fbpx
Automobili

2023 Mazda CKS-60 predstavljena sa šestocilindričnim i hibridnim pogonom, u Australiji ove godine

Skoro tri godine nakon što je potvrdila planove za novu platformu sa pogonom na zadnje točkove i redne šestokrevetne motore, Mazda je otkrila prvi od četiri elektrificirana SUV vozila sa zadnjim pogonom koji su ciljani na više premijum rivala: Mazdu CKS-60 iz 2023.

Novi SUV srednje veličine CKS-60 će se naći u australijskim salonima pre kraja 2022. godine, prvi je Mazdin model koji se vozi na novoj „velikoj arhitekturi“ kompanije, dizajniranoj oko rasporeda pogona na zadnje točkove – sa opcijom redni šestokrevetni benzinski i dizel motori, ili novi plug-in hibridni sistem.

Cene tek treba da budu objavljene za Australiju, međutim, CKS-60 je pozicioniran kao veće i premijum vozilo od današnjeg SUV srednje veličine CKS-5 – što znači da je malo verovatno da će biti tako pristupačan kao 34.190 dolara pre nego što će koštati na putu CKS-5 Makk automatski.

CKS-60 sa pet sedišta će činiti osnovu dugog međuosovinskog razmaka, sa sedam sedišta CKS-80 za Evropu i Japan, kao i „širokostrukim“ dvorednim CKS-70 i trorednim CKS-90 SUV-ovima za SAD. Ova poslednja tri modela ostaju u razmatranju za Australiju.

Sa dužinom od 4745 mm i širinom od 1890 mm, novi CKS-60 je oko 200 mm duži i 50 mm širi od sadašnjeg CKS-5 – uz koji će se prodavati – omogućavajući do 50 mm dodatnog prostora za ramena i veći prtljažnik od 570 litara ( u odnosu na 438L u CKS-5).

Ispod kože je Mazdina nova platforma sa pogonom na zadnje točkove, koja omogućava novu plug-in hibridnu opciju sa pogonom na sva četiri točka koja uparuje 2,5-litarski četvorocilindrični sa električnim motorom za kombinovanu snagu od 241 kV i 500 Nm, 60 km zahtevani električni domet i vreme od 0-100 km/h od 5,8 sekundi.

Kupci će takođe moći da biraju između novog 3,0-litarskog neturbo SkiActiv-Ks redni šestokrevetnog benzinskog motora i 3,3-litarskog turbo-punjenog šestocilindričnog dizel motora – iako izlazna snaga za ove motore tek treba da bude potvrđena.

Osmostepena automatika i 48-voltni blagi hibridi su standardni u benzinskim i dizel motorima, sa izborom pogona na zadnje ili na sve točkove.

Sve tri opcije će verovatno stići do australijskih salona – iako je plug-in hibrid zaključan za lokalno lansiranje, Mazda Australija tek treba da potvrdi da li će biti ponuđen na lansiranju ili će stići kasnije.

Unutra, CKS-60 postaje prva Mazda sa potpuno digitalnom instrument tablom (koristeći panel od 12,3 inča), kojoj se pridružio ekran osetljiv na dodir od 12,3 inča za infotainment koji nudi bežični Apple CarPlai i, po prvi put, bežični Android Auto.

Dostupan je kompletan paket tehnologije aktivne bezbednosti – kao i obloge od napa kože, električna vrata prtljažnika bez upotrebe ruku, panoramski krov i niz luksuznih karakteristika inspirisanih skupljim nemačkim i japanskim luksuznim automobilima.

Da biste u potpunosti zaronili u sve što treba da znate o novoj Mazdi CKS-60 iz 2023., listajte kroz podnaslove ispod.

Koliko je velika Mazda CKS-60 2023 – i koja je njena nova platforma?
Mazda CKS-60 sa pet sedišta ima dužinu od 4745 mm, široku 1890 mm i visoku 1685 mm (sa točkovima od 20 inča) – što je čini 170 mm dužom, 45 mm širim i 10 mm višom od današnjeg CKS-5, i verovatno će je postaviti u ‘ kategorija velikih SUV-ova na australijskim prodajnim listama.

Mazda navodi 2870 mm između lukova točkova – 170 mm više od CKS-5. Sada postoji 570 litara prtljažnika (uključujući podno odlaganje), u odnosu na 438 litara u CKS-5, povećavajući se na 1148 litara sa preklopljenim zadnjim sedištima. Tu je i veći otvor za teret nego ranije.

CKS-60 sa pet sedišta predstavlja novu ‘Veliku arhitekturu’ za japanski brend, sa pogonom na zadnje ili sve točkove – veliko odstupanje od svakog automobila koji je kompanija napravila u poslednjih 20 godina (isključujući njene sportske automobile i automobile), koji su zasnovani na pogonu na prednje točkove.

Gore: Mazda Large Architecture.
Sa motorom koji je sada postavljen „uzdužno“ – sa cilindrima koji se kreću po dužini vozila, a ne duž njegove širine, kao u „poprečnom“ automobilu – Mazda je uspela da ugradi novu paletu linijskih šestocilindričnih motora, kao i plug-in hibridna tehnologija.

