fbpx
Automobili

Nissan će obustaviti razvoj većine benzinskih motora – izveštaj

Nissan će okončati većinu svog razvoja benzinskih motora u korist električnih automobila, postajući prvi japanski proizvođač koji je to učinio, navodi se u novom izveštaju.

Nikkei Asia izveštava da je Nissan već prekinuo razvoj potpuno novih benzinskih motora za Evropu – i uskoro će prestati da razvija nove motore za Kinu i Japan, a SAD će postati jedino tržište za koje su dizajnirani potpuno novi motori.

Međutim, nastaviće se razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem za hibridne i plug-in hibridne sisteme, kao i „ograničeni“ razvoj benzinskih motora za Nissanove automobile i pikape na američkom tržištu, Frontier i Titan, gde Nikkei Asia kaže da Nissan „očekuje određeni nivo tražnje“.

Vredi napomenuti da izveštaj Nikkei Azije ne pominje eksplicitno dizel motore kao žrtvu Nissanovog usporavanja razvoja motora – međutim, s obzirom na to da potražnja za dizel gorivom usporava čak i brže nego za benzinom, malo je verovatno da će dizel motori ostati na miru. izvršenje.

Kako Nissanova prijavljena odluka da prekine razvoj većine motora utiče na njegove partnere iz Alijanse, Renault i Mitsubishi, ostaje da se vidi, pošto se motori koji pokreću skoro sva Nissan vozila dele sa gorepomenutim brendovima – kompanijama koje nisu objavile krajnje datume za razvoj motora.

S obzirom na to da se ni jedan od Nissanovih automobila na američkom tržištu ne prodaje lokalno, verovatno će australijski kupci biti direktno pogođeni Nissanovom odlukom, pošto su motori koji pokreću najprodavanije modele kompanije – Ks-Trail srednji SUV i Navara ute – razvijeni delimično ili u potpunosti japanskog brenda.

To takođe znači da će novi Nissan Z sportski automobil – koji će se pojaviti u Australiji kasnije ove godine – verovatno biti poslednji sa V6 benzinskom snagom, jer bi njegov „VR30“ tvin-turbo V6 bio star 15 godina do trenutka kada bi nova generacija trebalo da kraj ove decenije.

Nissan će preusmeriti svoj budžet za razvoj benzinskih automobila i motora – značajan deo godišnje sume od 500 milijardi japanskih jena (6,1 milijardu AU) – ka električnim vozilima, izveštava Nikkei Asia, a zaposleni koji trenutno rade na novim benzinskim motorima koji će biti preusmereni na projekte u vezi sa električnim automobilima tokom vremena.

Novi propisi o emisiji Euro 7 stupiće na snagu već 2025. godine u Evropi – za koje je Nissan navodno utvrdio da će „podići troškove razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem na neodrživ nivo“, navodi Nikkei Asia.

Krajem prošle godine, Nissan se obavezao da će do 2030. uložiti dva biliona japanskih jena (24 milijarde AU) u razvoj 15 novih električnih vozila, kao deo plana da hibridni i električni automobili čine 50 odsto globalnog Nissana (i luksuzni brend Infiniti) prodaja do 2030.

15 nadolazećih električnih automobila uključivaće zamenu za evropski gradski automobil Nissan Micra – koji deli mehaniku sa preporođenim Renoom 5 – i novi mali SUV proizveden u Britaniji, za koji se očekuje da će zameniti trenutni Leaf električni hečbek 2025. godine.

Nissan ima za cilj da uvede tehnologiju solid-state baterija do početka 2028. godine, za koju se tvrdi da će udvostručiti gustinu energije, smanjiti vreme punjenja za dve trećine i smanjiti troškove na 65 USD po kilovat-satu (kVh) kako bi na kraju postigao paritet cena sa automobilima na benzin.

Šira alijansa Reno-Nisan-Micubiši naznačila je planove za lansiranje 35 novih električnih automobila do 2030. godine, nakon 23 milijarde evra (36,5 milijardi AU) u narednih pet godina.

Iako se veruje da je Nissan prvi japanski proizvođač automobila koji je počeo da postepeno ukida razvoj benzinskih motora, to nije prvi brend na svetu – sa izveštajima koji sugerišu da je Hiundai nedavno smanjio ili pauzirao svoju diviziju za razvoj motora.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button