fbpx
Automobili

2021. Dugoročni pregled Ford Puma: Uvod

Kao bivši vlasnik originalnog Forda Pume, nisam mogao da odolim prilici da provedem šest meseci sa modelom koji je oživeo pločicu sa imenom gotovo 20 godina nakon što je prestao da postoji.

Međutim, oni su vrlo različiti stilovi vozila. Dve decenije su promenile ukus kupaca, a nova Puma neizostavno je crossover inspirisan SUV-om, dok je prva Puma bila kompaktni sportski kupe.

Jedno zajedničko: Puma 21. veka zasnovana je na platformi gradskog automobila Fiesta, baš kao i verzija koja je postojala između 1997. i 2001. godine.

Fordov mali crossover sigurno ima neki vizuelni identitet baš kao i stari Puma, izgledajući sofisticiranije od malo voljenog EcoSport modela koji zamenjuje. Po našem mišljenju, Ford Puma iz 2021. godine je sigurno više hečbek od SUV-a.

I ST-Line V deluje relativno premium, sa svojim stilski sportskim kompletom karoserije, 18-inčnim legurama i magnetnim bojama našeg testnog automobila, dok su suzeća svetla (sa sjajnim integrisanim DRL-ima koji su podeljeni u dve trake) lepo klimanje originalnom Puma coupeu.

Front-on je nesumnjivo Pumin najmanje ubedljiv ugao, ali barem za mene zadnji i zadnji deo od tri četvrtine izgledaju sjajno.

Sve u svemu, dizajn nije toliko ekstrovertan kao rivalski Nissan Juke, mada je manje konzervativan u poređenju sa konkurentima poput Škode Kamik i Volksvagen T-Crossa.

Prema zvaničnim statistikama industrije, Ford Puma zauzima mesto u segmentu „lakih terenca“, mada sa ne baš laganim cenama poseže i za teritorijom malih terenaca.

Raspon počinje od 29.990 dolara pre putarine, stavljajući ga iznad 27.990 dolara tipičnih za direktne rivale – poput Jukea i T-Crossa – i čineći ulaznu tačku mnogo višom od modela kao što je Mazda CKS-3.

Trenutne ponude za odvoženje automobila ojačavaju posao u celini, počev od samo 31.490 dolara, iako su ove cene za odlazeće modele ploča MI20.

Naš šestomesečni rad s Pumom deliće se na pola sa dva modela, počevši od $ 35,540 RRP vodeće ST-Line V pre nego što pređemo na $ 32,340 RRP srednje specifikacije ST-Line.

Zahvaljujući svojoj zasluzi, Puma je dobro opremljen u osnovnom obliku, uključujući bežično punjenje pametnih telefona, LED farove projektora, maglenke, LED dnevna svetla, ambijentalno osvetljenje kabine, prepoznavanje znakova brzine, monitor pažnje, nadzor pritiska u gumama, automatsko dugo svetlo 17-inčni aluminijumski točkovi i SINC 3 sistem za zabavu, uključujući navigaciju, 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir i glasovnu komandu.

Postoji čak i funkcija masaže za prednja sedišta, kao i podrška za lumbalni deo.

Da li je vredno naći dodatnih 5000 USD više za ulaznu Pumu i zaobići model srednje klase za naš dugoročni ST-Line V domet? Ford Australia svakako želi da iskuša kupce, dodajući funkcije, uključujući kožna sedišta, prednje parking senzore, 18-inčne aluminijumske felne, automatska vrata prtljažnika, ulaz bez ključa i audio sistem B&O Plai od 575 V.

Naš dugoročnjak takođe ima obe glavne opcije dostupne za Puma: panoramski krovni otvor od 2000 USD i Park paket od 1500 USD koji okupljaju prilagodljivi tempomat sa više brzina, pomoć pri izbegavanju upravljanja, pomoć pri parkiranju i nadgledanje mrtve tačke.

Prestige boja (650 USD) i krovni nosači (250 USD) su opcije za sve modele, a automatska vrata prtljažnika (750 USD) dostupna su za osnovnu i srednju specifikaciju.

Takođe postoji opcija da imate kontrastni crni krov sa određenim bojama, čija kombinacija košta 1150 dolara.

U idealnom slučaju, otkrivanje mrtve tačke bilo bi standardno za sve modele, a svakako bi trebalo da bude uključeno u ST-Line V zajedno sa adaptivnim krstarenjem.

Ukupne cene će takođe blago privući pažnju ako se Ford Australija ne vrati na cene pokretanja na lansiranje nakon završetka odobrenja MI20.

Iako je Puma u ​​početku bila dostupna od 31.990 do 36.990 dolara za vožnju, brojke za model MI21 trenutno se navode između 33.804 i 39.522 dolara.

Naša dugoročna ST-Line V – završena u opcionalnom Magnetic (tamno siva) i opremljena Park Park i panoramskim krovom – košta 43.795 USD. To postaje ekspresivno za kompaktni mainstream crossover / SUV, posebno ako se uzme u obzir da Audi K2 kreće od 41.990 dolara pre troškova na putu – čak iako ne bi imao toliko karakteristika kao Puma.

Puma nije sama među svojim vršnjacima da pomera granice cene.

Na primer, Nissan Juke, Ti, ima 39.490 dolara vožnje. Ima 19-inčne točkove, grejana prednja sedišta i kameru od 360 stepeni preko Pume ST-Line V, ali nema Fordov panoramski krovni otvor, automatska vrata prtljažnika i prepoznavanje znaka brzine.

VV T-Cross Stile koji se u potpunosti može prilagoditi Puminoj opremi udaljen je 38.640 dolara vožnje, mada takođe nema iste Puma karakteristike gore i ne nudi kožne presvlake.

Škodin novi Kamik Monte Carlo udaljen je 36.990 dolara vožnje, ali mu treba putni paket od 4300 dolara i 550 dolara za metalnu boju kako bi se pravilno podudarao sa ST-Line V (iako je tako opremljen nudi dodatke u obliku grejanih sedišta napred / pozadi i veće, 9,2 -inch ekran osetljiv na dodir sa bežičnim Apple CarPlai).

Ali uzmite u obzir Hiundai Kona Highlander za vožnju od 42.558 dolara i imate kompaktan SUV koji na papiru izgleda kao originalniji vodeći model. Njegove standardne karakteristike uključuju električna prednja sedišta sa ventilacijom, grejač volana, grejanje zadnjih sedišta, head-up displej i 10,25-inčni ekran osetljiv na dodir u infotainment sistemu.

Međutim, Ford Puma ima mogućnosti da se istakne u drugim oblastima, a to je upravo ono što ćemo istražiti tokom narednih meseci. Detaljnije ćemo proučiti njegovu unutrašnjost, praktičnost, tehnologiju, trocilindrični turbo i auto sa dvostrukom spojkom, potrošnju goriva i, naravno, način vožnje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button