fbpx
Uncategorized

Pregled Ford Tournea 2024: Prva međunarodna vožnja

Ford Tourneo 2024
Ako ste na tržištu za selidbe ljudi u Australiji, odgovor je više nego verovatno Kia Carnival.

Tri od četiri selidbe prodate prošle godine bile su karnevali, a ono što bi bilo 19-postotni pad prodaje selidbe prošle godine pretvorilo je u povećanje od 21 odsto.

Još uvek postoji veliki broj konkurenata koji žele da odbiju dominaciju Karnevala, a poslednji koji će se pridružiti tržištu biće Ford.

Ford Tourneo – putnička verzija kombija Transit Custom – biće prvi pokretač kompanije od kada je Spectron ukinut 1990. godine, a u Australiju stiže kasnije ove godine u dva tipa dizel modela.

Da li vredi pauzirati tu naredbu Kia Carnivala? Drive je bio pozvan zajedno sa drugim australijskim medijima u Nemačku na prvi degustaciju Tournea, kao i novog Transit Custom asortimana.

Koliko košta Ford Tourneo?
Asortiman Ford Tourneo u Australiji će se sastojati od dva modela sa osam sedišta, 65.990 dolara plus cena na putu Active, a 70.990 dolara plus cena na putu Titanium Ks.

Cene za vožnju sa vožnje tek treba da budu potvrđene, ali očekujte da ćete dodati između 6500 i 9000 dolara svakom RRP-u, ako drugi Ford modeli budu vodič.

Na ovom početnom evropskom testu, proveli smo vreme u „titanijumu“ na nemačkom tržištu sa istim dizel motorom od 125 kV i opcionim točkovima od 19 inča koji su planirani za australijske modele, ali to je bila verzija sa dugim međuosovinskim rastojanjem – a ne sa kratkim međuosovinskim rastojanjem na lokalnom nivou. .

U Evropi se pokretna mašina prodaje kao Tourneo Custom – da bi se razlikovala od manjih Tourneo Connect i Tourneo Courier partnera – ali u Australiji, gde se ova druga vozila ne prodaju, biće poznata jednostavno kao Tourneo.

Električni E-Tourneo se takođe razmatra za Australiju, ali tek treba da bude zaključan.

Rivali za Tourneo Active – po ceni od 65.990 dolara plus troškovi na putu, ili oko 72.500 do 75.000 dolara u vožnji – uključuju Kia Carnival GT-Line Lite dizel (73.090 dolara za vožnju u celoj zemlji), Hiundai Staria Highlander dizel (+67 dolara na putu, 50 dolara). , ili oko 72.300 do 75.000 dolara za vožnju) i LDV Mifa Luke benzin (72.990 dolara za vožnju u celoj zemlji).

Volksvagen Multivan Comfortline SVB TDI340 košta 69.290 dolara plus na putevima, ili između 74.000 i 77.400 dolara u vožnji.

Tourneo Titanium Ks (70.990 USD plus na putu, ili oko 77.500 USD do 80.000 USD na putu) je bliži Carnival GT-Line dizelu (77.390 USD na nacionalnom nivou) ili Toioti Granvia sa osam sedišta (plus 70.306 USD na putu ili od 75.100 do 76.300 dolara vožnje).

Standardne karakteristike Tourneo Active-a uključuju 17-inčne aluminijumske felne, dvostruka klizna bočna vrata, LED farove, klizna sedišta drugog i trećeg reda na stazi, ekran osetljiv na dodir od 13 inča sa bežičnim Apple CarPlai/Android Auto, satelitsku navigaciju, tkaninu sedišta i prednji/zadnji parking senzori.

Titanium Ks dodaje jedinstvene točkove od 17 inča, panoramski fiksni stakleni krov, presvlake od sintetičke kože, prednja sedišta sa električnim podešavanjem, B&O vrhunski audio i kameru od 360 stepeni.

