fbpx
Automobili

Audi S8 recenzija 2022: Prva međunarodna vožnja

Smatrajte to priznanjem Audijevom inženjerskom umeću i samopouzdanju u stvaranju automobila sa trajnim kvalitetima da Audi A8 vidi tako malo promena na polovini svog trenutnog ciklusa modela.

Faceliftovani Audi A8 i S8 asortiman za 2022., koji će se pojaviti u australijskim salonima u julu, stiže četiri godine nakon što je sadašnji A8 prvi put predstavljen u Australiji kao potpuno novi rival BMV-u serije 7, Lekus-u LS i Mercedes-Benzu. S-klasa.

Zanimljivo, Audi kaže da je u to vreme prodao preko 87.000 A8 četvrte generacije širom sveta, što dokazuje da i dalje postoji velika potražnja za luksuznim limuzinama, uprkos sve većoj prodaji velikih SUV vozila.

Moraćete da se potrudite da uočite razlike u odnosu na novi vodeći model sa četvoro vrata. Kao što smo navikli u Audiju kada su u pitanju fejslifting postojećih modela, ovaj je zaista veoma suptilan.

Ali dok su spoljašnje promene na A8 jedva značajne, one pomažu da mu se da osvežen izgled, ako ne i potpuno novi život.

Uključena je redizajnirana rešetka sa širim hromiranim okvirom i revidirani umetak sa dodatnim hromiranim detaljima. Prednji branik je takođe lagano prerađen sa novodizajniranim vazdušnim kanalima i hromiranim detaljima u donjem delu.

Prednja svetla zadržavaju isti ugaoni oblik kao ranije, ali sada dobijaju novu DMD (Digital Micromirror Device) funkcionalnost. Svaka jedinica sadrži 1,3 miliona mikroogledala. Oni dele svetlost koju proizvode glavni projektori da bi obezbedili automatska svojstva.

Dalje pozadi, ispod vrata se nalaze pragovi novog izgleda, dok zadnji deo dobija revidiranu grafiku zadnjeg svetla i revidiranu svetlosnu traku koja se proteže preko zadnjeg dela poklopca prtljažnika sa novom OLED grafikom (organska dioda koja emituje svetlost). Svi su programirani da svetle kada drugi učesnici u saobraćaju priđu novom Audi modelu od pozadi na dva metra.

Po prvi put u istoriji, novi A8 takođe dolazi sa opcionim stilskim paketom S-Line. Uključuje individualne dizajnerske detalje koji su obično rezervisani za Audi S8, uključujući jedinstveno oblikovanu rešetku, branike, kućišta spoljašnjih retrovizora, pragove i točkove prečnika od 19 inča do 21 inča.

Kao i ranije, kupci A8 mogu da biraju između modela sa standardnim međuosovinskim rastojanjem dužine 5190 mm i prostranije varijante sa dugim međuosovinskim rastojanjem koja se proteže do 5320 mm. S8, koji dolikuje njegovom sportskom položaju, dostupan je samo sa kraćim međuosovinskim rastojanjem.

Novi vrhunski Audi može se naručiti u četiri nove metalik boje: District Green, Firmament Blue, Manhattan Grai i Ultra Blue. Tu je i pet novih mat boja: Daitona Grei, District Green, Floret Silver, Glacier Vhite i Terra Grei. Pored toga, kupci mogu dodatno da individualizuju model iz 2022. sa paketima spoljašnjeg dizajna Chrome i Black.

Dok je Audi razvio novu super luksuznu varijantu A8 sa još sjajnijim izgledom nazvanu po istorijskom osnivaču nemačkog proizvođača automobila Avgustu Horhu, planirana je prodaja samo u Kini. Podebljano je dobro za australijski ukus. Glic nije tako. Ili nam je barem rečeno.

Postojećoj četvrtoj generaciji A8 jedva da nedostaje luksuz u unutrašnjosti. Međutim, ovo nije odvratilo Audi od pokušaja da još više podigne svoju privlačnost kako bi izgledao i osećao se moderno u odnosu na rivale kao što su Serija 7 i S-Klasa.

Promene na fejsliftovanom modelu uključuju revidirane verzije instrumenta virtuelnog kokpita od 12,3 inča i dva centralno postavljena infotainment displeja od 10,1 i 8,6 inča. Kontroliše ih najnoviji MMI (Multi-Media Interface) operativni sistem, koji sada ima Navigation Plus sa funkcijom ViFi pristupne tačke kao standard.

Tu su i dva nova 10,1-inčna ekrana osetljiva na dodir na zadnjem delu prednjih sedišta kao deo ažuriranog opcionog sistema za zabavu na zadnjim sedištima. Sada radi preko novog kontrolera ekrana osetljivog na dodir montiranog na centralnom naslonu za ruke zadnjeg sedišta.

Dodatni naglasci uključuju Bang & Olufsen 3D Advanced Surround Sound Sistem nove generacije sa pojačalom od 1920 V i 23 zvučnika.

Unutrašnjost ima privlačnu raskoš i prostranost, koja ima odgovarajuće visokokvalitetne materijale i ukrase. Izuzetno je dobro napravljen i kontrole rade sa neverovatno preciznom radnjom, uključujući ekrane osetljive na dodir koji nude haptičke povratne informacije na različitim ekranima.

Audijeva limuzina vrhunskog opsega takođe dobija širok spektar funkcija pomoćnika u vožnji kao standard. Uključena je pomoć pri parkiranju sa kamerama od 360 stepeni i pogledom iz ptičje perspektive za precizno manevrisanje u skučenim prostorima, adaptivni tempomat, pomoć pri zastoju u saobraćaju, upozorenje pri izlasku, pomoć pri poprečnom saobraćaju pozadi, podesivo ograničenje brzine i upozorenje o promeni trake.

