fbpx
Uncategorized

2023 Mahindra Scorpio recenzija: Da li je to jeftin pogon na sva četiri točka vredan novca?

2023 Mahindra Škorpija
Već duže vreme Mahindra je tiho prisustvo u Australiji. Prodaja njegovog Pik-Up utea je bila spora, ali poslušna, a nedavno je dobio pojačanje od šestostepenog automatskog menjača.

Ali indijski brend vrši napad na gradske i prigradske kupce sa ovim novim modelom, Mahindra Scorpio iz 2023. To je karavan sa pogonom na sva četiri točka sa tri reda sedišta, prostorom za šestoro, dizel motorom ispod haube, automatskim zaključavanjem zadnjeg diferencijala i odgovarajućom kutijom prenosa niskog dometa.

Uporediće se sa nekim dobro poznatim i impresivnim konkurentima kao što su Ford Everest i Toiota LandCruiser Prado, kao i Isuzu MU-Ks, Mitsubishi Pajero Sport, Toiota Fortuner i LDV D90.

Cene Škorpije su oštre i agresivne sa uvodnim dogovorom o odlasku, ali postoje neke oblasti u kojima Škorpija pada. Hajde da pogledamo izbliza.

Koliko košta Mahindra Scorpio 2023 u Australiji?
Do 30. juna 2023. Scorpio ima cenu vožnje od 41.990 dolara ili 44.990 dolara u zavisnosti od toga koji nivo specifikacije želite. Šta će se desiti nakon toga može se nagađati, a zavisiće najviše od toga koliko će novi model biti uspešan.

Ova cena stavlja Scorpio u značajnu prednost u ceni u odnosu na njegove glavne konkurente – brigadu karavana sa pogonom na sva četiri točka. Ford Everest i Toiota LandCruiser Prado, dva trenutno najpopularnija karavana sa pogonom na sva četiri točka u Australiji, znatno su skuplji. Međutim, vredi napomenuti da su oba u celini duža za skoro 300 mm.

Ostali konkurenti su Mitsubishi Pajero Sport, Toiota Fortuner i Isuzu MU-Ks. Takođe ne treba zaboraviti LDV D90, koji ima najbližu tvrdnju o vrednosti za novac u odnosu na ovu indijsku ponudu.

Odlukom da potrošite nekoliko dodatnih gorila na svoj Z8L Scorpio dobijate zvučni sistem sa 12 zvučnika marke Soni, prednju kameru, prednje parking senzore, unapređeni vozačev multifunkcionalni ekran, bežični punjač za telefon i šestostruko podešavanje snage za vozača. Takođe dobija bežičnu vezu za Apple CarPlai i Android Auto.

Ostatak dogovora uključuje unutrašnju oblogu od kože od tamnosmeđe boje, infotainment sistem od 8,0 inča, žičani Apple CarPlai i Android Auto, raspored šest sedišta (sa kapitenskom stolicom u drugom redu), aluminijumske felne od 18 inča, automatske brisače i projektor LED farovi, dvozonska kontrola klime, kamera za vožnju unazad i zadnji parking senzori. Tu su i pokretanje pritiskom na dugme, ulazak bez ključa i nadzor pritiska u gumama, što omogućava Scorpio-u da se oseća dobro opremljenim čak i u svom osnovnom obliku.

Koliko prostora Mahindra Scorpio ima unutra?
Počevši od početka, priča o unutrašnjosti Škorpije počinje snažno. Unutrašnjost je dobro napravljena i čvrsta, sa kombinacijom teksturirane plastike i materijala nalik koži. Sigurno je mnogo moderniji i udobniji od Pik-Upa.

Međutim, postoje neka pitanja. Prvo, postoji samo jedan držač za čaše u celoj kabini koji se nalazi odmah ispred iznenađujuće male, plitke centralne konzole.

Takođe nije moguće podešavanje dosega preko stuba upravljača, ali smo uspeli da se dovoljno udobno smestimo na sedištu vozača za naše vožnje.

Ručna ručna kočnica ovde zauzima malo prostora, ali pitam se da li su mogli biti pametniji sa svojim pozicioniranjem stvari kako bi napravili mesta za dodatni držač za čaše.

Postoji prostor za telefon ili novčanik ispod dvozonskih kontrola klima uređaja, koji se ponašaju kao podloga za bežično punjenje u Z8L specifikaciji. Međutim, zbunjujuće je to što Z8 ima gumenu podlogu koja izgleda kao podloga za bežično punjenje. Međutim, nije.

