fbpx
Automobili

2021. Porsche 718 Caiman GTS 4.0 Manual oduševljava dušu

Često opraštamo kad se osećamo nostalgično, prisećajući se stvari boljih nego što su bile, čak i besprekorne. Takav je slučaj sa ručnim menjačima.

U svom preventivnom memorijalizovanju njihovog gotovo neizbežnog nestanka, zaboravljamo da je odmicanje od pomeranja štapova delimično bilo zato što oni mogu biti zasekani, otrcani, traljavi i jadni u saobraćaju. Zatim sednete za volan Porschea 718 Caiman GTS 4.0, kliknete na prebacivač prekriven mišem krznom i otkrijete da su vam sećanja previdjela koliko dobar štap može biti. Ako je jedina impresivna stvar u vezi sa 2021 GTS 4.0 bila njegovih divnih šestostepenih brzina, to bi bilo dovoljno da se isplati kupiti, ali njegov priručnik je samo jedno od mnogih uživanja.

Uprkos svojoj dobroti, Kajmani ne dobijaju puno poštovanja. 718 GTS 4.0 se i dalje pristupa sumnjičavo, delimično i zbog toga što su četvorocilindrični turbo punjači u manjim modelima (uključujući prethodni GTS) prihvatljivo moćan, ali ne baš inspirativan. Zatim je veće pitanje za bilo koji Porsche – dođavola, za bilo koji sportski automobil: koliko dobro može biti kad nije 911? Srećom, Caiman dolazi sa prednjim i zadnjim teretnim prostorima kako bi izvukao sav taj prtljag. Samo napred i kviz. Gde stoji GTS 4.0 u svojoj postavi? GTS 4.0 je trkačiji i moćniji od četvorocilindričnih 718 modela, a manje otporan i manje moćan od Caiman GT4, koji ima 20 konjskih snaga više. Ali sigurno vozi bolje od svih njih. Sa osnovnom cenom od 88.150 USD (koliko je testirano: 100.990 USD), to nije najbolje ni u jednoj akciji, a opet, gotovo je savršeno.

Velika stvar oko GTS-a 4.0 je deo 4.0. Umesto ravnih četvorki sa turbopunjačem koje se mogu naći na manjim Kajmanima, GTS dobiva 4.0-litarski flat-sik koji udiše nekomprimovani vazduh kako je priroda nameravala. Sa toliko turbo mlinova u današnje vreme, radosti prirodno usisane motore su retke.

Ali kao i ponovnom zaljubljivanju u tri pedale, i u GTS 4.0 treba nekoliko sekundi da se seti šta je dobro u neforsiranoj indukciji. Ovaj šestocilindraš pukne poput srećne bebe pri pokretanju i glasnije se hihoće što više tapkate po gasu. Sa 394 konjske snage i 309 obrtnog momenta, ovo nije vrištala Mimi automobila. To je vesela dušica, bez obzira koliko Porsche pokušava da je prožme pretnjom kroz redizajniranu donju masku i zatamnjene spoljne obloge i točkove. Komšija će vikati: “Slatko!” kad svratite i ona će biti u pravu. GTS je divan.

To što je prijateljski, međutim, ne znači da ne radi. GTS je lagan na nogama, menja smer poput ponija koji se utrkuje u bure, i podjednako je siguran. Tokom našeg testiranja, GTS-ove 20-inčne letnje gume Pirelli P Zero PZ4 pomogle su mu da povuče 1,04 g na skidpad, što je gotovo dovoljno da vas baci sa sedla. Šteta što ne nude alkantaru i kožna sportska sedišta sa kaišem i kalemom. Konjske trke nikada ne bi bile iste.

Vraćajući se u automobil, dospećete do brzine od 60 km / h za 3,8 sekundi i prevalite četvrt milje za 12,0 sekundi na 120 mph. Postoji mnogo bržih sportskih automobila, ali malo će vas naterati da se tako brzo osećate mirno. Navijte veliku šesticu i obrtaji joj skoče nagore kao što Simone Biles ide za zlatom. Kao i Biles, uvek ćete zaletati sletanje, kočnicama koje zaustavljaju stvari sa 70 km / h za solidnih 142 stope, a da se nikada ne osećate zahuktalo.

To je sa standardnim podešavanjem – šesteroklipne čeljusti učvršćuju 13,8-inčne rotore od livenog gvožđa napred, sa četvorostranim čeljustima i 13,0-inčne rotore pozadi. Porsche-ove keramičke kompozitne kočnice (PCCB) predstavljaju opciju od 7410 USD na GTS-u, ali nigde u beleškama naš tim za testiranje nije žalio za njihovim odsustvom.

Pravi izvlačenje GTS-a je koliko je prijatno voziti kad ne idete sasvim. Trudite se po gradu, a delovanje kvačila deluje savršeno uravnoteženo sa papučicama kočnice i gasa. Motor vam kvrči iza glave, a kvalitet vožnje je mekan i uglađen poput umetničkog semiša Race-Tek koji pokriva sve, od pokrivača do naslona za ruke. Nežna vožnja dolazi uprkos tome što je GTS-ovo ogibljenje postavljeno za 0,8 inča niže nego kod standardnih 718 modela. Porscheove adaptivne zaklopke dobro rade svoj posao, nudeći oproštajnu vožnju za deo grada koji ubrzava i odgovarajuće učvršćivanje pritiskom na dugme kada o putevima vredi razgovarati.

Žalbe na GTS su minimalne. Menjač sa šest brzina je malo visok – mogli biste putovati autoputem i nikada ne prebaciti iz druge brzine – ali to je samo negativno jer je tako zabavno menjati brzinu. GTS 4.0 takođe ne postiže zapanjujuću ekonomičnost goriva – EPA procenjuje 21 milju na milj u kombinaciji – ali ako je vaša briga za efikasnost, Porsche danas pravi lep električni automobil. A kabina na Kajmanu je udobna, ali nije naročito zanimljiva. Ovaj automobil ne impresionira ljude velikim ekranima i masažom zadnjih sedišta. Njegov 7,0-inčni ekran osetljiv na dodir nije velik niti 718s imaju zadnja sedišta bilo koje vrste. Porodični automobil GTS nije. Ali putovanje za vozača koji uživa u dugačkom putu? Nedeljna uteha za pesnika inspirisanog vrhovima? Možeš se kladiti. Iako Porsche u GTS 4.0 nudi svoj izvrsni automat sa dvostrukim kvačilom sa sedam brzina po ceni od 3730 dolara, ako se kolebate u posvećenosti da živite ručno, možda nema boljeg automobila kojim ćete obnoviti svoje zavete.

https://www.danasnje.co/

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button