Obećana funkcija autonomne vožnje nivoa 3, međutim, nije uspela da se ostvari. Uprkos tome što je razvijen do proizvodne zrelosti i predstavljen na ranim prototipovima četvrte generacije A8, Audi kaže da zakonski uslovi i rezultati testiranja stoje iza odluke da se dalje odloži njegovo uvođenje.

Preuređeni A8 se proizvodi u četiri različita modela u Audiovoj fabrici Nekarsulm u južnoj Nemačkoj: 50 TSI, 60 TSI, 50 TDI i S8. Australija će ponovo dobiti dva od njih u nastavku prodajne strategije na snazi od kada je model četvrte generacije stigao ovde 2017.

Oni uključuju 50 TDI u standardnim i dugim međuosovinskim razmakom karoserije sa turbopunjenim 3,0-litarskim V6 dizel motorom sa 210 kV i 600 Nm obrtnog momenta.

To je S8 sa 4,0-litarskim V8 benzinskim motorom sa dvostrukim turbo punjačem sa 48-voltnim blagim hibridnim svojstvima koji razvija 420 kV i 800 Nm uz počast performansama.

Kao i ranije, oba motora dolaze u kombinaciji sa standardnim osmostepenim automatskim menjačem sa Tiptronic ručnim menjanjem brzina preko lopatica na volanu i Audijevim Kuattro sistemom pogona na sva četiri točka koji nudi promenljivu raspodelu snage. Do 70 procenata može da se obezbedi na prednje točkove, a 85 procenata može da se pošalje na zadnje.

Standardni sportski diferencijal na S8 takođe obezbeđuje svojstva vektora obrtnog momenta koja vide da količina snage koja se šalje na svaki točak varira u zavisnosti od vučne sile i drugih faktora, uključujući bočno ubrzanje, radi poboljšane ravnoteže upravljanja.

Sve u svemu, postoje četiri režima vožnje: Efikasnost, Automatski, Dinamički i Comfort Plus. Takođe možete da prilagodite različite aspekte novog Audija u dodatnom individualnom režimu.

Ušavši u Audi S8, odmah ste svesni da je ovo sportskiji od svih A8 modela. Čak i pre nego što zauzmete svoje mesto na oblikovanim sportskim sedištima iza multifunkcionalnog volana, primetićete S8 natpis na hromiranim pragovima. Tema se nastavlja na digitalne instrumente i jedinstvene ukrase.

Istina je da je bilo vrlo malo toga za kritikovati A8 i sportskiji S8 pre ovog fejsliftinga, zbog čega je Audi odlučio da ne pravi previše promena ni na svojim motorima ni na šasiji. Tu i tamo postoje detaljna podešavanja, ali ništa značajno da bi promenilo njihov karakter na bilo koji način, kaže nemački proizvođač automobila.

Rezultat, u slučaju modela S8 iz 2022. koji se ovde vozi, je automobil koji pruža tempo poput super-automobila zajedno sa glatkoćom vrhunske limuzine koja u potpunosti upija. Njegov motor je izuzetno efikasan, vrti se sa velikom željom i, sa bogatim obrtnim momentom između 2050 i 4500 obrtaja u minuti, dosta udara na gasu opterećenja. To je ista jedinica koja se koristi u RS6 i RSK8, iako u manjem stanju.

Audijevi zvanični podaci o performansama ukazuju na vreme od 0-100 km/h od 3,8 sekundi, što je isto kao i za njegovog prethodnika. Uglađeni kvaliteti menjača, jedinice proizvedene u ZF-u sa tradicionalnim pretvaračem obrtnog momenta, zajedno sa promenljivim kvalitetima Kuattro sistema pogona na sva četiri točka igraju važnu ulogu, pomažući S8 da svoje izdašne rezerve postavi na put. čisto i efikasno.

Trakcija je prava jača strana, pružajući vozaču veliko samopouzdanje. Postoji snažno ubrzanje i ogromna stabilnost na pravoj liniji, bilo u suvim ili vlažnim uslovima. Maksimalna brzina je i dalje ograničena na 250 km/h.

Generator zvuka koji radi kroz zvučnike daje izuzetno realističan zvučni zapis u zavisnosti od režima vožnje. Posebno je ubedljiv u Dinamic režimu, gde elektrika simulira duboki izduvni talas kada kopate u duboke rezerve motora.

Vraćanje tempa otkriva sasvim spokojnu stranu S8 u Comfort Plus-u. Na stabilnom krstarenju, odlično je prefinjeno i super opuštajuće za vožnju i putovanje. Čuje se udaljeno zujanje motora u višim brzinama pri tipičnim brzinama na autoputu. Međutim, uređaj za poništavanje buke sličan onima koji se koriste u slušalicama pomaže im da im se obezbedi izuzetno spokojna svojstva na otvorenom putu, prigušujući preovlađujuću buku vetra i buku guma do tačke gde su jedva primetni.

Kao i ranije, funkcija cilindara na zahtev se uključuje kako bi povećala efikasnost u gradskoj vožnji. Efikasno isključuje jednu grupu cilindara pri malim brzinama radi dodatne uštede goriva i smanjenja emisija kada aktivirate režim efikasnosti. Karakteristike blage hibrida od 48 volti takođe vide da se motor isključuje u različitim režimima vožnje. Za zapisnik, Audi navodi prosek VLTP testa između 10,7 i 10,8L/100km, što je jednako 246g i 245g CO2 po kilometru.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button