Ova nova platforma će iznedriti veći CKS-80 za evropsko i japansko tržište – zapravo CKS-60 sa dugim međuosovinskim rastojanjem i tri reda sedišta, kao što je današnji CKS-8 duži CKS-5 – kao i „široko telo“ CKS-70 dvoredni i CKS-90 troredni SUV za SAD. Planovi za novu Mazdu 6 sedan su zastali.

Za Australiju je do sada potvrđen samo CKS-60 – ostali su „u razmatranju“ – gde će se u bliskoj budućnosti prodavati zajedno sa trenutnim SUV-ovima CKS-5, CKS-8 i CKS-9. Međutim, CKS-8 i CKS-9 će biti povučeni u inostranstvo umesto CKS-80 i CKS-90.

Ispod kože CKS-60 nalazi se ista tehnologija šasije kinetičke kontrole držanja kao i sportski automobil MKS-5 (koji smo ovde pregledali), zadnje vešanje sa više karika, električni servo upravljač i čvršća šasija sa nisko postavljenom baterijom između osovina.

2023 Mazda CKS-60 motori – uključujući dva šestocilindrična i plug-in hibrid!
Nova ‘longitudinalna’ arhitektura Mazde CKS-60 je omogućila par linijskih šestocilindričnih motora: 3,0-litarski neturbo benzinski agregat koji koristi Mazdinu revolucionarnu SkiActiv-Ks tehnologiju i 3,3-litarski dizel motor sa turbo punjenjem.

Oba motora su povezana sa osmostepenim automatskim menjačem sa više kvačila – prvim Mazdinim automatskim menjačem sa više od šest brzina – kao i novim 48-voltnim blagim hibridnim sistemima (nazvanim M Hibrid Boost). Nudi se izbor pogona na zadnje točkove ili stalnog pogona na sve točkove.

Izlasci za ove motore tek treba da budu potvrđeni, ali se nagoveštava da će biti ponuđeno više stanja melodije. Mazda tvrdi da će benzinski motor ponuditi „istu ekonomičnost goriva kao [2,0-litarski] četvorocilindrični e-Skiactiv Ks motor“, koji troši 6,0 litara na 100 kilometara u manjem i lakšem malom SUV-u CKS-30.

Zanimljivo je da ovi motori ne izgledaju kao potpuno novi, već su povećane verzije 132kV 2,0-litarskog četvorocilindričnog SkiActiv-Ks benzinca i 140kV 2,2-litarskog četvorocilindričnog SkiActiv-D turbo-dizel motora u manjim Mazdinim modelima .

Drugi naglasci ovih motora uključuju blage hibridne sisteme koji podržavaju motor pri malim brzinama kako bi poboljšali performanse, funkcionalnost regenerativnog kočenja i prevarili automatske menjače koji odbacuju tradicionalni ‘konvertor obrtnog momenta’ u korist paketa kvačila sa više ploča, slično Mercedes-AMG automobil sa performansama.

Četiri režima vožnje su dostupna u benzinskim i dizel modelima – Normal, Sport, Off-Road i Vuča – sa hibridnim dodavanjem EV režima (više detalja u nastavku).

2023 Mazda CKS-60 plug-in hibrid specifikacije
Dok bi novi redni šestoci mogli biti najpopularniji u Australiji željnoj energije, evropski kupci će tražiti opciju plug-in hibrida – prvu takve vrste u Mazdinom proizvodu, dizajniranom u kući (a ne od strane Tojote, po nekima glasine).

Sistem uparuje „modifikovanu verziju“ trenutnog 2,5-litarskog neturbo četvorocilindričnog benzinskog motora CKS-5 koji razvija 141kV/261Nm, uparen sa električnim motorom od 100kV/250Nm za kombinovane snage od 241kV i 500Nm – što ga čini najvećim moćna proizvodna Mazda ikada napravljena.

Kompanija tvrdi vreme sprinta od 5,8 sekundi od 0-100km/h – skoro dve sekunde brže od Mazde CKS-5 sa 2,5-litarskim turbo-benzinskim motorom (7,7s) – ka elektronski ograničenoj maksimalnoj brzini od 200km/h .

Ugrađena baterija od 17,8kVh omogućava 60km potpuno električnog dometa vožnje (pri brzinama ispod 100km/h), uz tvrdnju o laboratorijskoj potrošnji goriva od 1,5-1,6L/100km (prema evropskim testovima).

Kućna kutija za naizmeničnu struju će povećati bateriju sa prazne na punu za četiri sata. DC brzo punjenje nije dostupno.

Međutim, tehnologija baterija dolazi po cenu težine, jer sa točkovima od 20 inča, označenim svim opcijama i bez vozača (osim goriva, ulja, vode i svih tečnosti), PHEV prebacuje vagu na 2072 kg – 300 kg više nego dizel CKS-5, ili preko pola tone više od osnovnog manuelnog CKS-5.

Mazda CKS-60 plug-in hibrid može da vuče 2500 kg sa kočenjem (na nagibu od 12 odsto) – rekord u klasi hibridnih srednjih SUV vozila u Australiji, jednu tonu više od MG HS Plus EV ili Mitsubishi Outlander PHEV. Dizel Mazda CKS-5 može da povuče samo 2000 kg.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button