Priče

O OVOJ DEVOJCICI PRICA CEO SVET:Evo kako je promenila udzbenik iz istorije.

Sve je pocelo 2017. godine.

Tada je Katarina Ristic ucenica osmog razreda u Emerson,dobila je zadatak sa svoje cetri drugarice da urade projekat BOSANSKI GENOCID.Ona je uzburkala duhove u njenoj skoli.

Katarina se za informacije obratila ocu Ranku Risticu koji je rodjen u maloj bosanskoj varosi,Zavodicima.On je kao izbeglica dosao u Cikago pre 24 godine,gde je i osnovao porodicu.Otac Ranko je rekao da nije hteo da se mesa u njen rad,ali joj je obecao da ce joj pomoci.Otac je rekao da je hteo da cerka dodje sama do prave istine.

Njegova cerka je donela iz biblioteke knjigu…

Izvor youtube

Prvo sto mi je palo u oci jeste da je u tim knjigama stajalo da je Srbija izvrsila agresiju na Bosnu i pri tome ubila 200.000 muslimana, tj. Bosnjaka. Takodje je navedeno da je predsednik Slobodan Milosevicc odgovoran za genocid u Bosni. Pokusao sam da joj objasnim da je rat u Bosni bio gradjanski rat a ne agresija i da brojke poginulih nisu tacne. Posavetovao sam je da pokusa sama da istrazi ne informacije na internetu, ali da koristi samo nesrpske izvore informacija, kako bi bila nepristrasna, s obzirom da je projekat radila sa još cetiri drugarice, razlicitih nacionalnosti. Ali avaj…,ispricao nam otac.

foto printscreen

On je rekao da mu je cerka bila opterecena tim radom,da ce je uciteljica dati losu ocenu.Kada sam video kuda to vodi nisam hteo da je uznemiravam,prica otac.Ali u njoj je proradio inat i zasukala rukave,nikom nije htela da prica i prionula na njen posao.

Ona je pronasla razlicite neverovatne informacije.

Na nekoliko mesta je pronasa citate relevantnih strucnjaka u kojima se kaze da je rat u Bosni bio gradjanski rat u kojem su se, izmedju ostalih, borili i Hrvati protiv Muslimana, kao i Muslimani, Bosnjaci, sami izmedju sebe, kakav je slucaj bio recimo u Cazinskoj krajini. Koristila je i dokumentaciju Haskog tribunala, kao i video zapise iz zapadnih medija koji nisu zavrsavali na udarnim vestima ili na naslovnicama poznatih novina,prica Ranko.

Zatim su roditelji bili pozvani na roditeljski razgovor sa nastavnicom istorijom,gde im je rekla da se njen rad mnogo razlikuje od ostalih.

Ja sam to iskoristio pa sam negodovao sto se u skoli koristi propaganda kao izvor informacija, da su da su do te mere zbunili studente te su srpski sveci, naucnici i sportisti opisani kao ratni zlocinci. Ona je slegla ramenima i rekla: ‘Šta ćete, Amerikanci ne poznaju istoriju… Ali, zasto se ne zalite ako ste nezadovoljni skolskim programom?”

Tada je otac kroz par dana ulozio zalbu kao roditelj cije je dete optuzeno za izlozene lazne informacije.On je trazio da se provere sve informacije.Ubrzo mu je stigao odgovor od direktorke skole,gde mu je receno da ce skola izvrsiti istragu i da ce skola traziti savet od profesora istorije u Cikagu.

Na kraju je otac pobedio i profesor Mokaitis morao je da prizna da su informacije u udzbenicima netacni.I kako navodi profesor mora da se izbace takve informacije iz uzbenika.Otac Ristic je rekao da je ovo njegova i Katarinina pobeda i da ce imati veliki znacaj i da ce traziti da se smakne profesora Mokatisa.

Izvor www.danasnje.com

Povezani clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close