fbpx
Uncategorized

Mišljenje: Ova dva mala propusta dokazuju da automobilske kompanije uopšte nisu tehnološke kompanije

Hajde da pričamo o automobilskim kompanijama i tehnologiji.

Odnos između njih dvojice svakako nije nov. Već decenijama brendovi automobila grade koncept automobile koji nude uvid u budućnost.

Godine 1969. Holden je pokazao Hurricane prepun stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo: kontrolu klime, kameru za zadnji pogled i ranu verziju navigacije – karakteristike koje su danas skoro univerzalne.

Prošlog veka, takve karakteristike su se pojavile na konceptnim automobilima američkih, evropskih i japanskih brendova. Vremenom su se te tehnologije ostvarile, tako da nije kao da automobilske kompanije ne mogu da rade tehnologiju – one to apsolutno mogu.

Problem koji imam je da trenutno automobilske kompanije žele da se vide kao nešto što nisu.

Svake godine okupljaju se na tehnološkim emisijama kao što je Sajam potrošačke elektronike u Nevadi, i ponovo izlažu napredne i uzbudljive koncepte koji prikazuju sve, od sveobuhvatne info-zabave do praktične samovožnje, i niz tehnologija između.To je sve u redu, ali onda uđete u svoj lokalni izložbeni prostor i postanete ukočeni oko neke vrlo, vrlo, vrlo osnovne tehnologije. I mislim na najosnovnije.

Ne, ne govorim o naprednom izbegavanju sudara, sistemima za autonomnu vožnju, pa čak ni o povezanom informativno-zabavnom sistemu na mreži. Nedostaju dve apsolutno najjednostavnije tehnologije. U redu, jedan nedostaje u većini automobila, ali u drugom se tek treba pojaviti.

Evo gde stvari postaju nezgodne – ako ste kupili novi telefon u poslednjih nekoliko godina, verovatno imate bar jedan, ako ne i više, USB-C kabl. Ako ste kupili novi automobil u istom periodu, možda ćete dobiti USB-C tačku za punjenje, ali velike su šanse da verovatno nećete.

Je li to velika stvar? Promena formata kablovskih konektora je uvek obaveza. Vaš novi uređaj neće odgovarati starom kablu. Stari kabl neće odgovarati vašem novom telefonu. Možda postoji gomila dodatne opreme koju treba da nadogradite. Nikad nije tako lako kao što bi trebalo da bude.

Naravno, možete jeftino i lako kupiti adapter da biste izvršili promenu, ali 2022. nijedan novi telefon visoke klase ne dolazi sa USB-A kablom, tako da ni jedan novi automobil ne bi trebao. Povezićete jedno sa drugim kao najverovatniji ishod. Nedostatak otpornosti na budućnost ovde, posebno zato što ćete verovatno držati automobil duže nego što biste to učinili sa telefonom, je lud.Kao vrlo kratka vremenska linija, USB-C se prvi put pojavio na Android telefonima od 2015. godine, za Apple je to bila 2019. Ne dugo, relativno, ali dovoljno vremena da je stari format skoro daleka uspomena u svetu tehnologije.

Neki brendovi su napravili potez. Naći ćete USB-C tačke u većini aktuelnih Mercedes-Benz i Porsche automobila, pa čak i u nekim popularnijim transportima, kao što je novi Kia Sportage – iako u ovom slučaju još uvek postoji stariji USB-A port koji pokreće preslikavanje pametnog telefona.

Uglavnom, i dalje ćete pronaći USB-A. Čak i ultramoderni tehnološki vitrine – kao što je Hiundai Ionik 5 – drže se formata veze koji je uveden još 1996. godine.

To utiče ne samo na kabl koji nosite sa sobom. To znači da su podaci koje izvlačite za Apple CarPlai ili Android Auto, ili brzina punjenja kojom možete da dopunite bateriju, ograničeni mogućnostima zastarelog priključka.

Međutim, to možda nije ni ovde ni tamo, jer svet prelazi na bežično povezivanje. Ali ako ne morate da se priključite, kako da sprečite da telefon ne radi pre nego što stignete na odredište?

Po mom iskustvu, bežični CarPlai je bio hit i promašaj. Neki brendovi rade odličan posao, a drugi se bore. Sve bi trebalo da bude isto, ali različiti infotainment sistemi daju različite rezultate. Univerzalno, međutim, sve bežično preslikavanje pametnih telefona je gladno baterije.

Opet, nema velikog problema ako ispustite telefon na bežičnu podlogu za punjenje vašeg automobila. I dalje nema potrebe za priključivanjem – brzo, lako i jednostavno za održavanje stanja napunjenosti telefona, zar ne? Err, ne.

Drugi element koji nedostaje je verovatno najgenijalnija jednostavna ideja ikada. Apple-ov MagSafe postavlja magnet oko zavojnice bežičnog punjenja na vašem telefonu i uparuje se sa punjačima, futrolama i novčanicima kako bi ih svaki put držao na pravom mestu.

U automobilu, koji se kreće, trese i vibrira, oduševljava me da nijedan automobilski brend nema pri ruci MagSafe kompatibilnu podlogu za punjenje. Otkako sam usvojio MagSafe kod kuće, ni jednom se nisam probudio sa ravnim telefonom jer mi je nedostajao punjač. Ranije (i kao neko ko proverava moj telefon nekoliko puta tokom noći) ovo nije bilo neuobičajeno.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button