Takođe smo primetili da nije bilo očitavanja temperature sistema za kontrolu klime na displeju infotainment-a, ali Mahindra nam je rekao da će to biti popravljeno ažuriranjem firmvera.

Prednja su dva USB priključka za napajanje, ali ne i 12V. Međutim, u pretincu za rukavice naći ćete mali komplet prve pomoći brenda Mahindra – zajedno sa antiseptičkom kremom.

Drugi red – sa kapetanskim stolicama u koje mogu da stanu samo dva putnika – je udoban i prostran. Nasloni za ruke za svaku stranu pomažu, a podignut položaj sedenja daje dobru vidljivost. Postoje dobri nivoi prostora za noge i glave, ali sedišta nemaju nikakvu funkciju klizanja. Mogu se malo nagnuti, a suvozačevo (ivičnjak) bočno sedište ima funkciju prevrtanja napred za pristup trećem redu.

Ovde se nalaze ventilacioni otvori, džepovi za karte i jedna USB-C utičnica, ali nema držača za čaše. Centralna konzola između sedišta mogla bi biti lep dodatak za ovaj model sa šest sedišta, ali možete bar da odložite flašu pića u svaka vrata.

A za one koji žele konvencionalni drugi red sa tri sedišta u svom Škorpionu, moraće da sačekaju. Mahindra nam je rekao da su problemi sa snabdijevanjem razlog zašto imamo samo šestosjed za sada, ali sumnjamo da bi krilni pojas za srednje sjedište umjesto krilnog pojasa – kao što svjedoči Global NCAP procjena – takođe mogao imati neke veze sa to.

Treći red Škorpije je tesan. Nema dovoljno prostora za noge i za glavu; situacija koja se pogoršava nedostatkom sposobnosti klizanja u drugom redu. Deca bi se mogla uklopiti, ali odrasli će biti stisnuti.

Postoji samo delimična pokrivenost vazdušnim zavesama trećeg reda, pokrivajući oko polovine zadnjeg bočnog stakla.

Mahindra nam kaže da ima 756L prtljažnika kada se treći red preklopi, ali je u stvarnosti manji od toga. Možda kada utovarite prtljažnik do krova, takva vrsta prostora je dostupna.

Treći red se ne preklapa u pod, već se prevrće napred i zakači se za naslon za glavu u drugom redu kako bi se osigurao. Ostavlja prostor za skladištenje koji je kvadratan i visok sa pristojnom (ali ne ogromnom) dužinom u ponudi.

Da li Mahindra Scorpio ima Apple CarPlai i Android Auto?
Infotainment dolazi preko 8,0-inčnog sistema, koji je zajednički za Z8 i Z8L specifikacije. U ponudi su Apple CarPlai i Android Auto, dok Z8L preuzima bežično povezivanje za oba telefonska sistema.

Z8L takođe dobija unapređeni ekran za vozača, sa većim ekranom od 7,0 inča umesto ekrana od 4,2 inča između točkića Z8.

Interfejs za informacije i zabavu je dovoljno jednostavan i efikasan, ali napominjemo da su vremena pokretanja duga između različitih režima i pokretanja.

U Škorpionu nema izvorne navigacije, niti ima digitalnog radio prijema.

Da li je Mahindra Scorpio siguran automobil?
Škorpion dolazi na australijsko tržište bez ANCAP ili Euro NCAP rejtinga sudara, što je standard prema kojem se mere svi drugi novi automobili.

Postoji globalni NCAP rejting za Škorpiju, ali ovo nije isto. Globalni NCAP ne testira automobile na tako striktan način kao naše lokalno ili evropsko testiranje, i iz razloga koje ću proći u sledećem odeljku, Scorpio bi u stvari bio automobil sa nultom zvezdicom ako bi doživeo nesreću testirao ANCAP.

Koju sigurnosnu tehnologiju ima Mahindra Scorpio?
Vreme je da se potopimo. Dok se Mahindra potrudio da podrži prednosti globalne NCAP ocene bezbednosti sa pet zvezdica, Scorpio ozbiljno zaostaje u pogledu bezbednosne opreme.

Konkretno, potpuno nedostaje tehnologija aktivne bezbednosti. Postoji nedostatak akronima koje se obično nalaze na novom automobilu, a koji ovde nedostaju: autonomno kočenje u slučaju nužde, pomoć pri zadržavanju trake, upozorenje o napuštanju trake, upozorenje na prednji sudar, praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi i Ovde nedostaje autonomno kočenje unazad.