Koliki je Ford Tourneo?
Unutrašnjost Tournea je prostrana i prozračna za putnike na prednjim sedištima, sa parom velikih ekrana koji dominiraju kontrolnom tablom i dva prednja sedišta – umesto tri u povezanom Transit Custom kombiju.

Presvlake od sintetičke kože mekog izgleda i B&O vrhunski zvučni sistem pomažu da se opravda cena od oko 70.000 dolara, ali uspravna kontrolna tabla i upotreba tvrde plastike na skoro svakoj površini u kabini pokazuju poreklo Tournea od komercijalnog vozila.

Ima dovoljno prostora za visoke vozače da se udobno smesti, sa podešavanjem visine i dosega na volanu, električnim podešavanjem prednjih sedišta u Titanium Ks-u i udobnim sedištima sa podesivim centralnim naslonima za ruke u australijskim modelima sa dva prednja sedišta.

Ford je premestio birač stepena prenosa sa kontrolne table u prethodnom Tourneo Custom-u koji se nije prodavao u Australiji na ručicu na stubu upravljača.

Štedi prostor na podu – i jednostavan je za korišćenje kada mu se prilagodite – ali ga u početku lako možete zbuniti sa ručicom indikatora, a u prvih nekoliko minuta za volanom, gurnuli smo menjač nagore i srušili vozilo u neutralno kada pokušava da pokaže za skretanje levo.

Električni E-Tourneo koji se prodaje u Evropi ima pametan volan koji se može nagnuti unazad i postati pod uglom postolje za laptop ili ravan sto za jelo, međutim to se ne nudi na dizel verziji koja dolazi u Australiju.

Sadržaji u čitavom asortimanu u Australiji će uključivati ležište za bežično punjenje telefona, držače za čaše sa svake strane kontrolne table, trozonsku kontrolu klime, ulaz i pokretanje bez ključa, USB-A i USB-C portove i utičnicu od 12 volti.

Džepovi na vratima su ogromni – sa dovoljno mesta za flaše – a tu su još dva držača za čaše ispod ekrana za informacije i zabavu, gumirani utor za privezak za ključeve ili novčiće i dvostruke pregrade za rukavice, što je omogućeno premeštanjem vazdušnog jastuka suvozača na oblogu krova.

Drugi i treći red sedišta u Tourneu su na šinama, tako da mogu da klize napred-nazad po želji, da se uklone u potpunosti, ili u slučaju drugog reda, okrenuti za 180 stepeni prema nazad.

U karoseriji sa kratkim međuosovinskim rastojanjem koja dolazi u Australiju, sedišta se mogu postaviti tako da omogućavaju putnicima visokim šest stopa (183 cm) da udobno sede jedni iza drugih u drugom i trećem redu, sa dovoljno prostora za glavu, kolena i prste. .

Model Titanium Ks će biti opremljen staklenim krovom u Australiji, i odlično radi puštajući svetlost u kabinu – iako će tokom vrelog letnjeg dana takođe verovatno doneti mnogo toplote.

Zadnji deo kabine ima sopstvenu zonu za kontrolu klime – sa točkićima za temperaturu i brzinu ventilatora na krovnoj konstrukciji iza prednjih sedišta – i otvore za ventilaciju duž svake strane krova.

Postoji šest USB-C portova (dva na zadnjoj strani vozačevog sedišta, dva pored levih kliznih vrata i još dva na drugoj strani), četiri držača za čaše (uključujući dva na zadnjoj strani srednjeg sedišta u drugom redu) , džep za mapu na svakom naslonu prednjeg sedišta i slotovi u obliku telefona na svakoj strani kabine.

Džepovi na vratima su dugački, ali relativno tanki i mogu se teško uklopiti u velike boce. Vazdušni jastuci se protežu do trećeg reda sedišta.

Veličina prtljažnika zavisi od toga koliko je sedišta postavljeno – i gde su postavljena – iako je to veliki prostor bez obzira na to kako je isečen, sa utičnicama od 12 volti i osvetljenjem.

Navedeni pokazatelji zapremine prtljažnika u nastavku su maksimumi, verovatno sa svakim redom sedišta onoliko napred koliko se može podesiti.

