Automobili

Android Automotive, Google dolazi u vaše automobile!

Sve češće se govori da savremeni automobili izgledaju kao pametni telefoni na točkovima: stalno povezani, naseljeni ekranima različitih veličina i sposobni da se ažuriraju na daljinu, bez odlaska u odobrene radionice. I sa softverom u „rukama“ divova Silicijumske doline. Ili bolje rečeno, gigant Silicijumske doline.

Govorimo o Google -u i njegovom Android Automotive , infotainment (ili infotainment) softveru koji nadilazi klasični Android Auto i ne radi preslikavanje .

To je pravi operativni sistem koji omogućava upravljanje praktično svim aspektima automobila, sa grafikom i funkcijama vrlo sličnim onima naših pametnih telefona. Za sada se može naći na ekranima mnogih Volva (počevši od električnog KSC40), Polestar 2 i Renault Megane E-Tech . Ali očekujte porast Android Automotive -a na sve većem broju modela koji dolaze!

Sa kojim proizvođačima?
Android Automotive, međutim, ne nudi samo modele sa nultom emisijom (prisutan je i na Volvo KSC60, S90, V90 i V90 Cross Countri), iako se čini da je budućnost automobila njihova.

U narednim godinama u igri će biti i Ford , General Motors (počevši od električnog Hummera), Honda i bivši PSA (koji je sada deo Stellantisa sa FCA), mada ostaje misterija koji će modeli biti usvojeni. Google softver.

Što se tiče PSA, to znači da će Citroen, DS, Peugeot i Opel od 2023. godine koristiti Android infotainment. A šta je sa starijim FCA modelima? Za sada je to radije sistem Uconnect 5, najnovija evolucija informativno -zabavnog sistema Fiat & co -a, koji se sve više razvija u modelima, pa se čini malo verovatnim da će Android Automotive naći mesto u njemu. Njihovi ekrani.

Ok Google
Tako se krećemo, kao što se to dogodilo pre nekoliko godina u svetu mobilnih telefona (koji još nisu bili pravi pametni telefoni), iz situacije u kojoj je svaka kompanija imala svoj softver (setimo se Nokije, tada neprikosnovenog lidera) na tržištu koje je sada fokusirano o prilagođavanju softvera koji nude treće strane.

Infotainment električnog Renault Megane -a od naših italijanskih kolega

bi Motor1 Itali na sajmu automobila u Minhenu 2021

Podešavanje. Ovo je lozinka. Android Automotive je zaista sistem pod nazivom „Open Source“, koji daje mogućnost izmene koda i funkcija sistema prema potrebama i ukusu, a istovremeno može da računa na solidnu osnovu: „made in Google“ predstavlja dobru sigurnost u smislu stabilnosti sistema.

Ovi kvaliteti naveli su Volvo, Polestar i Renault da delimično napuste interni razvoj softvera, preferirajući bogat i raznovrstan ekosistem poput Google -ovog.

Važnost aplikacija
Upravo sada beskonačni ekosistem Android -a predstavlja jednu od njegovih prednosti: kao i kod pametnih telefona, u stvari će biti moguće preuzimati nove aplikacije za različite namene, od strimovanja muzike do ćaskanja, prolaska (naravno, za upotrebu kada automobil miruje) video zapisi i još mnogo toga. Da ne spominjemo mogućnost korišćenja Google mapa izvorno kao satelitski navigator.

Ceo sistem (uključujući mape) može se ažurirati pomoću OTA (Over The Air) tehnologije, tako da se najnoviji softver može dobiti jednostavnim pritiskom na nekoliko tastera u automobilu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close