Uncategorized

Sutra slavimo svete Vrace.

Prema kanonu SPC, svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao Sveti Vraci, slave se dva puta godisnje:14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra na dan smrti Damjanove.

Srpska pravoslavna crkva sutra,14 jula slavi slavu koja je posvecena Kozmi i Damjanu,a u narodu je poznat i kao Sveti Vraci.Ovaj praznik se obelezava u mnogim domovima i zdrastvenih ustanovama. kao zastitnici lekara.

Sveti Kozma i Damjan, braca po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobise od Boga dar isceljenja i darovase zdravlje i dusama i telima, lečeći svaku slabost i svaku nemoc – zapisao je vladika Nikolaj Velimirovic.

Vaspitani su u hriscanskom duhu.Lecili su narod a Kozma se jednom prilikom naljutio na Damjana jer je od jedne zene koju je lecio uzeo tri jajeta.On je morao to da uradi jer ga je zaklela u Svete Trojice.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odezdi, sa kovcezicima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Peckoj Patrijarsiji.

Izvor www.danasnje.com

Povezani clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close