fbpx
Automobili

2022 Lucid Air Dream Edition: Briljantnost niotkuda

Lucidan san je onaj u kojem ste svesni da sanjate i možete da izvršite određeni stepen kontrole. Čini se da to opisuje stanje duha onih koji su oživeli Lucid Air Dream Edition sa pogonom na sva četiri točka, jer po svim pravima ne bi trebalo da postoji. Tim koji je okupio izvršni direktor Peter Ravlinson ne samo da je gradio avion dok su upravljali njim, već su istovremeno uzvikivali i finansirali komplikovane poduhvate.

Na papiru, rezultati su jednako zapanjujući koliko im je lako i poverovati. Kako je prvi proizvođač automobila mogao da izleti sa kapija sa zapanjujućim poklopcem potpuno električne limuzine koja proizvodi neverovatnih 1111 konjskih snaga i 471 milju EPA dometa u specifikacijama Performance i isporučuje neviđeni EPA domet od 520 milja u 933 -hp Range spec? Elegantno oblikovan Air izgleda dugo, nisko i široko, pa samo mora da bude prostrana sanka koja krije ogromnu bateriju i masivan par motora, zar ne?

Zapravo ne. Svaka od dve električne jedinice ima kapacitet da proizvede 670 konjskih snaga po komadu, ali svaka teži samo 163 kilograma i može da stane u ručni kofer. To je gustina snage od 4,1 konjske snage po kilogramu, ljudi-otprilike tri puta veća nego kod 6,2-litarskog Hellcata V-8 sa kompresorom bez potrebnog prenosa, osovine ili zadnjeg diferencijala. Lucidna figura, s druge strane, predstavlja kompletne koaksijalne pogonske jedinice koje uključuju elektromotor, pretvarač snage, diferencijal, reduktor krajnjeg pogona i par pogonskih prirubnica sa ugrađenom osovinom.

Štaviše, baterija koja pokreće ove električne mašine nije neizrecivo velika monstruoznost. Lucid zaključuje da baterije imaju bateriju od 112,0 kVh jer je Air-ova EPA kombinovana efikasnost od 125 MPGe za Dream i 131 MPGe za Grand Touring bolja od kompaktnih električnih vozila poput Chevrolet Bolt EV (118) i Hiundai Kona Electric (120 ). Paket teži nešto više od 1500 kilograma, ali to se može oprostiti jer je opterećen član karoserije koji predstavlja oko 40 posto ukupne torzijske krutosti automobila.

Prema rečima stručnjaka za lucidni lanac snabdevanja sa kojim smo razgovarali, tajni sos je bila odluka da se sve ove komponente pogona i baterija proizvedu u kući. Nepotrebno ili čak i Tier-1 komponente koje je razvio dobavljač ne bi dozvolile optimizaciju dizajna koja je bila neophodna da se izvuče vrsta snage, dometa i efikasnosti pakovanja koju je Lucid težio. Glavni inženjer Eric Bach rezimirao je nepokolebljivu filozofiju čistih listova rekavši da je tim počeo tako što je “ciljao granice fizike, a ne druga vozila”.

Želja za vrhunskim dometom i efikasnošću pakovanja dovela je do sistema koji radi na čak 924 volti umesto tipičnih 400 volti ili na 800 volti Porsche Taican/Audi etron GT. Udvostručenje napona smanjuje količinu struje, a time i toplotu. To je jedan od mnogih razloga zašto je toliko Lucidovih pogonskih komponenata otpornije na toplotu i kompaktnije.

Mala veličina motora dodaje izuzetnu količinu unutrašnjeg prostora, zapreminu prtljažnika i zapreminu prtljažnika. Prednji prostor za noge je apsolutno ogroman, a jedino što sprečava odličan položaj za vožnju je glomazan nagibni teleskop na upravljaču sa ekranom osetljivim na dodir i šema podešavanja bočnih ogledala koja je doduše bolja od Tesline, ali ne mnogo. Osim toga, 34,0-inčni plutajući ekran od 5 k čini zapanjujući centar izuzetno dobro ošišane i atraktivne kokpita.

