fbpx
Uncategorized

2024 Polestar 2 recenzija: australijska prva vožnja

2024 Polestar 2
Ako mislite da ovo izgleda kao Volvo, bili biste u pravu.

Polestar je kineski električni izdanak Volva, a ovaj automobil je prvobitno trebalo da se prodaje kao Volvo – sve dok kompanija nije odlučila da stvori novi brend sa novom značkom i novim imenom.

Prvi model, Polestar 2, stigao je u Australiju pre oko 18 meseci, početkom 2022.

Ovo je njegovo prvo veliko ažuriranje pre nego što se drugi novi električni automobili iz Polestar-a priključe lokalnoj liniji u narednih godinu dana.

Iako su promene u stilu suptilne, postoje četiri modela u ažuriranom asortimanu Polestar 2, koji se naziva MI24 – ili 2024. model godine.

Koliko košta Polestar 2 u Australiji?
Standardna verzija sa jednim motorom počinje od 67.400 dolara pre troškova i opcija na putu (3500 dolara), dok verzija sa jednim motorom dugog dometa košta od 71.400 dolara (do 3000 dolara).

Model sa dvostrukim motorom dugog dometa počinje od 76.400 USD (do 3.000 USD), a vodeći u liniji, dugoročni, dvostruki motor sa Performance Packom, košta od 85.400 USD pre troškova i opcija na putu (do 2.600 USD ).

Polestar kaže da će tri od četiri modela uskoro biti u prodajnim salonima, ali su prve isporuke najjeftinije varijante još za oko dva meseca.

Vredi napomenuti da su gore navedene cene samo početna tačka.

Paketi opcija sa dodatnim troškovima mogu povećati cenu najjeftinijeg modela od 67.400 dolara na 84.300 dolara sa svim obeleženim osim kuke za vuču, a vrhunska varijanta od 85.400 dolara može da se protegne na 111.300 dolara.

I iako postoji više standardne bezbednosne tehnologije nego ranije (pre ovog ažuriranja Polestar 2 je dodatno naplaćivao bezbednosnu tehnologiju koja je standardna na Isuzu D-Mak radnom konju od 31.990 dolara), još uvek postoje neke značajne opcije koje bi se mogle smatrati osnovnim, posebno u ovom cenovnom rangu.

Koliko prostora Polestar 2 ima unutra?
Kabina ima osećaj kvaliteta, a putnici na prednjim sedištima imaju dosta prostora za odlaganje stvari (srednja konzola, džepovi na vratima, pretinac za rukavice i dva skrivena džepa na centralnoj ploči).

Međutim, prostor za glavu i noge pozadi su tesni, a nema mnogo prostora za stopala ispod sedišta ispred.

Postoje dve tačke sidrenja ISOFIKS bezbednosnog sedišta za decu u položajima spoljnih zadnjih sedišta. A dečje sedište stare škole može se postaviti na sredinu zadnjeg reda zahvaljujući gornjoj tački za vezivanje u donjem delu srednjeg naslona sedišta.

Veličina prtljažnika je u redu, ali nije najbolja u klasi, sa samo 405 litara prostora – uključujući odeljak za odlaganje od 41 litar ispod poda prtljažnika, koji je iste veličine kao udubljenje ili džep ispod haube.

I, kao što je to često slučaj sa električnim automobilima, nema rezervne gume.

Jedna smetnja: kontrolama klima uređaja se pristupa samo preko ekrana osetljivog na dodir, kojim može biti teško upravljati u pokretu kada ste na neravnom putu. To znači da su vam oči sa puta duže nego što bi trebalo da budu.

Matrik LED farovi
Radarski tempomat sa asistencijom za zaustavljanje i pokretanje saobraćaja
LED prednja svetla za maglu
Pomoć za hitno zaustavljanje ako vozač zaspi ili izgubi svest
Plus paket: 6000 dolara

Harman Kardon audio (600V, 13 zvučnika)
Panorama sunroof
Veave tech sedišta, ‘Black Ash’ umetci
Zatamnjeno zadnje staklo
Dodatno unutrašnje osvetljenje
Toplotna pumpa
Električna sedišta
Grejanje volana, sedišta i mlaznica brisača
Senzor kvaliteta vazduha
Pristup digitalnom ključu
Električna vrata prtljažnika
Držač torbe u prtljažniku
Paket performansi (dostupan na AVD dugom dometu): 9000 dolara

Nadogradnja softvera za performanse (+40kV do 350kV/740Nm)
Ohlins amortizeri
20-inčne aluminijumske felne
Podešavanja suspenzije performansi
0–100 km/h: 4,2 sekunde (zatraženo)
Zlatni pojasevi
Zlatne kapice ventila za pritisak u gumama
Samostalne opcije:

Napa koža: 6000 dolara
Polu-električna šipka za vuču: 2850 dolara
20-inčne aluminijumske felne: 1400 dolara

Da li Polestar 2 ima Apple CarPlai i Android Auto?
Žičani (iako ne i bežični) Apple CarPlai i Android Auto su standardni, kao i podloga za punjenje pametnog telefona.

Funkcije Android Automotive i Google su takođe ugrađene u informativno-zabavni sistem automobila

FM i digitalni radio su standardni, ali AM radio nije dostupan.

Polestar kaže da kupci mogu da slušaju AM koristeći različite aplikacije za pametne telefone, ali to ne rešava problem prijema AM signala tokom vanrednih situacija u slučaju poplava i požara u regionalnim oblastima.

