fbpx
Uncategorized

2023 Kia Niro Plug-in Hibrid u nedoumici za Australiju

Druga generacija Kia Niro-a iz 2023. možda neće uključivati plug-in hibridnu opciju – kao što je nudio njen prethodnik – kada prvi automobili stignu u salone oko jula.

Detalji objavljeni na veb stranici Kia Australia sugerišu da će novi Niro biti dostupan samo sa „konvencionalnim“ hibridnim ili potpuno električnim pogonima – što znači kraj plug-in hibrida (PHEV) koji se nudi u trenutnom modelu.

Verovatno je kriva spora prodaja, nakon što je PHEV činio samo osam odsto Niro prodaje u 2021, ili 7,4 odsto u prva tri meseca 2022.

Međutim, iako Niro PHEV možda neće biti dostupan pri lansiranju, Kia Australia je certificirala vozilo za prodaju lokalno ako odluči da ga predstavi, pojavljujući se zajedno sa električnim i hibridnim modelima u sertifikacionim dokumentima australijske vlade.

Kia Australia nije mogla da komentariše svoje planove za novi Niro PHEV lokalno. Drive razume da će dodatni detalji biti dostupni u narednim nedeljama.

Novi Niro PHEV pokreće 1,6-litarski neturbo benzinski motor, uparen sa električnim motorom i baterijom od 11kVh za kombinovanu snagu od 134kV.

Oko 60 km električnog dometa se tvrdi u inostranstvu, iz baterije koja je iznad jedinice od 8,9 kVh odlazećeg modela.

U međuvremenu, standardni hibridni model uparuje isti benzinski motor sa manje snažnim električnim motorom i baterijom od 1,32 kVh, što je dobro za kombinovanu snagu od 104 kV i minimalni električni domet vožnje.

Čisto električni model u Australiji izgleda da će koristiti električni motor od 160 kV i bateriju od oko 64 kVh, što je dobro za oko 460 km zahtevanog dometa.

Ta cifra snage – dobijena iz vladinih dokumenata – predstavlja povećanje od 10 kV u odnosu na 150 kV koji se tvrdi za isto vozilo u Evropi. Nejasno je da li su i zašto su australijski modeli moćniji – ili postoji veća razlika nego što brojevi sugerišu.

Nedostatak Niro PHEV-a ostavio bi Sorento kao jedini Kijin plug-in hibridni model, pošto je plug-in verzija srednjeg SUV-a Sportage koji je osvojio nagradu Drive Car godine i dalje nedostupna lokalno.

Za više detalja o asortimanu Kia Niro 2023, kliknite ovde da biste pročitali raniju priču Drive-a. Očekuje se da će prvi automobili stići u salone oko jula 2022.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button