Zadnji prostor za noge je skoro isto velikodušan, ali je položaj donekle sličan ležaljci. Prednja sedišta Dream i GT su nisko postavljena uz podnu bateriju. Iako ovo olakšava Air-ovu ultra glatku liniju krova, to znači da putnici na zadnjim sedištima ne mogu da gurnu noge ispod prednjih sedišta. Predstojeći modeli Touring i Pure to rešavaju sa baterijom od 18 modula umesto paketom od 22 modula, sa četiri odsutna, upravo tamo gde stopala stražnjih putnika prirodno miruju. Kompromis će biti 400-ak milja dometa umesto preko 500, ali to teško da izgleda kao problem.

U toku, Air Dream je odmah impresionirao naizgled bunarom bez dna obrtnog momenta i smešno lakom brzinom. Putevi oko Lucidove Casa Grande u Arizoni, montažne fabrike, nisu mesto za dubinu potencijala ovog automobila, ali smo stajali na njemu dovoljno teško da smo slučajno testirali naslone za glavu. Dovoljno je reći da nema razloga sumnjati u bilo koju Lucidovu snagu, njegovu 2,5-sekundnu tvrdnju o ubrzanju od 60 milja na sat ili procenu od 9,9 sekundi u četvrtini milje. Ipak, to su brojevi za rasprodati model Dream Performance. Očekujemo da će model Grand Touring od 800 KS otkinuti četvrt milje za 11,0 sekundi. A model Dream Range bi trebao pasti između.

Isprobali smo sva tri načina vožnje: Smooth, Svift i Sprint. Svaki nudi različite nivoe odziva motora, kalibraciju amortizera, napor upravljanja i regenerativno kočenje. Smooth nudi više povrata od Svifta ili Sprinta, a teorija je da vozači u sportskom raspoloženju žele da kontrolišu i osete trenje kočnica. Dva sistema se ni na koji način ne mešaju, pa se pedala čini predvidljivom i autentičnom. Oni koji preferiraju snažan regen kočenje mogu izabrati visoku postavku kako bi dočarali 0,30 g u bilo kom režimu, što nam se učinilo veoma zabavnim pri prolasku kroz usku rampu sa sve manjim radijusom.

Prednje ogibljenje je višekanalnog dizajna sa virtuelnom zakretnom osovinom upravljanja koja je dobra za preciznost upravljanja i stabilnost na pravoj liniji. Stražnji dio koristi drugačiji dizajn više veza koji se naziva integralna veza. Oboje čine podešavanje čaure jednostavnijim što se tiče udobnosti i performansi. Električno potpomognuti servo upravljač proizvodi dosledan osećaj i snažan osećaj pravog kretanja uprkos različitim efektima koji su nastali primenom snage, regen kočenjem i kočenjem trenjem.

Napola smo očekivali da ćemo videti vazdušne izvore ispod Lucid Air-a, ali koristi čelične zavojnice. To je bilo u redu jer ovde nema potrebe za podešavanjem visine. Bilstein DTSki amortizeri sa lucidnim izvorima sa nezavisnom kontrolom odskoka i kompresije, a kombinacija je omogućila odgovarajuće glatku vožnju u Smooth modu. Naša glavna zamjerka bila je buka na putu koju proizvode opciono niskoprofilni (serije 35) 21-inčni Pirelli P Zero PZ4 Elect pneumatici na jednom posebno gadnom dijelu asfalta. Putnici na zadnjim sedištima su to više primetili, ali mi smo spremni da to kredimo do grubog asfalta u susret najsportskijoj od tri ponude guma. Ako vam je trebao još jedan razlog da ne krenete na 21 -tu, EPA domet pada na 481 milju kada su specificirane.

Lucid Air Dream Edition je rasprodato, ali možete rezervisati Grand Touring od 139.000 dolara i očekivati isporuku početkom sledeće godine. Takođe možete rezervisati Touring ili Pure od 77.400 dolara, ali oni se neće dodati u proizvodnu mešavinu do druge polovine 2022.

Ovo je bila kratka vožnja po putevima bez izazova. Ima još mnogo toga da se nauči o Lucid Air -u, ali ono što smo izvukli iz ovog susreta bilo je ogromno. Lucid je prava stvar i naizgled je redefinisao koliko električni pogonski sistem može biti efikasan. Drugi u EV biznisu moraju da se probude.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button