Vesti

Oko 71 trgovinskih preduzeca dobili su kredit od drzave kao pomoc zbog opalog poslovanja gde je uticao zbog koronevirusa.

Novi izveštaji otkrivaju da je 71 kompanija koja se trguje javno dobila sredstva iz Programa zaštite plate (PPP), koji je bio zamišljen da drži mala preduzeća u pokretu tokom izbijanja koronavirusa kroz fond za hitne slučajeve u iznosu od 349 milijardi dolara.

Program je ponudio kredite do 10 miliona dolara sa kamatama od 1% preduzećima sa manje od 500 zaposlenih. Program takođe oprašta glavnicu ako se sredstva uglavnom koriste za platne spiskove, kamate na hipoteku, najam i komunalije. PPP je deo paketa pomoći za koronavirus za pomoć od dva biliona dolara, donetog u martu.

Prema Forbesu, 71 javno prometovana kompanija dobila je hitne kredite u iznosu od 300 miliona dolara, što predstavlja 0,09% finansiranja koje je distribuirala administracija za mala preduzeća. Dvadeset kompanija ima tržišnu kapitalizaciju veću od 100 miliona dolara, čak i nakon ovogodišnjeg pada na berzi i volatilnosti zbog coronavirusa.

Nekoliko kompanija koje primaju sredstva PPP-a sedi izvan američke kompanije za biotehnologiju Vave Life Sciences sa sjedištem u Singapuru, dobilo je kredit od 7,2 miliona dolara. Kompanija ima tržišnu procenu od 286 miliona dolara i ima široko poslovanje u Sjedinjenim Državama.

CRH Medical, pružalac medicinskih usluga, sa sedištem u Kanadi, dobio je kredit od 2,9 miliona dolara i tržišnu kapitalizaciju od 148 miliona dolara. DMC Global, kompanija u naftnoj industriji, bila je druga najvrednija kompanija koja se javno trguje i koja je dobila sredstva iz JPP-a. Dobila je kredit od 6,7 miliona dolara.

Shake Shack je najviše cijenjena kompanija koja je dobila sredstva. Lanac burgera ima nedavnu kapitalizaciju akcija od 1,6 milijardi dolara. Shake Shack ima više od 7000 zaposlenih širom zemlje, ali je bio u mogućnosti da prima sredstva jer nijedna njegova lokacija nije imala više od 500 zaposlenih. Lanac je dobio zajam od 10 miliona dolara, ali ga je vratio nakon što je primio značajne povratne troškove.

Ruth’s Hospitaliti Group, koja upravlja Ruth-ovim lancem Chris Steak House, dobila je 20 miliona dolara kombinovanih iz SBA programa kroz dve različite podružnice.

Izvor www.danasnje.com

Povezani clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proveri jos
Close
Back to top button
Close
Close