Automobili

Fordov poslednji savremeni Falcon GT menja vlasnika za glasine o kojima se pričalo da će koštati milion dolara

Poslednji Falcon GT koji su napravili Ford Performance Vehicles pronašao je novi dom, a glasine sugerišu da je vozilo prodato u privatnoj prodaji za oko milion dolara.

Ford je prodao na aukciji poslednjih 500 lokalnih izdanja FPV GT F 2014. godine, prikupivši skoro 400.000 američkih dolara za Nacionalnu fondaciju za rak dojke u to vreme.

Od toga je 236.100 američkih dolara stiglo sa aukcije australijske građevine broj 500. Pobednik Steven Clarke potrošio je više od tri puta više od cene automobila za privilegiju da bude prvi vlasnik poslednjeg Falcon GT ikad.

„Ford me pozvao u Geelong i rekao„ možete ili sedeti i gledati kako se motor pravi ili možete pomoći u njegovoj izradi “, rekao je gospodin Clarke za CarAdvice.

“Instalirao sam grede i druge bitove. Takođe sam otišao u Broadmeadovs i stavio prugu na prtljažnik i složio rešetku, ugradio značku za izgradnju 500 i razne slične stvari.”

Sa svojim inicijalima utisnutim na motoru, gospodin Clarke je 8. oktobra 2014. gonio sa proizvodne linije, jedinstveno obojenu u „Victori Gold“ kao omaž prvom Ford Falcon GT iz 1967. godine.

Pre prolaska kroz lakirnicu, telo vozila potpisao je proizvodni tim FPV. Jedini način da se vide potpisi je rentgenski pregled automobila.

Iako gospodin Clarke nije htio otkriti iznos plaćen za automobil, vjeruje se da je prethodno razgovarao o rezervi od milion dolara sa nekolicinom aukcijskih kuća. Pre nego što je nastavio sa aukcijom, prijatelj ga je kontaktirao sa zainteresovanom stranom i postignut je dogovor.

„Ljudi su mislili da sam tada bio lud za trošenjem [236 100 američkih dolara] na automobil“, rekao je gospodin Clarke o svojoj kupovini 2014. godine.

Upućeni su rekli CarAdviceu da je novi vlasnik takođe vlasnik „poslednjeg“ Holden Commodore SS-a, koji se na aukciji u januaru 2021. prodao za 750.000 američkih dolara. Razume se da kolekcionar ima niz automobila lokalne proizvodnje slične istorijske provenijencije.

Krajnji GT F iz Ford Performance Vehicles opremljen je 5.0-litarskim V8 “Boss 351” sa prednapunjenim motorom snage 351kV i 570Nm, poslatim na zadnje točkove pomoću šestostepenog priručnika. Napravljeno je ukupno 550 GT F modela (sa 50 odlaska u NZ) i bili su najmoćniji Falcon GT-ovi ikad prodati.

Poslednji izgrađeni GT F – sa F koji označava „konačno izdanje“ – odlikovao se nizom jedinstvenih dodira, uključujući posebnu pažnju posvećenu pločama i lakovima, kao i jednokratni dizajn plenuma superpunjača.

Drugo telo „Victori Gold“ takođe je obojeno u isto vreme kako bi se osiguralo da identični rezervni paneli budu dostupni za # 500, a Ford je poklonio panele gospodinu Clarke-u pre nego što je granata slomljena.

Iako tačan iznos plaćen za zlatni GT ostaje nepotvrđen, ako su glasine tačne, to nije daleko od najveće cene ikad zabeležene za Falcon: 1,15 miliona dolara plaćeno za Ford Falcon KSI GT-HO Phase III u februaru 2021 .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close