fbpx
Automobili

2023 Chevrolet Corvette od 39.500 dolara za isporuku dilera izaziva novu debatu

Postavljen je novi nezvanični rekord za troškove isporuke dilera u Australiji nakon što je kupcu Chevrolet Corvette-a citirano 39.500 dolara za naknadu za rukovanje – pored profita koji je već ugrađen u preporučenu maloprodajnu cenu automobila.

Prošle godine, Drive je otkrio naknadu za isporuku dilera od 25.000 dolara za Chevrolet Corvette, nakon što je otkrio da mnogi dileri koji predstavljaju američkog automobilskog giganta General Motors u Australiji naplaćuju između 5000 i 10 000 dolara, dok je samo nekolicina zadržala standardnu stopu između 1800 i 2200 dolara za vozilo .

Naknade za isporuku dilera su skoro isparile uoči pandemije koronavirusa – kada su dileri bili preopterećeni, a potražnja kupaca je opala – ali od tada je nedostatak vozila i porast potražnje doveo do toga da trgovci automobila ponovo uvode naplatu kao dodatni sloj profita.

Povratak – i porast – dilerskih naknada za isporuku dolazi pošto najnovije brojke pokazuju da su prodavci novih automobila ostvarili rekordan profit tokom pandemije.Nakon što su se u 2019. mučili sa prosečnim profitom od 0,6 odsto na ukupnom prometu – i sa jednom trećinom dilera u minusu – prošle godine prodavci novih automobila u proseku su vraćali 4 odsto profita na ukupan promet, samo 10 odsto dilera bili u minusu, a prvih 30 odsto dilera ostvarilo je više od 6 odsto profita od ukupnog prometa.

Prevedeno, brojke koje je dala računovodstvena firma Deloitte pokazuju da su u 2019. godini uoči pandemije prodavci novih automobila u proseku ostvarivali profit od 600.000 dolara godišnje – ali prošle godine je prosečna dobit po prodavcu bila 3 ​​miliona dolara.

Suprotno percepciji – i onome što naziv implicira – naknade za isporuku dilera ne pokrivaju troškove transporta vozila do salona. Taj trošak je pokriven u ceni fakture dilera.

Umesto toga, prodavac za dostavu pokriva pripremu vozila, kao što je skidanje zaštitnog omotača i postavljanje registarskih tablica i rukovanje papirologijom. Insajderi iz industrije kažu da pokriva oko tri sata rada.

Međutim, hronična nestašica traženih vozila u poslednje dve godine dovela je do povećanja troškova isporuke dilera u nekim salonima – a automobilske kompanije i nadzor potrošača su uglavnom nemoćni da to zaustave.Drive je video jednu ponudu Chevrolet Corvette-a sa isporukom dilera na 27.000 dolara, ali dok se dodaju porez na robu i usluge i porez na luksuzne automobile, naknada se penje na 39.500 dolara.

U ovom primeru, konačna cena odlaska je gurnuta na 236.000 dolara, dok su drugi kupci platili 196.500 dolara za odlazak – ili manje, za vozila bez određenih opcija.

Kupci Corvette-a kažu da su frustrirani što se dileri oklevaju – ili potpuno odbijaju – da dostave fakturu po pojedinim stavkama kako bi mogli da vide red po red cenu automobila.

U drugom primeru koji je video Drive, čini se da su neki operateri izložbenih salona toliko zabrinuti zbog prevelike naknade za dostavu dilera da su dali ponudu otkucanu na praznom parčetu papira bez podataka o identifikaciji prodavca. Drive je video trag e-pošte kako bi potvrdio da je ukucani citat na inače praznom komadu papira došao od GMSV dilera.Kupci Corvette-a kažu da su sve više zabrinuti zbog takvih sumnjivih praksi i veruju da bi prodavci novih automobila trebalo da budu primorani da dostave fakturu koja prikazuje sve troškove red po red pre nego što zahtevaju plaćanje ili depozit.

Jedan izložbeni salon GMSV-a umešan u citiranje prekomerne naplate dilera rekao je za Drajv da je to bila namerna akcija osmišljena da spreči preprodavače – ljude koji kupuju automobil samo da bi ga premestili radi brzog profita.

Drugi prodavac GMSV-a tvrdio je da im neki kupci prilaze i nude da plate prekomerno za novi Chevrolet Corvette ako mogu da preskoče red.

U saopštenju, General Motors Specialti Vehicles Australia je rekao: „Kao nezavisne franšize, dileri su slobodni da odrede sopstvenu naknadu za isporuku, ali GMSV očekuje i podstiče sve dilere da osiguraju našim cenjenim kupcima najbolje moguće iskustvo.

GMSV je potvrdio da je sastavio listu kupaca za koje se sumnja da su preprodavci, ali je odbio da dalje komentariše kako je lista kreirana ili proverena – i da li odbija da prodaje automobile ljudima sa te liste.Na pitanje od strane Drive-a za komentar, operater izložbenog salona GMSV koji je nedavno dao ponudu za isporuku dilera koja je iznosila 39.500 dolara rekao je da je njihova politika „da naplaćuje naknadu za isporuku od 5000 dolara (uključujući GST) za svaki C8 Corvette” i da je „dao uputstva našoj prodaji menadžeri da ne popuste na vozilo niti da pređu 5000 dolara isporuke.”

Izložbeni salon GMSV-a je tvrdio da se za kupca koji je primio ponudu od 39.500 dolara u vidu troškova isporuke dilera sumnjalo da je preprodavac i da je „postavio višestruke depozite kod dilera“.

Međutim, kupci Corvette-a koje je Drajv ispitao osporavaju tvrdnju da su oni preprodavci, tvrdeći da se osećaju obaveznim da polože depozit kod više dilera kako bi obezbedili automobil.

Svaki od oko 55 GMSV dilera u Australiji dobija samo između dve i četiri korvete svake godine po trenutnoj stopi proizvodnje. Driveu je rečeno da ima više od 300 porudžbina u redu.

Vremena čekanja se sada protežu više od dve godine – osim ako ne dođe do povećanja proizvodnje – a General Motors je upravo povećao RRP svakog modela za 15.000 dolara usred potražnje bez presedana.U saopštenju, kupac Corvette-a kome je citirano 39.500 dolara za isporuku dilera – ali je otkazao svoju porudžbinu kada je video detaljan citat – rekao je Drajvu:

„GMSV bi trebalo da se umeša da kontroliše situaciju (dodeljivanjem automobila direktno kupcima, a zatim dodeljivanjem dilera da se pobrinu za primopredaju). Iskustvo kupovine Corvette trebalo bi da bude pozitivan, uzbudljiv proces.

„Ako dileri smatraju da ne rade ništa loše, zašto se onda toliko oklevaju da svojim klijentima daju detaljne podatke?“„Mislim da su preprodavci koji profitiraju glavni dileri i njihovi drugovi kojima su otišle prve alokacije (korveta)“, rekao je kupac Corvette.

„Ne postoji apsolutno nikakva transparentnost i ovi dileri i GMSV moraju da budu odgovorni – jedini ljudi (koji) to mogu da urade su sami (Dženeral motors).”

Još jedan kupac Corvette-a rekao je da je objašnjenje da su previsoke naknade za isporuku dilera osmišljene da obeshrabre preprodavce jednostavno način da se prikriju pokušaji da se kupcima prenaplate.

„U 2020. godini nije bilo preprodavaca kada sam kupio svoj, (trgovac GMSV-a) mi je rekao da je to bila maloprodajna marža zbog potražnje“, rekao je on. „Oni samo moraju biti otvoreni u vezi s tim.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button