fbpx
Uncategorized

2023 Isuzu D-Mak LS-U+ pregled sa duplom kabinom

2023 Isuzu D-Mak LS-U+
Isuzu prodaje samo dva modela vozila u Australiji – D-Mak lako komercijalno vozilo i MU-Ks veliki porodični SUV za terensku vožnju. Ali između ta dva segmenta orijentisana na posao i avanture je mesto gde je trenutno fokusirano mnogo potreba i želja za kupovinom automobila u zemlji. Isuzu-ove opcije rade ubedljiv posao u svakoj od njih.

Drive je konstantno visoko ocenio Isuzu D-Mak – čak je osvojio i prestižni trofej Drive Car godine za najbolji Ute sa duplom kabinom – ali to je bilo pre skoro dve godine i vremena su se promenila. Isuzu D-Mak je možda dobio manji ‘facelift’ pre manje od 12 meseci, ali vrlo malo stvari je promenjeno i samo posmatrači vozova mogu uočiti razlike.

Model sada mora da se bori sa alternativama kao što su blizanci Ford Ranger i Volksvagen Amarok, dok konkurencija kineskih rivala – i njihova ponuda zasnovana na vrednosti – postaje sve opasnija po uspeh D-Mak-a.

Vratili smo se u varijantu sa višim specifikacijama u okviru D-Mak asortimana, D-Mak LS-U+, da vidimo kako se nosi sa svakodnevnim životom, kao i sa obilaskom autoputem.

Koliko košta Isuzu D-Mak u Australiji?
2023 Isuzu D-Mak se može specificirati sa izborom jednostruke, svemirske ili dvostruke kabine (Isuzu varijante sa dvostrukom kabinom naziva ‘Crev Cabs’) stilova karoserije, sa nosačem kabine ili kadom, i većina varijante dolaze sa opcijom manuelnog menjača. Ovo je prilično standardna cena za razne automobile sa dva taksija na rasprodaji u Australiji.

Postoje četiri glavne varijante specifikacija Isuzu D-Mak asortimana, a nomenklatura ne nudi mnogo jasnoće, ali smo razradili polujednostavnu mnemoniku.

SKS je varijanta početnog nivoa, LS-M je ponuda srednje specifikacije, LS-U je opcija za gornje specifikacije, a zatim LS-U+ sedi iznad toga. Zatim dolazi Ks-Terrain vodeća varijanta.

Imamo drugu najbolju Isuzu D-Mak LS-U+ varijantu koja košta 63.500 dolara pre troškova na putu. Prodaje se samo sa kadom pozadi, 4k4 pogonom (sa dvostrukim stepenom prenosa) i šestostepenim automatskim menjačem.

Biće potreban pravi štreber za automobile – samopriznat – da otkrije razlike između LS-U i LS-U+ varijanti, jer između njih nema spoljašnjih promena. To su samo unutrašnji delovi kao što su restilizovana presvlaka sedišta sa akcentima od kože, sedišta sa električnim podešavanjem, grejanje prednjih sedišta i dvostruka svetla u retrovizoru. Da li taj komplet vredi 2500 dolara u odnosu na redovnu LS-U varijantu, biće reči u ovom pregledu.

Bilo bi teško zamisliti drugačije, jer je LS-U već dobro opremljen stvarima kao što su zvučni sistem sa osam zvučnika, infotainment od 9,0 inča, dvozonska kontrola klime, ulazak bez ključa, 18-inčne aluminijumske felne sa mašinama , hromirani spoljašnji delovi, plastična obloga kade, držač kuke za vuču i pod u kabini od tepiha.

LS-U+ pokreće 3,0-litarski turbo-dizel motor sa četiri cilindra koji daje 140 kV i 450 Nm u sistemu pogona na sva četiri točka. Modeli sa nižim specifikacijama dobijaju opciju manjeg i pristupačnijeg 1,9-litarskog motora, mada o tome neće biti reči u ovoj recenziji. 3,0-litarski motor je dobar za vuču do 3500 kg (kočen) i ima nosivost od 985 kg.

Počevši od sedišta, oblik ne samo da je dobro oblikovan prema telu sa širokim osloncem za ramena i velikim podupiračima ispod butina, već je i sama osnova sedišta dovoljno plišana da ostane udobna na dugim vožnjama.

Komandna tabla i kartice na vratima sadrže ugaone linije, kontrastne šavove i komad ukrasa tamne metalik boje – sve to podiže ambijent i predstavlja moderan prostor.

