a priprema se gromoglasna verzija od skoro 800 konjskih snaga . Kod BMV-a, Gran Coupe serije 8 nema pravo na hibridnu verziju, samo 745. i njegovih 394 konja mogu, u stisci, laktima sa Porscheom, ali uvek protiv „manje“ hibridne verzije Panamere.

Završna reč
Impresivna svojom dinamičnošću, Porsche Panamera 4S E-Hibrid zaista je bila karika koja je nedostajala u hibridnoj paleti nemačke limuzine . Bez maksimalne kazne od 30.000 evra u Francuskoj, ova verzija kombinuje najbolje iz oba sveta između udobnosti i dinamičnosti , bez predalekog zalaska u zemlju „malog“ 4 E-Hibrida i drskog Turbo S E-Hibrida.

Cena koju treba platiti je značajna za pravilno opremljen model, ali je jasno, kao što je gore objašnjeno, da nema stvarnog legitimnog konkurenta ispred ove verzije 4S, koja takođe nudi luksuz koji će biti dostupan u limuzini i karavan-u.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button