fbpx
Uncategorized

Sledeći Toiota GR86 će se razvijati bez Subarua, ali sa turbo snagom – izveštaj

Novi neprovereni izveštaj iz Japana dodao je težinu glasinama da je sledeća generacija Toiotinog sportskog automobila GR86 već u izradi – iako se trenutni model nalazi u australijskim salonima manje od 12 meseci.

U novom izveštaju se navodi da će popularni sportski automobil Toiota po prvi put razviti u svojoj kući, bez Subaru BRZ blizanca.

Međutim, Subaru još uvek može imati ugovor da napravi automobil za Toiotu u svojoj fabrici.

Ugledni japanski magazin Mag-Ks tvrdi da je novi GR86 u fazi planiranja za lansiranje 2028. sa hibridnom snagom sa tri cilindra sa turbo punjačem.

Japanska Toiota, kao i drugi proizvođači automobila, ne komentariše medijske spekulacije.

Nove strogo poverljive planove je inženjerima navodno „objavio“ predsednik Tojote Akio Tojoda – koji je kao predsednik od 2009. do 2022. vodio Toiotin povratak na tržište automobila sa performansama – usred pitanja o finansijskoj održivosti GR86 izvan trenutnog modela.

Prema Mag-Ks-u, Tojota je „raspravljala da li da požuri sa [sledećom] promenom modela u iščekivanju doba elektrifikacije ili da odloži zaključak produžavanjem životnog veka trenutnog modela“.

„Tetsuia Tada – koji je preuzeo vođstvo u projektu [86] od njegovog početka – otišao je u penziju 2021. godine i nije preostao niko ko bi mogao da bude u direktnom kontaktu sa Subaruom kako bi razvio proizvode bliže Tojotinim idealima“, piše u časopisu.

Vremenska linija za 2028. koju je objavio Mag-Ks je u suprotnosti sa drugim uglednim japanskim časopisom, Best Car, koji je ranije objavio datum lansiranja 2025. godine.

Novi izveštaj Mag-Ks-a tvrdi da bi nova Toiota GR86 trebalo da usvoji 1,4-litarsku verziju 1,6-litarskog turbo motora sa tri cilindra koji se koristi za pogon Tojote GR Iaris i GR Corolla vrućih hečbekova – „najverovatnije“ uz pomoć hibridna tehnologija.

Mag-Ks takođe spekuliše da bi se električni motor mogao postaviti između motora i menjača, što je konfiguracija koja je navodno planirana za buduće hibridne verzije Toiote LandCruiser serije 300 i Lekus LKS ​​pogona na sva četiri točka.

Mag-Ks tvrdi da bi ukidanje današnjeg „horizontalno suprotstavljenog“ četvorocilindričnog Subaru motora zahtevalo novu platformu, jer se kaže da sadašnja deceniju stara šasija ne može da podrži novi trocilindrični motor u serijskom automobilu bez skupih modifikacija za struktura sudara u motornom prostoru.

Ovo je opet u suprotnosti sa Best Carom, koji je naveo tvrdnju da bi sledeći GR86 mogao da koristi modifikovanu, skraćenu verziju arhitekture ispod Lekus IS limuzine – koja je takođe sada stara deceniju, lansirana 2013. godine.

Uprkos tome što je Tojota navodno sama razvila novi GR86 – i prelazak na motor i arhitekturu koje je dizajnirala Tojota – Mag-Ks tvrdi da bi Subaru i dalje mogao da ima ugovor za proizvodnju automobila kako bi njegove fabrike radile optimalnim kapacitetom.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button