Upotreba materijala je uglavnom impresivna, sa mekim na dodir panelima koji pokrivaju većinu površina u prednjem redu. Sve je ergonomski pri ruci, uključujući veoma laku za korišćenje kontrolnu tablu za klimatizaciju ispod ekrana infotainment-a, i dugmad za upravljanje 4k4 pogonskom linijom se nalaze odmah pored birača stepena prenosa.

Unutar Isuzu D-Mak-a postoji toliko prostora za skladištenje da biste mogli čak i da izgubite neke stvari u prvom redu. Oko centralne konzole nalazi se neophodna korpa za odlaganje sa poklopcem, dva držača za čaše, pozamašna fioka ispred ručice menjača i otvor koji se otvara visoko na instrument tabli. Jedino mesto za skladištenje koje sam propustio tokom nedelje sa automobilom bio je bežični punjač za telefon, iako je USB-A port na dohvat ruke.

Na drugom mestu postoji dvodelna pretinac za rukavice sa dosta prostora za skrivanje predmeta od znatiželjnih očiju, dok kartice na vratima sadrže malu ladicu pored ručke i široku kantu dole za flaše.

Prostor u drugom redu je tesan, ali ovo je uobičajena tema među ljudima sa duplom kabinom. Iza sopstvenog vozačkog položaja uspeo sam da uklopim svoj okvir od 194 cm bez previše borbe, iako mi je prostor za kolena bio sužen kada sam bio unutra.

Što se tiče pogodnosti, postoji USB-A napajanje iza centralne konzole, prostora za skladištenje kartica na vratima, ventilacionih otvora, džepova za mape i kuka za odeću za kada tradicija postane fensi.

Čak i dalje unazad, naš tester je opremljen opcionim manuelnim poklopcem za tone (3199 USD) sa dodatnim nosačima za teret postavljenim na vrhu (563,95 USD). Lepo je i lako spustiti vrata prtljažnika D-Mak-a jer šarke imaju gasne podupirače, a poklopac toneau takođe ima mehanizam za zaključavanje.

Da li Isuzu D-Mak ima Apple CarPlai i Android Auto?
Isuzu odgovara 7,0- ili 9,0-inčnom infotainment ekranu u zavisnosti od toga koji model D-Mak izaberete, ali LS-U+ varijanta dobija veći ekran od 9,0 inča. Oba pokreću isti softver koji predstavlja malo više naknadnog tržišta nego što bismo želeli da vidimo, ali funkcionalnost je jednostavna i postoje istaknute prečice za preskakanje između menija.

Veoma je jednostavno povezati bežični Apple CarPlai ili žičani Android Auto za poznatiji izgled i raspored, iako Isuzuov sopstveni sistem (sa integrisanom Bluetooth vezom) posao obavlja sasvim dobro.

Mali TFT ekran se nalazi unutar instrument table i prikazuje digitalno očitavanje brzine, informacije o gorivu, temperaturu vode, pritisak u gumama itd.

Za razliku od Ford Ranger i Toiota HiLuk, Isuzu nema telefonsku aplikaciju koja može da se poveže sa automobilom i daljinski proverava statuse za stvari kao što su nivoi goriva, brave, zahtevi za servisiranje i podaci o lokaciji.

Da li je Isuzu D-Mak siguran automobil?
Isuzu je prvi put dobio punu ANCAP ocenu bezbednosti sa pet zvezdica sa trenutnom generacijom D-Mak-a 2020. Ovaj novi fejslift za 2023. postigao je isti rezultat nakon što je ANCAP osvežio svoje ocene u septembru 2022. godine.

Postigao je ocenu zaštite odraslih putnika od 86 procenata, ocenu zaštite dece putnika od 89 procenata i skor ranjivih učesnika u saobraćaju od 69 procenata.

Koju bezbednosnu tehnologiju ima Isuzu D-Mak?
Pored gore navedenih bezbednosnih kriterijuma, Isuzu D-Mak je takođe postigao 84 odsto za bezbednosne sisteme. To je zahvaljujući aktivnim bezbednosnim merama – koje su standardne u osnovnoj SKS specifikaciji – kao što su autonomno kočenje u slučaju nužde, upozorenje o napuštanju trake, praćenje mrtvog ugla, upozorenje na poprečni saobraćaj pozadi, prilagodljivi tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova i pomoć pri održavanju trake.

Da bi obezbedio pasivnu bezbednost, Isuzu D-Mak ima osam vazdušnih jastuka.

Kao deo osvežavanja asortimana za 2023. koji je predstavljen krajem prošle godine, Isuzu je ugradio prekidač za isključivanje sistema za upozorenje na poprečni saobraćaj i nadzor mrtvog ugla u slučaju da se prikolica vuče.

