Vesti

Svim zdravstvenim radnicima pomoć od 500 evra: Ovo važi i za vozače, spremačice…

Oni koji su od početka epidemije korona virusa bili na bolovanju neće dobiti novac.

Uz platu, svim zdravstvenim radnicima, vozačima, spremačicama koji rade pri zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, biće isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 KM, saopštio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Novac će dobiti samo oni koji su radili od pojave virusa korona u Republici Srpskoj, a nikako oni koji su koristili bolovanje i slično – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare.

U Leskovcu na Infektivnom odeljenju oprema nije korišćena, ili barem ne u dovoljnoj meri, pa je sedmoro zaposlenih obolelo. To je još jedan dokaz koliko je važno da zdravstveni radnici koriste zaštitnu opremu, rekao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović na današnjoj konferenciji za štampu.

On je dodao da Srbija “nije oskudevala u zaštiti za medicinske radnike” i da je ona “nabavljana sa svih strana sveta, i kao kupovina i kao donacija”.

– Veći problem je bio kod građana da li su mogli da nabave sve u početku, ali zdravstveni kapaciteti su bili zadovoljeni. Ponekad se dešavalo da se neadekvatno ili nepotpuno koristi, ta oprema i to je možda razlog za ovu situaciju u Leskovcu – rekao je dr Tidororović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković istakao je da je ministarstvo zdravlja otpočetka donelo jasne protokole korišćenja zaštitne opreme za medicinske radnike. On je apelovao na sve zdravrstvene radnike da koriste zaštitnu opremu u punom protokolu.

– Bićete zaštićeni samo tako. Već smo u šestoj nedelji borbe sa korona virusom, dolazi do zamora, a zamor prouzrokuje pad koncentracije i dodatni su napori da se oprema pravilno koristi. Dovoljno je da se napravi jedan propust prilikom skidanja ili oblačenja i da se zdravstveni radnik kontaminira i zarazi sebe i kolege – istakao je Gojković.

On je dodao da ne sme da dođe do opuštanja zdravrstvenih radnika.

– S obzirom da znamo koliko su to hrabri ljudi, prekaljeni u pređašnim infekcijama i zarazama, ne ovakve vrste, već u sretanju sa gripom i slično, i da ne dolazi do opuštanja. Imamo slučajeve pojedinih kolega da praktično idu po staroj srpskoj logici “neće mene”. Striktno da se poštuje protokol i lične mere zaštite, jedino tako ćemo imati što manji broj zaraženih zdravstvenih radnika koji će moći da pruže pomoć građanima Srbije – rekao je on.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević potvrdio je prošle nedelje da su skoro svi zdravstveni radnici sa Infektivnog odeljenja te bolnice zaraženi. U ovoj bolnici virus nemaju samo dva lekara i dve medicinske sestre.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”: 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Povezani clanci

Jedan komentar

  1. Da li ce i u Srbiji biti slican bonus za sve medicinare ,ukljucujuci i spremacice naravno pre svega , koje su zasluzile i bar duplo vece povecanje zarade – trajno ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close