Čak i na medijskoj vožnji na periferiji Kanbere bilo je mnogo džepova bez telefonskog signala.

Opseg mobilnih telefona u Australiji je nejednak kada napustite grad i predgrađa, što znači da ne morate da budete predaleko od metropole da biste izgubili svu komunikaciju.

AM radio je odlična zaštitna mreža i jeftin, pa je zbunjujuće zašto ga Polestar (i drugi) izostavljaju. Na sreću, neki brendovi, kao što su Ford i Folksvagen, čuli su bezbednosnu poruku i vraćaju AM radio na automobile koji su ga izbrisali.

Testni automobil je bio opremljen Harman Kardon 600V, vrhunskim zvukom sa 13 zvučnika. Kvalitet zvuka i jačina zvuka su do određene tačke bili odlični. Pri punoj buci, jačina zvuka je varirala – uključivala se i smanjivala – što vas obavezuje da smanjite jačinu zvuka za nekoliko stepenica.

Dakle, to znači da zapravo ne dobijate puni potencijal onoga što bi vrhunski audio trebalo da uradi.

U međuvremenu, na verziji Polestara 2 koja je prethodila fejsliftingu, uzorkovanoj pre medijskog pregleda za ažurirani model MI24, Apple CarPlai nije radio u nekoliko navrata (uprkos dvaput ponovnom pokretanju telefona i automobila), a kartice za jačinu zvuka na volanu takođe nije radio ceo dan (popravio se preko noći).

Ovi zanemarljivi tehnološki kvarovi bili su frustrirajući i skinuli su sjaj sa inače pozitivnih utisaka o automobilu.

Da li je Polestar 2 siguran automobil?
Ažurirani Polestar 2 prenosi svoju ocenu bezbednosti sa pet zvezdica od 2022.

Međutim, i dalje postoje neki propusti u bezbednosnoj tehnologiji, uprkos tome što se standardno ugrađuje više opreme na izdanja MI24 (pogledajte odeljak „Tehnologija bezbednosti“ u nastavku).

Originalna verzija Polestar 2 dobila je 92 odsto za zaštitu putnika, 87 odsto za zaštitu dece na zadnjim sedištima, 82 odsto za sisteme za izbegavanje sudara (na vozilima opremljenim ovom tehnologijom) i 80 odsto za ugrožene učesnike u saobraćaju zaštita (pešaci i biciklisti).

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Polestar 2?
Polestar je popunio neke praznine u svojoj listi standardnih bezbednosnih tehnologija – ali ne sve.

To je i dalje bezbedan automobil – a putnici su zaštićeni sa osam vazdušnih jastuka ako se desi najgore – međutim, i dalje ima nekih neuobičajenih propusta, posebno imajući u vidu da je Polestar izdanak Volva koji je izumeo pojas u tri tačke 1959. godine, a zatim nije t naplatiti rivalskim proizvođačima automobila da koriste svoj patentirani uređaj tokom decenija koje su usledile.

Pre ovog ažuriranja Polestar 2, upozorenje o slepoj zoni i upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi bili su deo skupog paketa opcija – iako je ova tehnologija standardna na Isuzu D-Mak radnom konju od 31.990 dolara.

Ova tehnologija – kao i sistem kamera od 360 stepeni – sada je konačno standardna na svim MI24 Polestar 2 modelima.

Međutim, začudo, Polestar i dalje odlučuje da dodatno naplaćuje radarski tempomat, što je standard čak i na najosnovnijim Toiota HiLuk Vorkmate ute.

Sistem zadržavanja trake i tehnologija za prepoznavanje znakova brzine su dobro funkcionisali.

Međutim, jedan frustrirajući aspekt, tempomat je lako išao nekoliko kilometara na sat brže od unapred podešene brzine – iako električni automobili mogu finije da podese svoju brzinu zahvaljujući regenerativnom kočenju elektromotora.

Brojna vozila Polestar 2 koja smo testirali imala su sličan – ili još gore – tempomat prekoračenja od većine drugih automobila koje smo nedavno vozili.

Praćenje pritiska u gumama je standardno, međutim sistem je zasnovan na senzorima rotacije točkova, koji su manje precizni od senzora ventila u gumama.

Koliko košta održavanje Polestar 2?
Redovno održavanje je uključeno u cenu vozila za prvih pet godina/100.000 km (šta god pre nastupi).

Drive je citirao godišnju premiju osiguranja od 2446 dolara od jednog vodećeg osiguravača, za Polestar 2 sa jednim motorom srednjeg dometa.

Premija je zasnovana na uporednom citatu za 35-godišnjeg muškarca vozača, koji živi u Chatsvoodu, Novi Južni Južni Jugoslaviju. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti.

Da li je Polestar 2 energetski efikasan?
Tvrdnje o potrošnji energije zasnovane su na regulatornim podacima testiranim u povoljnim uslovima. Polestar preporučuje vozačima da koriste zvanične procene kao najbolji scenario.

Prema našem iskustvu, stvarni domet vožnje Polestar 2 je oko 10 procenata manji od predviđenog.

Na primer, potrošnja energije koju smo videli kada smo testirali jednomotorni model dugog dometa bila je 16,5–17kVh/100km (u odnosu na tvrdnju od 14,8kVh/100km).

A kada smo testirali vodeći model sa dva motora visokih performansi, videli smo da je potrošnja dostigla 20–26kVh/100km (u odnosu na tvrdnju od 17,2kVh/100km) nakon što smo testirali ubrzanje nekoliko puta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button