Jedan propust: nema električnih vrata prtljažnika, tako da niži vlasnici mogu imati poteškoća sa zatvaranjem tovarnog prostora. Postoji omča od tkanine koja pomaže u tome, ali vrata prtljažnika su i dalje veoma teška, i to je jedan komad kojim će biti teško upravljati na uskim parking mestima.

Ford nije najavio koliko će biti visoki Tourneo na australijskom tržištu, iako su u Evropi neki modeli visoki više od dva metra, što može predstavljati poteškoće pri ulasku na neka višespratna parkirališta.

Da li Ford Tourneo ima Apple CarPlai i Android Auto?
Standardno u Tourneu je 13-inčni infotainment ekran osetljiv na dodir sa najnovijim Fordovim Sinc 4 softverom, sa bežičnim Apple CarPlai i Android Auto, AM/FM/DAB digitalnim radiom, satelitskom navigacijom i Bluetooth-om.

Sistem brzo reaguje i relativno jednostavan za korišćenje kada naučite strukturu njegovih menija, sa velikim ekranom – najvećim u svojoj klasi – koji je okrenut prema vozaču.

Dok je Ford zadržao birač jačine zvuka – kao i dugmad za prečice za režime vožnje i kamere za parkiranje – premestio je kontrole klima uređaja na ekran osetljiv na dodir.

Postoji niz ključnih funkcija kontrole klime na dnu ekrana – uključujući temperaturu vazduha, brzinu ventilatora i grejana sedišta – ali dugmad su mala i zahtevaju od vozača da skrene pogled sa puta da bi ga precizno koristio.

Ispred vozača je 7,0-inčni ekran za instrumente sa onim za očitavanje nivoa goriva i temperature rashladne tečnosti.

Ekran je jasan i lak za navigaciju između njegovih menija, ali nije u stanju da prikaže mnogo informacija – ili prilagodi svoj prikaz – osim brzinomera, tahometra, putnog računara i menija za podešavanja vozila.

Standardna oprema je modem koji napaja aplikaciju za pametne telefone FordPass i omogućava daljinsko otključavanje/zaključavanje, praćenje vozila i funkcije koje su povezane sa sistemima upravljanja voznim parkom.

Razlika između ocena je povezana sa dodatnom tehnologijom za izbegavanje sudara – uključujući detekciju raskrsnica za sistem autonomnog kočenja u slučaju nužde (AEB) i upozorenje na izlaz iz vrata kako bi se sprečilo udaranje biciklista iz susreta – što povećava njegove rezultate u zaštiti ranjivih učesnika u saobraćaju i bezbednosnoj pomoći kategorije.

Međutim, njegov učinak u kategoriji zaštite odraslih putnika (75 procenata) nije bio dovoljno visok da pređe letvicu potrebnu za ukupni rezultat od pet zvezdica (80 procenata), pošto je ukupna ocena zasnovana na kategoriji vozila sa najlošijim performansama .

Čak i sa svakom dostupnom naprednom bezbednosnom funkcijom, rezultat pomoći Tourneu sa četiri zvezdice od 62 odsto je takođe bio manji od 70 procenata potrebnih za ukupnu ocenu od pet zvezdica.

Izgubio je ocene za marginalnu zaštitu butina prednjih putnika i kako bi vozilo reagovalo na zgužvanu zonu vozila u koje udari u frontalnom sudaru – plus manje napredan sistem za praćenje vozača i samo „adekvatne“ performanse AEB-a.

Tourneo je prošao minimum od pet zvezdica u zaštiti dece putnika (86 procenata prema minimumu od 80), kao i u zaštiti ugroženih učesnika u saobraćaju (83 procenta naspram 70 minimum) sa bezbednosnim paketom, kao i na testu srodnih Sigurnosne karakteristike Transit Custom kombija za izbegavanje sudara, Euro NCAP je dodelio ‘Platinastu’ ocenu.

Povezani Clanci

Back to top button