A kada druga vozila u segmentu imaju ove bezbednosne karakteristike (koje su doduše skuplje), kupci moraju da budu svesni da veliki deo te uštede u ceni dolazi sa kompromisom u pogledu bezbednosti.

“Zabuna” je bila jedna reč koju je kolega pomislio kada je govorio o nedostatku sigurnosne opreme na Škorpionu, i ja se slažem. Kada Mahindra želi da se odgurne od ruralnog i poljoprivrednog tržišta i preuzme konkurentno urbano tržište kupaca, ovo je veliki promašaj.

Koliko košta održavanje Mahindra Scorpio?
Mahindra će ponuditi raspored servisiranja sa ograničenom cenom za Scorpio preko 50-ak dilera i agenata koje ima širom zemlje. Međutim, ovi detalji tek treba da budu objavljeni. Dakle, još uvek nismo sigurni koliko će Scorpio koštati za servis, kao ni koliko će dugo i uključiti raspored servisiranja sa ograničenom cenom.

Scorpio će takođe postati prvi Mahindra model u Australiji sa sedmogodišnjom garancijom od 150.000 km, u odnosu na petogodišnju garanciju na Mahindra modele koji se trenutno prodaju u Australiji.

Da li je Mahindra Scorpio štedljiv?
Mahindra tvrdi da Scorpio troši skromnih 7,2 litara na 100 kilometara u kombinovanom ciklusu, što je jedna od boljih cifara u segmentu. U stvari, poklapa se sa Ford Everestom sa četvorocilindričnim dizel motorom sa dva turbo punjača, ali naša upotreba ukazuje na cifru veću od toga.

Videli smo oko 8.0L/100km posle nekoliko sati vožnje seoskim putem i autoputem, koji se protezao u devetke posle određenog vremena vožnje van puta. Međutim, to nije bio temeljni i potpuni test Scorpio-ovih akreditiva za ekonomičnost goriva, tako da bismo radije dali čvršću procenu o tome u narednim nedeljama nakon više vremena sa automobilom.

Dobro se uklapa sa šestostepenim automatskim menjačem iz Aisin-a, koji dobro obavlja posao izvlačeći maksimum iz elektrane. Održava obrtaje i omogućava obrtnom momentu da obavi posao, što odgovara motoru. Jer bilo gde blizu (ili iznad) te crvene linije od 3500 obrtaja u minuti, motor počinje da se oseća pomalo bez daha.

Scorpio-ovo vešanje je uglavnom dobro, ali se oseća zauzeto i nemirno na grubim i isprekidanim površinama puta pri brzini. Što su pogoci veći i veća brzina, čini se da Škorpija ima bolje rezultate. Veći pogoci se dobro kontrolišu u smislu apsorpcije, uz pristojnu kontrolu tela pri pokretanju.

Njegovo upravljanje je lagano pomoću električnog sistema servo upravljača. Možda nije tako lagan kao Isuzu MU-Ks pri malim brzinama, ali dodaje otpor jednačini kako se brzine povećavaju. Što se tiče dinamike, Škorpija je veliki korak napred za Mahindru. Međutim, i dalje se oseća korak ili dva iza drugih u segmentu.

Na terenu, uključivanje Eatonovog automatskog zaključavanja zadnjeg diferencijala čini Scorpio pravim pravom. Niski domet nudi dovoljno smanjenje u prvoj brzini za većinu vožnje van puta, a vozilo se oseća dovoljno stabilno u situacijama sa poprečnom osovinom. Uključivanje režima vožnje van puta pomaže u kontroli vuče kontrolisanom kočnicama, što znači da je prva stvar koju ćete ponestati je klirens od tla.

Vožnja koju smo radili na ovoj probnoj petlji nije bila tako izazovna kao što je Scorpio mogao da podnese, tako da ćemo se radovati što ćemo u budućnosti detaljnije ispitati vozilo.

I dok zadnji diferencijal sa automatskim zaključavanjem znači da nikada ne možete zaboraviti da ga isključite, on može da pruži udarno i uznemirujuće iskustvo na nekim terenima dok se neprekidno menja između otvorenog i zatvorenog.

Gume su relativno male veličine, prečnika 28 inča. Neki nosači kontrolne ruke i drugi nosači su relativno nisko, a Adblue rezervoar iza zadnjeg točka na strani suvozača je u liniji gađanja. Ako premašite dostupnu količinu ugla odlaska – 21,3 stepena – rezervoar od 20L je zaštićen samo tankom plastikom i lako je u redu za udarac.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button