Zdravlje

Pečena ćuretina sa jabukama i lukom

Pečena ćuretina sa jabukama i lukom

Beli luk, jabuka, luk, ljutika, lovorov list, žalfija i majčina dušica stvaraju ukus ovog recepta za pečenu ćuretinu. Isprobajte sami!

SASTOJCI Izaberite sastojke: 1 Turska (12-14 lbs) So biber 1 Karanfilić od belog luka 1 sveža grančica sveže majčine dušice 1 sveža žalfija 1 luk (četvrt) 1 sušeni lovorov list 2 šolje vode 4 velike ljutike (prepolovljene) 1 crvena jabuka (u četvrtini) 1 zelena jabuka (u četvrtini)

Stavite ćuretinu u frižider 24-48 sati pre pečenja da se temeljno odmrzne ako je smrznuta. Kada se odmrzne, pustite ćuretinu da sedi na sobnoj temperaturi 30 minuta. Zagrejte rernu na 400 stepeni. Uklonite vrat, utrobu i temeljito isperite ćuretinu hladnom vodom. Koristite papirne peškire, osušite ćuretinu i odsecite što je više moguće pristupne masti sa otvora šupljine.

Nabodite kožu po celoj ćuretini (nemojte uopšte da bušite meso) oštrim nožem, preklopite preklop vrata ispod tela ćuretine, zakvačite režanj drvenom čačkalicom i lagano pospite šupljinu solju i biberom . U šupljinu natrpajte beli luk, jabuku, luk, ljutiku, timijan, žalfiju i lovorov list i koristite komad kuhinjskog kanapa kako biste noge povezali. Premažite ćuretinu solju i biberom, stavite u plitku tepsiju sa dojkama okrenutom prema gore i polako sipajte vodu u tiganj.

Otprilike 1 sat pecite ćuretinu dok ne postane zlatno smeđe i uklanjajte masnoću iz tiganja na svakih 30 minuta pomoću podloge. Smanjite toplotu na 325 stepeni i pecite dok ćuretina dobro ne porumeni na temperaturi od 180 stepeni (osigurajte da je termometar umetnut u dojku i da ne dodiruje kost). Izvadite ćuretinu iz rerne, stavite na pladanj i ostavite da se odmori 15 – 20 minuta pre rezbarenja. Haljina sa začinskim biljem i jabukama za lep dodir.

http://danasnje.com

Povezani clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proveri jos
Close
Back to top button
Close
Close