Koliko košta održavanje Isuzu D-Mak-a?
Isuzu nudi garanciju od šest godina/150.000 km na sve modele. Servisni intervali se obavljaju svakih 15.000 km intervala ili svakih 12 meseci, šta god nastupi ranije.

Tu je i izdašnih sedam godina pomoći na putu i ​​sedam godina servisiranja po ograničenim cenama. S tim u vezi, nekako znate šta ćete dobiti kada kupite Isuzu D-Mak. Na osnovu varijanti od 3,0 litara, tri godine servisiranja koštaju 1545 dolara, a pet godina 2435 dolara.

Za kontekst, Folksvagen naplaćuje 1800 dolara za petogodišnji servisni plan, a Mitsubishi 2895 dolara za pet godina.

Isuzu D-Mak LS-U+ će koštati 1852,40 dolara godišnje za osiguranje na osnovu uporedne ponude za 35-godišnjeg muškarca vozača koji živi u Četsvudu, Novi Južni Južni Jugoistok. Procene osiguranja mogu da variraju u zavisnosti od vaše lokacije, istorije vožnje i ličnih okolnosti. Poređenja radi, VV Amarok od 66.690 dolara košta 1828 dolara godišnje za osiguranje.

Kako se vozi Isuzu D-Mak?
Iako postoji opcija ekonomičnijeg 1,9-litarskog motora unutar varijante sa nižim specifikacijama, pogonski sklop koji zaista želite u D-Mak-u je 3,0-litarski turbo-dizel četvorocilindrični. Snažan je i okretan, a istovremeno reaguje na iznenadne unose gasa bez obzira na brzinu motora.

Sa 140kV i 450Nm na slavini, ima dovoljno guranja za preticanja i eksplozije na rampi, dok se vučna snaga proteže na 3500kg za kočene prikolice. To bi moglo biti manje u odnosu na uporedivi Ford Ranger 2.0TT (157kV/500Nm), ali to nije razlika između dana i noći.

Šestostepeni automatski menjač iz Aisin-a igra ruku pod ruku sa živahnim motorom kako bi omogućio brze promene stepena prenosa, a dobro se ponaša i kroz promenu brzina. Za razliku od Ford Ranger-a, koji ponekad može da podesi pogrešnu brzinu u zavisnosti od situacije, Isuzu D-Mak-ov konvencionalni šestostepeni menjač ispravi svaki put kako treba.

Buka na putu je smanjena na normalne nivoe unutar kabine, ali četvorocilindrični dizel motor nije najtiši uljnik na tržištu. To svakako nije najprefinjeniji model u svom segmentu, ali je bolji od nekih pristupačnijih opcija sa dvostrukom kabinom.

Dinamički, D-Mak nije najjača jedinica u svojoj klasi. Oseća se primetno težak u krivinama uprkos svom laganom sistemu upravljanja, a sigurno ćete primetiti nagib težine napred kada pritisnete papučicu kočnice.

Takođe pruža veći kvalitet vožnje u svim segmentima. Veći udari, kao što su neravnine i spojevi na putevima, manje su vredni pominjanja, ali trajni nagibi – poput onih na makadamskim putevima – mogu potresti kabinu.

Iako ovog puta nismo upravljali D-Mak-om kroz nezgodan teren van puteva, poslednji put kada sam vozio D-Mak van puta, njegov sistem pogona na sva četiri točka se odlično snašao. Ne postoje režimi vožnje koji se mogu izabrati za sistem, ali on ima zaključavanje zadnjeg diferencijala ako je potrebno. Međutim, nikada nisam osetio potrebu za jednim u D-Mak-u.

Da li da kupim Isuzu D-Mak?
Možda su ga zamenili kasniji i veći modeli, ali Isuzu D-Mak i dalje nudi sjajno iskustvo sa dvostrukom kabinom i pristupačniji je u poređenju sa alternativom Ford Ranger.

Slučaj protiv Isuzu D-Mak-a bi rekao da nije toliko rafiniran kao što smo očekivali od svakodnevnog dvokabineta, ali ne možete se raspravljati o njegovom nivou sposobnosti koji osigurava da se dobro ponaša van puta, je udoban i povezan unutar kabine, i ima pouzdan 3,0-litarski motor.

Problem sa D-Mak LS-U+ je činjenica da varijanta D-Mak Ks-Terrain više klase često dolazi sa popustom od 64.990 dolara. Ispostaviće se pristupačnijim da dobijete varijantu sa višim specifikacijama u opsegu, s obzirom na to da LS-U+ varijanta košta blizu 70.000 dolara kada se isporuči i na putu.

U tom slučaju, verovatno je vredno odlučiti se za vodeću varijantu asortimana, posebno ako ispadne ~5000 dolara jeftinije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button