Automobili

Formula E zatvara šestu sezonu sa šest ePrix-a u Berlinu

Za prvenstvo se odlučuje u glavnom gradu Njemačke nakon 11 utakmica protiv 11 po početnom kalendaru. Nekoliko promjena u timovima: Abt, torpedirani od strane Audija, angažirao je Nio 333

Šesta sezona Formule E završava se između 5. i 13. avgusta u Berlinu. Organizatori električnog prvenstva bili su prinuđeni da revidiraju kalendar nakon prinudne obustave zbog pandemije. Do sada je odigrano samo 5 od 14 zakazanih ePrix-a. U glavnom gradu Njemačke održat će se 6 utrka, prirodno iza zatvorenih vrata, kako bi se djelomično završila sezona čiji se privremeni rang temelji na rezultatima testova Ad Diriyah (dvije), Santiago de Chile, Mexico City i Marakeš. Na pisti bivšeg međunarodnog aerodroma Tempelhof natjecati će se 5 i 6, 8 i 9 i 12 i 13. Organizatori su predvidjeli da će se ePrix održati na najmanje tri različite rute.
Portugalac Antonio Felix da Costa vodi privremenu klasifikaciju sa 67 bodova, 11 više od Novozelanđana Mitcha Evansa, nosioca Panasonicovog Jaguara. Slijedi par BMW-a i Andretti tima, Alxander Sims i Maximilian Günther na nadmorskoj visini od 46 i 44. Među timima, da Costa ekipa, branitelj DS Techeetah, ima 98 bodova protiv 90 od kuće bavarske kuće.

S obzirom na veliko finale prvenstva, koje bi također trebalo zaustaviti u Rimu (gdje će se kola vratiti 10. aprila 2021. i gdje će Formula ostati do 2025.), došlo je do nekih promjena za volanom. Mahindra će bez bivšeg vozača Formule 1 Pascala Wehrleina (koji bi u narednom prvenstvu trebao prebaciti na Porsche) zamijeniti Britanca Alexandra Lyna, koji se već natjecao u električnom prvenstvu. Nakon što ga je Audi napao, njemački Daniel Abt angažirao je Kineza Nio 333, koji mu je povjerio dosadašnju emisiju vatrene lopte s nultom emisijom koju je do sada upravljao Ma Qinghua, jedan od četvorice vozača koji su i dalje na nultoj visini. Abt je isključen iz kuće u Ingolstadtu nakon što je austrijski stručnjak za virtualna takmičenja trčao za njim tokom natjecanja Race at Home Challenge koje je organiziralo prikupljanje sredstava za Unicef ​​i održavanje interesa za zaključavanje. Kuća Četiri prstena zamijenila ga je Renè Rastom, 33-godišnjim već dva puta pobjednikom DTM-a, turističkog prvenstva Njemačke. Panasonic Jaguar, koji je već sedmu sezonu oteo Sam Bird-u (9 pobeda Formule E) od Envision Virgin-a (koji se fokusirao na Nicka Cassidyja), mogao bi učiniti da Šveđanin Tom Blomqvist debituje, vozeći drugi automobil, onaj Jamesa Calada , s obzirom da se Evans kandiduje za titulu. Geox Zmaj, s druge strane, izabrao je Brazilca Sergio Settea Camarau kao zamjenu za Brendona Hartleyja u šest finalnih utrka.

Povezani clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close