Društvo

Ministar Lončar otkrio šta je Vučić tražio od struke kad je utvrđeno da njegov sin ima korona virus

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da kao ministar lično garantuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poštovao sve procedure nakon što je otkriveno da je njegov sin Danilo zaražen korona virusom.

– Za to ja garantujem lično, kao ministar zdravlja, jer ako nešto nije poštovano, prvo ja treba da odem. Garantujem da je lično Vučić tražio da se poštuju sve procedure, da se urade i da se prema njemu struka u tom i bilo kom slučaju odnosi kao prema svakom drugom građaninu – rekao je Lončar za RTS.

On je rekao da su svi kontakti ispitani i istakao da i iza te činjenice lično stoji.

– Nemojte da učestvujemo u kampanji, ako mogu da apelujem na minimum dostojanstva. Ovo će sve proći i dokazaće se i na kraju bi bio kriv Zlatibor Lončar jer nije određena procedura i treba da bude kažnjen i sankcionisan i to ne bi bio problem. Ali ovde niko nije tako neodgovoran – rekao je Lončar.

On je ocenio i da se konferencija za novinare na kojoj govore stručnjaci pretvorila u politička pitanja i napade na Vučića što, kako kaže, nema nikakvog smisla.

– Želim minimum dostojanstva, da se ne pominju tuđa deca i da imamo razumevanja za to – rekao je Lončar.

On je rekao i da je Vučić, kao i svi drugi građani, pre svega čovek i da mu je teško da trpi kada se, kako kaže Lončar, ide toliko daleko da mu se pominje dete i da neko to pokušava da zloupotrebi.

Prognoze da li će rep epidemije da nam stigne na zimu su teške, jer taj “rep”  zavisi od karakteristika virusa i prirodnih promena koje mu slede.

-Kada se potpuno iskobeljamo iz kandži korona virusa, izađemo iz epidemije i dočekamo željeno leto, opasnost još nije prošla. U prikrajku vreba “rep” epidemije, koji doslovno već na jesen ili sledeće zime može da nam udari težak šamar i ponovo aktivira bolest. Da li će se to desiti, zavisi od virusa i njegovog toka – objašnjava epidemiolog Predrag Kon

– U respiratornim epidemijskim procesima ključni period traje, na ovakvom jednom području, od 6 do 8 nedelja. Međutim, mi možemo da imamo i produžetak, zbog toga što smo ovo sve “razvukli”, pa da to traje do 12. i 13. nedelje, to nije nemoguće, jer to smo mi intervenisali. A rep epidemije je kada se ugasi epidemija, a ostanu osetljivi ljudi, kao što mi sa imamo stare i ostane osetljivost dečje populacije, a onda se virus vrati nazad – kazao je Kon i dodao da je pitanje da li bi to moglo da se desi u ovoj sezoni ili sledećoj, uz opasku da virus može da se povrati i preko leta, što to je ređi slučaj.

Prognoze da li će rep epidemije da nam stigne na zimu su teške, jer taj “rep”  zavisi od karakteristika virusa i prirodnih promena koje mu slede.

– To ne zavisi od nas, zavisi od virusa, da li će imati sposobnost, da li će opstati, kako će se ponašati, da li će preći na južnu hemisferu… Taj rep epidemije može nekad da bude mnogo žestok, zato što se zavaraju ljudi da je sve završeno – kazao je Kon.

Povezani clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close